Защитно покритие за паста, мюсли и други от

Защитно покритие за паста, мюсли и други
СТАТИЯ ОТ АРХИВА

Иновативните материали на BASF осигуряват надеждна защита срещу остатъчното съдържание на минерално масло в картонените опаковки на храните.

• Безопасно опаковани 
Решенията за защита предпазват
опакованата храна срещу замърсители. 
• Ултра тънки и издръжливи 
Покритията гарантират защита до края на 
срока на годност.
• Избирателна бариера Остатъчното съдържание на минерално
масло се задържа навън, докато атмосферният кислород и водните пари могат да преминават. 

Стелажите са претрупани с цветно опаковани продукти, докъдето поглед стига: цели редици от пакети с мюсли, ориз, паста и готови миксове за печене. Дълбоките хладилни витрини изкушават клиентите със замразени пици, зеленчуци и рибни филета – отлично пакетирани в ярки цветни кутии. Добрият дизайн на хартиената опаковка е важен за хранителното производство, тъй като тя е лека, пести място при подреждане и може да се транспортира рентабилно. В същото време, тя предпазва продукта от влага, замърсяване и повреда. Хартията е устойчив опаковъчен материал, особено ако се произвежда от рециклирани влакна, само че те могат да съдържат остатъци от минерално масло. Решенията за защитно покритие на BASF предпазват храната от тези вещества.

Картонените опаковки на храната често се произвеждат от рециклирана хартия, като вестници. Освен всичко останало, тази хартия съдържа остатъци от печатно мастило, което включва минерално масло, което не трябва да влиза в контакт с храна. Именно в това се състои проблемът:  минералното масло не може да бъде напълно отстранено в процеса на рециклиране и съответно влиза в опаковката. Минералното масло съдържа въглеводородни съединения, които могат да проникнат от картона в храната. Експертите наричат това миграция. Това може да се случи дори без директен контакт между картона и храната: някои остатъци от минералното масло се изпаряват при стайна температура. Тази смес от газове се разпръсква вътре в опаковката и веществата могат да проникнат в храната. „Изследвания на официалната Агенция по безопасност на храните на кантон Цюрих показват, че близо 30% от всички мигриращи вещества проникват в храната след два месеца при стайна температура,” обяснява Хейко Дийл. Мениджърът на BASF отговаря за дивизията „Химикали в хартиеното производство”, която подпомага международни брандове при определяне на хартиената опаковка на техните храни. Особено са засегнати продукти, като брашно, ориз и готови миксове за печене, тъй като те могат да абсорбират по-големи количества от съставките на минералното масло. „Веднъж попаднали в храната, тези съставки  не могат да бъдат отстранени или обезопасени чрез измиване или варене,” добавя Дийл.

Не само индустрията е наясно с потенциалния риск за здравето, който носи минералното масло в картонените опаковки на храните. Остатъчното съдържание на минерално масло в храните и неговият ефект са в центъра на вниманието и на компетентните контролни органи на Швейцария. Контролни изследвания, извършени от длъжностни лица, разкриват високо съдържание на тези вещества в човешката тъкан. Д-р Конрад Гроб от Агенцията по безопасност на храните в Цюрих казва: „Употребата на картон за опаковането на храните е толкова голяма, че включването на рециклиран материал е неизбежно. До момента не са въведени никакви правно задължаващи мерки, а само официални препоръки. По отношение на нормално рециклирания картон обаче, за повечето продукти, складирани за дълъг период, тези стандарти не могат да бъдат спазени без наличието на защитно покритие”.

Компанията BASF вече е разработила различни решения за защита, които се прилагат върху външната повърхност на картонената кутия. Тези изключително тънки покрития са изработени от полимери, или иначе казано макромолекули, съставени от множество повтарящите се по-малки молекули. Защитните покрития, които са дебели само 10–15 микрометра – за сравнение, косъмът е плътен 120 микрометра, предпазват храната от замърсители до три години. По този начин, продукти като паста, които престояват в опаковката средно 15–24 месеца, са надеждно защитени. „Най-важното изискване за защитния слой е времето за пробив – периодът, след който бариерата може да бъде пробита и опасни за здравето вещества да проникнат в храната – да бъде по-дълго от срока на годност на пакетирания продукт,” обяснява Дийл.

„Нашите защитни покрития могат да бъдат илюстрирани като плътна мрежа, която позволява само на определени молекули да преминат,” продължава Дийл. Единствено много малки молекули, като водни пари например, могат да го направят. По-големите молекули, като остатъците от минерално масло, не могат да преминат. В допълнение, двуполюсната природа на защитните покрития на BASF възпрепятства миграцията на молекулите.

Разработването на защитния ефект срещу големи молекули не е единственото предизвикателство при дизайна на различните решения за покритие. Д-р Кармен Къмпеану от отдела „Изследване на материали и системи” на BASF обяснява: „Покритието едновременно трябва да бъде достатъчно гъвкаво, за да предотврати наранявания при прегъването на картона и да гарантира целостта на бариерата."

След като покритието е изпълнило задачата си и храната е консумирана, полимерният филм трябва да бъде лесен за отстраняване от хартиената опаковка. Когато картонът отново се рециклира, полимерният филм не трябва да пречи, а да може да бъде лесно отстранен в процеса на рециклиране. Едва тогава рециклираната хартия може веднага да бъде повторно преработена в картонена опаковка, която да предпазва следващата партида от мюсли, паста и др.

