Защитно покритие за паста, мюсли и други от

Защитно покритие за паста, мюсли и други
СТАТИЯ ОТ АРХИВА

Иновативните материали на BASF осигуряват надеждна защита срещу остатъчното съдържание на минерално масло в картонените опаковки на храните.

• Безопасно опаковани 
Решенията за защита предпазват
опакованата храна срещу замърсители. 
• Ултра тънки и издръжливи 
Покритията гарантират защита до края на 
срока на годност.
• Избирателна бариера Остатъчното съдържание на минерално
масло се задържа навън, докато атмосферният кислород и водните пари могат да преминават. 

Стелажите са претрупани с цветно опаковани продукти, докъдето поглед стига: цели редици от пакети с мюсли, ориз, паста и готови миксове за печене. Дълбоките хладилни витрини изкушават клиентите със замразени пици, зеленчуци и рибни филета – отлично пакетирани в ярки цветни кутии. Добрият дизайн на хартиената опаковка е важен за хранителното производство, тъй като тя е лека, пести място при подреждане и може да се транспортира рентабилно. В същото време, тя предпазва продукта от влага, замърсяване и повреда. Хартията е устойчив опаковъчен материал, особено ако се произвежда от рециклирани влакна, само че те могат да съдържат остатъци от минерално масло. Решенията за защитно покритие на BASF предпазват храната от тези вещества.

Картонените опаковки на храната често се произвеждат от рециклирана хартия, като вестници. Освен всичко останало, тази хартия съдържа остатъци от печатно мастило, което включва минерално масло, което не трябва да влиза в контакт с храна. Именно в това се състои проблемът:  минералното масло не може да бъде напълно отстранено в процеса на рециклиране и съответно влиза в опаковката. Минералното масло съдържа въглеводородни съединения, които могат да проникнат от картона в храната. Експертите наричат това миграция. Това може да се случи дори без директен контакт между картона и храната: някои остатъци от минералното масло се изпаряват при стайна температура. Тази смес от газове се разпръсква вътре в опаковката и веществата могат да проникнат в храната. „Изследвания на официалната Агенция по безопасност на храните на кантон Цюрих показват, че близо 30% от всички мигриращи вещества проникват в храната след два месеца при стайна температура,” обяснява Хейко Дийл. Мениджърът на BASF отговаря за дивизията „Химикали в хартиеното производство”, която подпомага международни брандове при определяне на хартиената опаковка на техните храни. Особено са засегнати продукти, като брашно, ориз и готови миксове за печене, тъй като те могат да абсорбират по-големи количества от съставките на минералното масло. „Веднъж попаднали в храната, тези съставки  не могат да бъдат отстранени или обезопасени чрез измиване или варене,” добавя Дийл.

Не само индустрията е наясно с потенциалния риск за здравето, който носи минералното масло в картонените опаковки на храните. Остатъчното съдържание на минерално масло в храните и неговият ефект са в центъра на вниманието и на компетентните контролни органи на Швейцария. Контролни изследвания, извършени от длъжностни лица, разкриват високо съдържание на тези вещества в човешката тъкан. Д-р Конрад Гроб от Агенцията по безопасност на храните в Цюрих казва: „Употребата на картон за опаковането на храните е толкова голяма, че включването на рециклиран материал е неизбежно. До момента не са въведени никакви правно задължаващи мерки, а само официални препоръки. По отношение на нормално рециклирания картон обаче, за повечето продукти, складирани за дълъг период, тези стандарти не могат да бъдат спазени без наличието на защитно покритие”.

Компанията BASF вече е разработила различни решения за защита, които се прилагат върху външната повърхност на картонената кутия. Тези изключително тънки покрития са изработени от полимери, или иначе казано макромолекули, съставени от множество повтарящите се по-малки молекули. Защитните покрития, които са дебели само 10–15 микрометра – за сравнение, косъмът е плътен 120 микрометра, предпазват храната от замърсители до три години. По този начин, продукти като паста, които престояват в опаковката средно 15–24 месеца, са надеждно защитени. „Най-важното изискване за защитния слой е времето за пробив – периодът, след който бариерата може да бъде пробита и опасни за здравето вещества да проникнат в храната – да бъде по-дълго от срока на годност на пакетирания продукт,” обяснява Дийл.

„Нашите защитни покрития могат да бъдат илюстрирани като плътна мрежа, която позволява само на определени молекули да преминат,” продължава Дийл. Единствено много малки молекули, като водни пари например, могат да го направят. По-големите молекули, като остатъците от минерално масло, не могат да преминат. В допълнение, двуполюсната природа на защитните покрития на BASF възпрепятства миграцията на молекулите.

Разработването на защитния ефект срещу големи молекули не е единственото предизвикателство при дизайна на различните решения за покритие. Д-р Кармен Къмпеану от отдела „Изследване на материали и системи” на BASF обяснява: „Покритието едновременно трябва да бъде достатъчно гъвкаво, за да предотврати наранявания при прегъването на картона и да гарантира целостта на бариерата."

След като покритието е изпълнило задачата си и храната е консумирана, полимерният филм трябва да бъде лесен за отстраняване от хартиената опаковка. Когато картонът отново се рециклира, полимерният филм не трябва да пречи, а да може да бъде лесно отстранен в процеса на рециклиране. Едва тогава рециклираната хартия може веднага да бъде повторно преработена в картонена опаковка, която да предпазва следващата партида от мюсли, паста и др.

