С грижа за децата от

С грижа за децата
СТАТИЯ ОТ АРХИВА

Когато станем родители, искаме да дадем на децата си най-доброто от себе си и дори повече. С първите зъбчета с трепет броим всяко ново, но дали имаме информация кога и при кого да отидем, за да получим съвет относно навлизането на малкия човек в света на дъвчещите?

За мен като майка на близнаци и стоматолог, пробивът на зъбите е чудо и е нужно да сме търпеливи и грижовни към това, което ни е дала природата.

От личните ми срещи с много родители установих, че те не разполагат с достатъчно информация за това как да се грижат за зъбите на децата си. Нужно е да се знае, че за бебешките зъби трябва да се полагат грижи от родителите още от момента на пробива, да се има предвид вредата от ранното въвеждане на захар в детското меню, която е от основните причинители на кариес. Здравите зъби за едно дете са точно толкова важни, колкото и здравето на всички други органи и системи в неговия организъм. Повечето родители водят детето на зъболекар, когато вече има проблем, а не с цел профилактика. Тези родители се винят и се чувстват неудобно впоследствие, защото на детето е причинена болка, която при своевременна намеса е можело да бъде избегната.

Какво бих посъветвала всички настоящи и бъдещи родители:

1) Посетете детски стоматолог в рамките на 1-вата година от живота на вашето дете. Нека срещата с него да е в периода на първите пробили зъбчета. Природата е много мъдра и снизходителна към нас - неслучайно първият зъбен пробив е около 6-ия месец. Тогава вече сме изградили връзка с малкия човек, минал е периодът на колики и адаптация.

2) Нека миенето на зъбите се превърне в навик, точно както изграждаме навика за смяна на памперса или миенето на ръцете.

3) Вие отговаряте за здравето на детските зъби до 10-тата година на детето си.Това значи всяка сутрин и вечер да проверявате щателно дали изчеткването е качествено или не.

4) Млечните зъби трябва да се лекуват, те се развалят подобно на постоянните зъби. Под всеки млечен зъб се намира зародиша на постоянния и между тях има връзка, инфекцията лесно може да проникне по съседство.

5) От развалени млечни зъби може да се повиши температурата, да се получи отток и болки в устата, загуба на апетит. А при хронични проблеми в устата, може да се увредят сърцето, ставите и бъбреците.

6) Децата трябва да се мият само с детска паста за зъби - тя има състав, съобразен с техните потребности. Тя не трябва да е със силен и натрапващ вкус и аромат, не бива да съдържа флуор, защото децата не умеят да плюят и гълтат съдържанието на тубата.

7) Никога не казвайте на детето в лекарския или зъболекарския кабинет „Няма нищо страшно, няма да боли“. Те превръщат и най-спокойния пациент в истерик.

8) Залъгалката не е най-добрият приятел на вашето дете - може да стане причина за проблем в захапката и подреждането на зъбите. Отстранете я възможно най-рано, но внимавайте - смученето на биберон лесно се заменя от смученето на палеца.

9) Колкото по-рано отпадне нощното хранене, толкова по-добре. То, заедно с даването на сок или подсладена вода през нощта, са основните виновници за т.н. кариес на ранното детство и поразява почти всички зъбни групи в устата.

10) Може ли без лакомства? Не - сладостта на детството е именно в сладките неща, с които ни свързват определени спомени. Нека приемът на сладки неща се контролира от родителите, да не е между храненията, а да се дава като поощрение и награда под формата на десерт. По-добре е детето да яде чист шоколад, понеже той лесно се разтваря в устата и отмива от слюнката. Бисквитите, вафлите, дъвчащите бонбони полепват по зъбите и атакуват зъбния емайл много дълго.

Тези 10 точки са само част от съветите към родителите. В детското зъболечение и стоматология като цяло, трябва да се говори за формирането на правилни навици както при малките и подрастващи пациенти, така и при възрастните. В нашата клиника ние не само лекуваме детските зъби, но предлагаме цялостна здравна грижа. При условие, че има редовни грижи, гарантираме здрави зъби за цял живот, защото 95% от всички проблеми със зъбите зависят от нас!

ДЕНТАЛНА КЛИНИКА ПЕТЪР ДУЧЕВ София, ул. Г. С. Раковски 124, сградата на Европейския парламент.

Статия в:

Здраве / Медицина
Сподели в:

Най-новите статии

Удобният куфар - необходимост за всяко пътуване

Време е за поредното пътуване. Списъкът с багажа вече е готов, но липсва най-важната подробност – най-важният ни спътник, на когото ще разчитаме. Трябва ни куфар, който хем да побере всичко, което носим, хем да е лесен за пренасяне. Оказва се обаче, че изискванията на които той трябва да отговаря са повече от предвиденото, защото ситуациите, в които ползваме куфар са различни. Когато пътуваме със семейството ни трябва голямВ  куфар, защото винаги се налага да добавим нещо непредвидено в последния момент. Именно тогава се оказва, че няма място и се налага багажът да се разпределя по

Виж още

Светещите маратонки – истински хит за малки и големи!

Няма да сбъркаме, ако кажем, че това лято беше искрящо – в пряк и преносен смисъл! Едно от най-забавните и щури забавления из нощните улици бяха множеството светещи крачета, които се разхождаха насам-натам и караха всеки, който ги види да се усмихне и да се обърне след тях. Светещите маратонки се превърнаха в истински хит този сезон. Защо ли? Ето защо. Светещите маратонки са модерни – те са актуален избор за всички. Носят ги малки и големи, момичета и момчета. Ако в началото се чудехме подозрително какво свети в тъмното, че дори се и движи, то сега вече знаем, че тази мода

Виж още

Ученическата раница – необходимост за всеки ученик!

Учебници, тефтери, тетрадки, несесери, храна, вода... всеки ден вашето дете носи всичко това на гърба си. Неслучайно ученическата раница е първото нещо, което още по средата на годината вече има окаян вид и подлежи на спешна подмяна. Факторите за това не са свързани само с честата употреба и тежестта в нея. Най-сериозно „поражение” върху външния вид на ученическата раница оказва постоянното и подмятане по чинове, по пода, по земята навън, както и непрестанното съприкосновение и търкане с различни якета и цветни дрехи. Не можете да очаквате от детето да мисли за това постоянно. Затова

Виж още

Дамски аромати с дъх на октомври

Парфюмът е като дрехата – говори за вас повече отколкото си мислите. Дава представа на околните кой стои срещу тях и разкрива индивидуалността ви. Неслучайно някои предпочитат леките и ненатрапчиви аромати, а други обичат да оставят ярка и отличителна следа след себе си. Но парфюмът не говори само за характера. Той може дори да издаде и възрастта на една жена... През различните периоди в живота, в тялото има различно съотношение на хормони, които също влияят на вкуса и привличането от даден аромат. Неслучайно парфюмът, който сте носили с години в даден момент може да се окаже твърде

Виж още

Дамски спортен екип за всяка ситуация и настроение

Прекарваме работната седмица в офиса, стегнати от официални дрехи или дънки. Неслучайно когато свършим работа или наближат почивните дни ни се иска да облечем дамски спортен екип - нещо удобно, с което тялото ни да се чувства свободно при движение, но в същото време да сме модерни и да имаме индивидуален стил. Дамски спортен екип за активно прекарване на свободното време. Независимо дали ще ходим на фитнес, аеробика, тае бо, пилатес или ще тичаме, задължително трябва да сме подходящо облечени. И навън, и в залата ни е необходим спортен екип, избран специално за случая. Този тип облекло ни

Виж още

Открийте ни в Google+