Успешното общуване зависи от правилния говор от

Успешното общуване зависи от правилния говор
СТАТИЯ ОТ АРХИВА


 

В забързаното ни ежедневие, сред многото задачи, които стоят на дневен ред, една от най-важните е хармоничното развитие на нашите деца, израстването им като добре образовани, спокойни и уверени в себе си личности, способни да поставят и следват свои цели, да се представят конкурентно в развиващата се среда на обществото. Всеки родител иска неговият син или дъщеря да говори красиво, правилно да произнася звуковете и да съставя изречения, да разказва убедително и последователно.

Започнете отрано

 

Умението за правилно говорене, като всички други навици, трябва да се развива от ранна възраст. Ако не отделим нужното внимание на културата на речта и правилното произнасяне още от самото начало, то в бъдеще могат да възникнат редица проблеми в развитието на детето в училище или в общуването му.

Най-често проблемите в комуникативното развитие се състоят не само в неправилното произнасяне на отделни звукове, но и в неправилната употреба на думи, в съставянето на граматически правилни изречения, в трудности при четенето и писането. Колкото по-сложен е проблемът, толкова по-рано трябва да се започне неговото преодоляване. За родителите понякога е трудно да забележат речевите трудности в домашна обстановка, но когато детето се намира в детския колектив, то дефектите на речта му стават много изразени.

 

Благоприятен период за корекция

 

Най-добре е да се обърнете към логопеда във възрастта от 3 до 7 години, тъй като именно този период е най-благоприятен за корекция. Специалистът ще консултира Вашето дете и, ако отбележи проблеми в развитието му, ще има достатъчно време да проведе многопланова терапия. Така бъдещият ученик ще тръгне в първи клас напълно подготвен. Логопедът може да помогне и в по-късна възраст, разбира се. Чести проблеми, които довеждат децата и родителите в логопедичния кабинет, са затрудненията в овладяването на писмената реч. Логопедът е специалистът, който няма да се задоволи с етикета – дислексия, а стъпка по стъпка ще развие детето, за да постигне оптимален напредък.

Дори и най-незначителното по мнение на родителите нарушение - като бебешкото говорене например, може да доведе до сериозни трудности в ограмотяването, в изучаването на чужд език, в обучението по хуманитарните дисциплини.

Като отговорни родители ние трябва да се погрижим навреме за тази важна способност на нашите деца – да говорят правилно, да умеят да изразят себе си чрез думите, да развият пълноценно говорната си култура, да овладеят грамотността, тъй като по последни тъжни статистики всеки пети европеец не може да чете.

 

 

Посетете професионален логопед

 

Ако тези проблеми Ви вълнуват, можете да се свържете с логопед Йорданка Маркова, която ще Ви даде ценни съвети, ще консултира Вас и Вашето дете за важните комуникативни умения. Повече информация можете да намерите на сайта на Логопедичен кабинет – www.logoped.eu.

 Йорданка Маркова е професионален психолог и логопед с 15 години опит в тази деликатна сфера. За този период е успяла да помогне на много родители и техните деца да се почустват пълноценни и спокойни в общуването. Много хора свързват дейността на логопеда само със заекването като най-често срещан говорен проблем.

 

Безплатна консултация

 

Йорданка Маркова обаче се занимава освен с говорни и с много други проблеми, свързани с детското развитие. Сред тях – хиперактивния синдром, всички прояви на аутистично поведение, дислексия, дисграфия, дискалкулия (специфични трудности при четене, писане и смятане) и др. Билингвизмът също е проблем за все повече деца в епохата на глобализацията. На него, както и на всички други трудности, трябва да се обърне специално внимание, а подходът, който работи безотказно при Йорданка Маркова, е позитивната подкрепа. Един от съветите и към родителите е, ако детето не проговаря до 3-годишна възраст, непременно да се обърнат към специалист.

За всички, които имат нужда от първоначална ориентация, логопед Йорданка Маркова предлага безплатна консултация всеки петък от 18.30 до 19.30 ч след предварително записване.

 

Статия в:

Здраве / Медицина
Сподели в:

Най-новите статии

Дамски аромати с дъх на октомври

Парфюмът е като дрехата – говори за вас повече отколкото си мислите. Дава представа на околните кой стои срещу тях и разкрива индивидуалността ви. Неслучайно някои предпочитат леките и ненатрапчиви аромати, а други обичат да оставят ярка и отличителна следа след себе си. Но парфюмът не говори само за характера. Той може дори да издаде и възрастта на една жена... През различните периоди в живота, в тялото има различно съотношение на хормони, които също влияят на вкуса и привличането от даден аромат. Неслучайно парфюмът, който сте носили с години в даден момент може да се окаже твърде

Виж още

Светещите маратонки – истински хит за малки и големи!

Няма да сбъркаме, ако кажем, че това лято беше искрящо – в пряк и преносен смисъл! Едно от най-забавните и щури забавления из нощните улици бяха множеството светещи крачета, които се разхождаха насам-натам и караха всеки, който ги види да се усмихне и да се обърне след тях. Светещите маратонки се превърнаха в истински хит този сезон. Защо ли? Ето защо. Светещите маратонки са модерни – те са актуален избор за всички. Носят ги малки и големи, момичета и момчета. Ако в началото се чудехме подозрително какво свети в тъмното, че дори се и движи, то сега вече знаем, че тази мода

Виж още

Ученическата раница – необходимост за всеки ученик!

Учебници, тефтери, тетрадки, несесери, храна, вода... всеки ден вашето дете носи всичко това на гърба си. Неслучайно ученическата раница е първото нещо, което още по средата на годината вече има окаян вид и подлежи на спешна подмяна. Факторите за това не са свързани само с честата употреба и тежестта в нея. Най-сериозно „поражение” върху външния вид на ученическата раница оказва постоянното и подмятане по чинове, по пода, по земята навън, както и непрестанното съприкосновение и търкане с различни якета и цветни дрехи. Не можете да очаквате от детето да мисли за това постоянно. Затова

Виж още

Дамски спортен екип за всяка ситуация и настроение

Прекарваме работната седмица в офиса, стегнати от официални дрехи или дънки. Неслучайно когато свършим работа или наближат почивните дни ни се иска да облечем дамски спортен екип - нещо удобно, с което тялото ни да се чувства свободно при движение, но в същото време да сме модерни и да имаме индивидуален стил. Дамски спортен екип за активно прекарване на свободното време. Независимо дали ще ходим на фитнес, аеробика, тае бо, пилатес или ще тичаме, задължително трябва да сме подходящо облечени. И навън, и в залата ни е необходим спортен екип, избран специално за случая. Този тип облекло ни

Виж още

Удобният куфар - необходимост за всяко пътуване

Време е за поредното пътуване. Списъкът с багажа вече е готов, но липсва най-важната подробност – най-важният ни спътник, на когото ще разчитаме. Трябва ни куфар, който хем да побере всичко, което носим, хем да е лесен за пренасяне. Оказва се обаче, че изискванията на които той трябва да отговаря са повече от предвиденото, защото ситуациите, в които ползваме куфар са различни. Когато пътуваме със семейството ни трябва голямВ  куфар, защото винаги се налага да добавим нещо непредвидено в последния момент. Именно тогава се оказва, че няма място и се налага багажът да се разпределя по

Виж още

Открийте ни в Google+