Какво знаете за хламидиите? от

Какво знаете за хламидиите?
СТАТИЯ ОТ АРХИВА

Обичате секса? Давате ли си сметка,че освен удоволствие, всеки контакт с непознат партньор носи и опасности? Полово предаваните болести не са приказка за сплашване на деца. Те са реалност, която освен неприятна, може да бъде и опасна.

Сексуалният живот е една от най-интимните сфери. Вероятно и вие трудно се решавате да говорите за него дори с лекар. Все пак, понякога се налага. Тогава можете да потърсите д-р Груева. Тя e работила в ,”Ескулап-97” ООД-Русe, а сега в МБАЛ-АД-Русе Акушер-гинеколог е, с повече от 25 години стаж.

 

Пациентите разчитат не само на богатия й професионален опит, но и на нейната съпричастност, разбиране и дискретност. Благодарение на непрекъснатото разширяване и обогатяване на професионалната си квалификация, лекарката е подготвена за всяка ситуация и успява да се справи и с най-заплетения случай. Преминала е допълнително обучение по:

  • ехография,

  • оперативна гинекология,

  • колпоскопия,

  • деструктивно лечение на предракови състояния на шийката на матката,

  • уро-гинекология.

Безценни знания и умения д-р Груева трупа още с работата си в националния проект „Семейно планиране”, реализиран по програма ФАР. Редовен участник е в научни конференции и конгреси по акушерство и гинекология. Избрала е за себе си непрекъснатата следдимпломна квалификация, което й дава възможност да следи новостите и да ги прилага в ежедневната си работа.

Много полезна може да ви бъде д-р Груева със специалните си познания и опит в областта на заболяванията, предавани по полов път. Областта на професионален интерес са изследванията по проблема на инфекциозната патология на гениталиите на човека - сексуално-трансмисивните заболявания - STD, които са един от най-големите проблеми на 90-те години и началото на XXI век. По данни от доклад на WHO (World Health Organization), от 1990,1995, год., гениталната хламидиоза е на второ място сред четирите най-чести сексуално-STIs: трихомониаза, хламидиоза, гонорея, и сифилис. В публикуваните през 2011 год. данни за 2005 год, в доклад на WHO, за разпространението и чeстотата на четирите полово-предавани болести(STIs), Chl.trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Syphilis и Trichomonas vaginalis, при възрастни между 15 и 49-годишна възраст, Chl.trachomatis e изведена на първо място сред останалите инфекции.

И ако за гонорея и сифилис знаете достатъчно, за да се страхувате от тях, то най-вероятно опасно подценявате хламидиозата. Хламидиите са масово разпространени – дотам, че ако един мъж/ или жена/ има контакти с няколко партньорки /партньори/, най-вероятно има нужда от лечение. Разпространението на инфекцията непрекъснато расте, стимулирано от широката употреба на контрацептивни средства и свободното сексуално поведение.

Заболяването няма ясно изразена картина, диагностицира се трудно и само след лабораторни изследвания. Затова пък предизвиква чести усложнения и възпаления на отделителните органи и на репродуктивната система и води до безплодие както при мъжете, така и при жените.

Особено застрашени сте, ако сте на прекрасната възраст между 20 и 29 години и не сте семейни. Проучването, направено и публикувано от д-р Груева, доказва, че най-активната сексуално възрастова група е и най-рискова за заразяване с хламидии, което е в унисон и други изследвания в света,като обща тенденция.Рискови фактори са абортът, както и травми върху маточната шийка –например ,след раждане,диагностични и терапевтични въздействия върху шийката. Затова, при най-малките неразположения, особено след сексуален контакт, е добре да потърсите компетентна консултация и помощ.

 

Статия в:

Здраве / Медицина
Сподели в:

Най-новите статии

Удобният куфар - необходимост за всяко пътуване

Време е за поредното пътуване. Списъкът с багажа вече е готов, но липсва най-важната подробност – най-важният ни спътник, на когото ще разчитаме. Трябва ни куфар, който хем да побере всичко, което носим, хем да е лесен за пренасяне. Оказва се обаче, че изискванията на които той трябва да отговаря са повече от предвиденото, защото ситуациите, в които ползваме куфар са различни. Когато пътуваме със семейството ни трябва голямВ  куфар, защото винаги се налага да добавим нещо непредвидено в последния момент. Именно тогава се оказва, че няма място и се налага багажът да се разпределя по

Виж още

Ученическата раница – необходимост за всеки ученик!

Учебници, тефтери, тетрадки, несесери, храна, вода... всеки ден вашето дете носи всичко това на гърба си. Неслучайно ученическата раница е първото нещо, което още по средата на годината вече има окаян вид и подлежи на спешна подмяна. Факторите за това не са свързани само с честата употреба и тежестта в нея. Най-сериозно „поражение” върху външния вид на ученическата раница оказва постоянното и подмятане по чинове, по пода, по земята навън, както и непрестанното съприкосновение и търкане с различни якета и цветни дрехи. Не можете да очаквате от детето да мисли за това постоянно. Затова

Виж още

Дамски спортен екип за всяка ситуация и настроение

Прекарваме работната седмица в офиса, стегнати от официални дрехи или дънки. Неслучайно когато свършим работа или наближат почивните дни ни се иска да облечем дамски спортен екип - нещо удобно, с което тялото ни да се чувства свободно при движение, но в същото време да сме модерни и да имаме индивидуален стил. Дамски спортен екип за активно прекарване на свободното време. Независимо дали ще ходим на фитнес, аеробика, тае бо, пилатес или ще тичаме, задължително трябва да сме подходящо облечени. И навън, и в залата ни е необходим спортен екип, избран специално за случая. Този тип облекло ни

Виж още

Дамски аромати с дъх на октомври

Парфюмът е като дрехата – говори за вас повече отколкото си мислите. Дава представа на околните кой стои срещу тях и разкрива индивидуалността ви. Неслучайно някои предпочитат леките и ненатрапчиви аромати, а други обичат да оставят ярка и отличителна следа след себе си. Но парфюмът не говори само за характера. Той може дори да издаде и възрастта на една жена... През различните периоди в живота, в тялото има различно съотношение на хормони, които също влияят на вкуса и привличането от даден аромат. Неслучайно парфюмът, който сте носили с години в даден момент може да се окаже твърде

Виж още

Светещите маратонки – истински хит за малки и големи!

Няма да сбъркаме, ако кажем, че това лято беше искрящо – в пряк и преносен смисъл! Едно от най-забавните и щури забавления из нощните улици бяха множеството светещи крачета, които се разхождаха насам-натам и караха всеки, който ги види да се усмихне и да се обърне след тях. Светещите маратонки се превърнаха в истински хит този сезон. Защо ли? Ето защо. Светещите маратонки са модерни – те са актуален избор за всички. Носят ги малки и големи, момичета и момчета. Ако в началото се чудехме подозрително какво свети в тъмното, че дори се и движи, то сега вече знаем, че тази мода

Виж още

Открийте ни в Google+