        „Устойчивите опаковки са водеща тенденция” 

С какви предизвикателства ще се сблъскват производителите в бъдеще?

Днес опаковките трябва да предпазват не само срещу механична повреда, но и срещу замърсители. Лабораториите разполагат с все по-точни аналитични методи и могат да проследят наличието на нежелани вещества още по-ефективно. Поставят се нови ограничения, които ние като производители на опаковки трябва да спазваме. Това се отнася и до съдържанието на минерално масло в картона. Очакваме да бъдат наложени стриктни забрани и вече променяме нашите производствени линии. За да разработим оптимални решения за покритие в производствения процес вече си сътрудничим с BASF и тестваме продуктите в нашите заводи. За съвместно разработеното покритие WLC Food Safe на базата на новия тип пластмаса Ultramid на BASF спечелихме German Packaging Prize 2013 през септември 2013 г.

Как ще изглеждат опаковките на бъдещето?

Тенденцията е към все по-голямо участие на устойчивите опаковки. Употребата на възобновяеми източници и процесите на рециклиране ще играят основа роля в бъдеще. Биоразградимото пластмасово покритие на BASF от ecovio, което вече успешно тестваме в нашите заводи, се налага все повече. Допълнителни функции като по-голяма устойчивост на висока температура също ще играят съществена роля в процеса на опаковане. Новите медии все по-често присъстват в информацията върху опаковките: има повече линкове към страници в Интернет или интерактивни игри, които потребителите могат да заредят директно със своите смартфони. Освен това към опаковките може да бъде приложена допълнителна виртуална информация, анимирана или дори заснета триизмерно, чрез функциите на т.нар. добавена реалност.

"Устойчивите опаковки са водеща тенденция" - с Михаел Авемарг - мениджър иновативни материали към водещия европейски производител на сгъваем картон и кутии Van Genechten,  Германия. 
 

 

Статия в:

Здраве / Хранене
Сподели в:

Най-новите статии

Светещите маратонки – истински хит за малки и големи!

Няма да сбъркаме, ако кажем, че това лято беше искрящо – в пряк и преносен смисъл! Едно от най-забавните и щури забавления из нощните улици бяха множеството светещи крачета, които се разхождаха насам-натам и караха всеки, който ги види да се усмихне и да се обърне след тях. Светещите маратонки се превърнаха в истински хит този сезон. Защо ли? Ето защо. Светещите маратонки са модерни – те са актуален избор за всички. Носят ги малки и големи, момичета и момчета. Ако в началото се чудехме подозрително какво свети в тъмното, че дори се и движи, то сега вече знаем, че тази мода

Виж още

Удобният куфар - необходимост за всяко пътуване

Време е за поредното пътуване. Списъкът с багажа вече е готов, но липсва най-важната подробност – най-важният ни спътник, на когото ще разчитаме. Трябва ни куфар, който хем да побере всичко, което носим, хем да е лесен за пренасяне. Оказва се обаче, че изискванията на които той трябва да отговаря са повече от предвиденото, защото ситуациите, в които ползваме куфар са различни. Когато пътуваме със семейството ни трябва голямВ  куфар, защото винаги се налага да добавим нещо непредвидено в последния момент. Именно тогава се оказва, че няма място и се налага багажът да се разпределя по

Виж още

Дамски спортен екип за всяка ситуация и настроение

Прекарваме работната седмица в офиса, стегнати от официални дрехи или дънки. Неслучайно когато свършим работа или наближат почивните дни ни се иска да облечем дамски спортен екип - нещо удобно, с което тялото ни да се чувства свободно при движение, но в същото време да сме модерни и да имаме индивидуален стил. Дамски спортен екип за активно прекарване на свободното време. Независимо дали ще ходим на фитнес, аеробика, тае бо, пилатес или ще тичаме, задължително трябва да сме подходящо облечени. И навън, и в залата ни е необходим спортен екип, избран специално за случая. Този тип облекло ни

Виж още

Ученическата раница – необходимост за всеки ученик!

Учебници, тефтери, тетрадки, несесери, храна, вода... всеки ден вашето дете носи всичко това на гърба си. Неслучайно ученическата раница е първото нещо, което още по средата на годината вече има окаян вид и подлежи на спешна подмяна. Факторите за това не са свързани само с честата употреба и тежестта в нея. Най-сериозно „поражение” върху външния вид на ученическата раница оказва постоянното и подмятане по чинове, по пода, по земята навън, както и непрестанното съприкосновение и търкане с различни якета и цветни дрехи. Не можете да очаквате от детето да мисли за това постоянно. Затова

Виж още

Дамски аромати с дъх на октомври

Парфюмът е като дрехата – говори за вас повече отколкото си мислите. Дава представа на околните кой стои срещу тях и разкрива индивидуалността ви. Неслучайно някои предпочитат леките и ненатрапчиви аромати, а други обичат да оставят ярка и отличителна следа след себе си. Но парфюмът не говори само за характера. Той може дори да издаде и възрастта на една жена... През различните периоди в живота, в тялото има различно съотношение на хормони, които също влияят на вкуса и привличането от даден аромат. Неслучайно парфюмът, който сте носили с години в даден момент може да се окаже твърде

Виж още

Открийте ни в Google+