АНТИСПЕРМОАНТИТЕЛА от

АНТИСПЕРМОАНТИТЕЛА
СТАТИЯ ОТ АРХИВА

Фигура 1 - Схематично представяне на екскрецията на секреторен IgA
през мембраната към лумена на жлезата (локален имунитет)

 

Имунната система защитава организма на различни нива от инвазията на агенти от чужд произход (например микроби). Тя може да направи разлика между своите и чуждите клетки, да даде начало на локален или генерализиран имунен отговор и да запази спомен за увреждащите чужди за организма агенти, за да ги отблъсне при следваща атака. Като всяка прецизно действаща машина имунната система може да се повреди и да остави незащитен организма от заплашващи инфекции, дори да се обърне срещу собствените здрави тъкани, както става при автоимунните заболявания.

Имунната система играе важна роля в човешката репродукция, включени в процесите на овулацията и подготовката на ендометриума за имплантиране на оплодената яйцеклетка. Дисфункция на имунната система може да попречи на нормалните репродуктивни процеси и да доведе до инфертилитет. Изчислено е, че имунният фактор може да бъде причина за инфертилитет при около от15% от двойките с неизяснен инфертилитет.Фигура 2 - Сперматозоидна аглутинация, причинена от антитела
спрямо тях

 

Антиспермални антитела: Колко често се срещат? 

Сперматозоидите са относително защитени от евентуален контакт с имунната система чрез естествен защитен механизъм, наречен кръвно-тестисна бариера. Специален вид плътни свързвания между клетките, постилащи семиниферните каналчета, не позволяват на клетките на имунната система да се срещнат със сперматозоидите. Ако се наруши тази бариера, тогава клетките на имунната система възприемат сперматозоидите като чужди клетки и се образуват антитела срещу тях. 

Антиспермални антитела се откриват в приблизително 10% от инфертилните мъже и по-малко от 1% от фертилните мъже. Наличието на антитела се повишава драматично при мъже, претърпели хирургична интервенция в областта на репродуктивния тракт: Около 70% от мъжете, които са били оперирани по повод възстановяване след вазектомия имат антитела в тяхната сперма. Жените имат значително по-малки шансове да развият антитела срещу сперматозоидите (по–малко от 5%) и причината за тяхното образуване е неясна.

 

Фигура 3 - Антиспермоантитела в цервикалната слуз

 

Какви са рисковете за образуване на антиспермални антитела?

Всичко, което уврежда нормалната кръвно–тестисна бариера, може да доведе до образуването на антиспермални антитела. Това може да включва всяко едно от изброените състояния:

Възстановяване след вазектомия
Варикоцеле (разширени вени около тестиса и семенната връв)
Торзия на тестис (завъртане на тестиса)
Вродена липса на семепровод
Тестикуларна биопсия
Крипторхизъм (незавършен тестикуларен десцензус)
Карцином на тестиса
Инфекция (орхит, простатит)

Операция по повод ингвинална херния преди пубертета

Интраутеринната инсеминация (вкарване на обработени сперматозоиди в маточната кухина – често прилагана in vitro процедура) не причинява образуването на антиспермални антитела.

Въпреки дългият списък от рискови фактори, много мъже със спермоантитела нямат нито едно от изброените по-горе състояния. Въпреки това всички инфертилни мъже са потенциално в рисковата група, затова не трябва да се пропуска тестване на инфертилния мъж за антиспермални антитела, особено ако не е открита друга причина за безплодието в алгоритъма на диагностичния процес. 
 

Как антиспермалните антитела причиняват инфертилитет?

Антителата, които са прилепени за сперматозоидите, могат да нарушат тяхната подвижност, да направят трудно проникването им през цервикалната слуз и достигането до яйцеклетката. Самите сперматозоидите се “слепват” едни с други (аглутинация), което понякога наблюдаваме при стандартния спермален анализ. .


Как да установим наличието на антиспермални антитела? 

През годините са предложени много тестове за установяване на антиспермални антитела. При жените прилагането на кръвни тестове за антиспермални антитела са по-лесни, но от практична гледна точка, по-правилно е те да се търсят в цервикалната слуз, която е първото място на среща със спермоантителата. Посткоиталният тест е важен тест при диагнозата на безплодието в брака.

При изследване на цервикалната слуз след полов контакт през време на овулация, антиспермалните антитела могат да бъдат причина за липса на сперматозоиди или, когато са налице, те се движат на място трептейки до пълното спиране на тяхното движение.