        „Устойчивите опаковки са водеща тенденция” 

С какви предизвикателства ще се сблъскват производителите в бъдеще?

Днес опаковките трябва да предпазват не само срещу механична повреда, но и срещу замърсители. Лабораториите разполагат с все по-точни аналитични методи и могат да проследят наличието на нежелани вещества още по-ефективно. Поставят се нови ограничения, които ние като производители на опаковки трябва да спазваме. Това се отнася и до съдържанието на минерално масло в картона. Очакваме да бъдат наложени стриктни забрани и вече променяме нашите производствени линии. За да разработим оптимални решения за покритие в производствения процес вече си сътрудничим с BASF и тестваме продуктите в нашите заводи. За съвместно разработеното покритие WLC Food Safe на базата на новия тип пластмаса Ultramid на BASF спечелихме German Packaging Prize 2013 през септември 2013 г.

Как ще изглеждат опаковките на бъдещето?

Тенденцията е към все по-голямо участие на устойчивите опаковки. Употребата на възобновяеми източници и процесите на рециклиране ще играят основа роля в бъдеще. Биоразградимото пластмасово покритие на BASF от ecovio, което вече успешно тестваме в нашите заводи, се налага все повече. Допълнителни функции като по-голяма устойчивост на висока температура също ще играят съществена роля в процеса на опаковане. Новите медии все по-често присъстват в информацията върху опаковките: има повече линкове към страници в Интернет или интерактивни игри, които потребителите могат да заредят директно със своите смартфони. Освен това към опаковките може да бъде приложена допълнителна виртуална информация, анимирана или дори заснета триизмерно, чрез функциите на т.нар. добавена реалност.

"Устойчивите опаковки са водеща тенденция" - с Михаел Авемарг - мениджър иновативни материали към водещия европейски производител на сгъваем картон и кутии Van Genechten,  Германия. 
 

 

Статия в:

Здраве / Хранене
Сподели в:

Най-новите статии

Грундове и бои за селскостопански машини, тежкотоварни автомобили и автобуси

В края на есента приключва земеделската година, строителството на открито спира, а активният туристически сезон е свършил. Време е да се обърне внимание на ремонта и поддръжката на селскостопанската техника, тежкотоварните автомобили, строителните машини и автобуси. Те трябва да бъдат подготвени за новия сезон и няма по-подходящ момент от късната есен и зимата, когато почти или изобщо не се използват. Един от основните проблеми, с който собствениците се сблъскват е ръждата. В борбата с нея на помощ идва преобразувателят на ръжда на италианската фирма Атри. Kemrust (Кемръст) превръща по

Виж още

Термо декоративни бои и мазилки ДИВА - СПА център от класа! Част 2

Дизайн и технологии се срещат, за да дадат на света на интериорния дизайн решение, което обединява естетика и функция в едно. Линията DIVA True Cementв„ў са продукти от ново поколение, съчетаващи в себе си както класически, така и ултра модерни декоративни бои и мазилки, които в същото време имат сертифицирана термоизолираща функция и са изключително подходящи за влажни помещения – бани, басейни, СПА центрове. Nicolе (Никол)В е декоративна мазилка от ново поколение, съчетаваща в себе си естетиката на класическите декоративни мазилка и функции, които те не притежават, а именно - доказан

Виж още

Саниране и защита на облицовки и настилки от камък

Камъкът е един от най-използваните материали в строителството от векове. Независимо дали говорим за столетна или за най-модернa сграда, дали става въпрос за каменна облицовка на камина или на фасада, той неизменно присъства. Естествените камъни са ефектни и харесвани, но са силно попивни. Попивайки вода и влага те се замърсяват, променят цвета си, по тях се образуват мухъл, лишеи и микроводорасли и постепенно се рушат. За да запазим или възстановим красотата им, те трябва да бъдат подходящо почистени и обработени. С продуктите на италианската фирма Атри дълги години ще се радвате на красотата

Виж още

Термо декоративни бои и мазилки ДИВА - СПА център от класа! Част 1

Дизайн и технологии се срещат, за да дадат на света на интериорния дизайн решение, което обединява естетика и функция в едно. Линията DIVA са продукти от ново поколение, съчетаващи в себе си както класически, така и ултра модерни декоративни бои и мазилки, които в същото време имат висока влагоустойчивост и сертифицирана термоизолираща функция, която осезаемо подобрява комфорта в помещенията. Термо декоративната боя Sofia (Софиа)В е най-авангардния продукт в своя сектор. СъчетавайкиВ  естетика и технология, при пълно зачитане на традициите,В В СофиаВ придава на интериора стил и класа,

Виж още

АнтиБактерикал – хигиена и естетика в един продукт!

Санирай с нас и най-новите продукти на фирма ATRIA – AntiBacterical Spray и Antibacterical боя! Представяме на вашето внимание линия продукти от ново поколение, чиито фокус е антибактериалната защита. Продуктите АнтиБактерикал не само убиват бактериите, но и предотвратяват бъдещото им развитие върху повърхностите. Те са най-доброто решение за трайна защита от бактерии, гъбички и плесени, при това в две лесни стъпки! Първа стъпка – Обработване на стените с AntiBacterical Spray (Антибактерикал Спрей) - хигиенизиращ спрей за стени и тавани с антибактериално и антимухълно действие.

Виж още

Открийте ни в Google+