Най-надежден тест е теста за  смесена антиглобулинова реакция (MAR теста). Резултатите се представят като процент сперматозоиди, свързани с антитела.


Вътрематочната инсеминация  се прилага като лечебна процедура при наличие на антиспермални антитела. Смята се, че тази процедура е ефективна, тъй като доставя сперматозоидите директно в маточната кухина, заобикаляйки цервикалната слуз.

 

Контакти:

Генетична медико-диагностична лаборатория „ГЕНИКА“,

гр. София, ул.Цар Асен 90

Д-р Весела Николова, дм – 0887 291 561;

Д-р Ромил Станиславов, дм – 0887 762 870.

 

* Фигурите 1, 2 и 3 са взети от  книгата на авторите с детайлно описани методи  за доказване на автноспермоантитела и тя се намира на разположение в лабораторията за читателите, които се интересуват от  този проблем.

Статия в:

Здраве / Медицина
Сподели в:

Най-новите статии

Светещите маратонки – истински хит за малки и големи!

Няма да сбъркаме, ако кажем, че това лято беше искрящо – в пряк и преносен смисъл! Едно от най-забавните и щури забавления из нощните улици бяха множеството светещи крачета, които се разхождаха насам-натам и караха всеки, който ги види да се усмихне и да се обърне след тях. Светещите маратонки се превърнаха в истински хит този сезон. Защо ли? Ето защо. Светещите маратонки са модерни – те са актуален избор за всички. Носят ги малки и големи, момичета и момчета. Ако в началото се чудехме подозрително какво свети в тъмното, че дори се и движи, то сега вече знаем, че тази мода

Виж още

Удобният куфар - необходимост за всяко пътуване

Време е за поредното пътуване. Списъкът с багажа вече е готов, но липсва най-важната подробност – най-важният ни спътник, на когото ще разчитаме. Трябва ни куфар, който хем да побере всичко, което носим, хем да е лесен за пренасяне. Оказва се обаче, че изискванията на които той трябва да отговаря са повече от предвиденото, защото ситуациите, в които ползваме куфар са различни. Когато пътуваме със семейството ни трябва голямВ  куфар, защото винаги се налага да добавим нещо непредвидено в последния момент. Именно тогава се оказва, че няма място и се налага багажът да се разпределя по

Виж още

Дамски аромати с дъх на октомври

Парфюмът е като дрехата – говори за вас повече отколкото си мислите. Дава представа на околните кой стои срещу тях и разкрива индивидуалността ви. Неслучайно някои предпочитат леките и ненатрапчиви аромати, а други обичат да оставят ярка и отличителна следа след себе си. Но парфюмът не говори само за характера. Той може дори да издаде и възрастта на една жена... През различните периоди в живота, в тялото има различно съотношение на хормони, които също влияят на вкуса и привличането от даден аромат. Неслучайно парфюмът, който сте носили с години в даден момент може да се окаже твърде

Виж още

Ученическата раница – необходимост за всеки ученик!

Учебници, тефтери, тетрадки, несесери, храна, вода... всеки ден вашето дете носи всичко това на гърба си. Неслучайно ученическата раница е първото нещо, което още по средата на годината вече има окаян вид и подлежи на спешна подмяна. Факторите за това не са свързани само с честата употреба и тежестта в нея. Най-сериозно „поражение” върху външния вид на ученическата раница оказва постоянното и подмятане по чинове, по пода, по земята навън, както и непрестанното съприкосновение и търкане с различни якета и цветни дрехи. Не можете да очаквате от детето да мисли за това постоянно. Затова

Виж още

Дамски спортен екип за всяка ситуация и настроение

Прекарваме работната седмица в офиса, стегнати от официални дрехи или дънки. Неслучайно когато свършим работа или наближат почивните дни ни се иска да облечем дамски спортен екип - нещо удобно, с което тялото ни да се чувства свободно при движение, но в същото време да сме модерни и да имаме индивидуален стил. Дамски спортен екип за активно прекарване на свободното време. Независимо дали ще ходим на фитнес, аеробика, тае бо, пилатес или ще тичаме, задължително трябва да сме подходящо облечени. И навън, и в залата ни е необходим спортен екип, избран специално за случая. Този тип облекло ни

Виж още

Открийте ни в Google+