Яйца от класа и от още по-висока класа от

Яйца от класа и от още по-висока класа
СТАТИЯ ОТ АРХИВА


 

Яйцата съдържат протеини, мазнини, витамини, минерали и аминокиселини – осведомява ни Галин, Главният Технолог “Храна от класа”. Днес той ще ни разкаже за видовете яйца – към момента те са 4 в зависимост от това как се гледат кокошките и с какво се хранят. Върху опаковката на яйцата се нанасят следните номера и за всеки потребител е лесно да си избере вида, който иска. Номерата са съответно: 0 – за биояйца, 1 – свободно отглеждане; 2 – подово отглеждане, 3 – клетъчно отглеждане.

 

Клетъчно отглеждане

В България най-разпространени са клетъчно отглежданите яйца, които на опаковката са отбелязани с номер 3. Причината е, че цената им е най-ниска.

Клетките, в които живеят кокошките, може да са едно- или многоетажни, като понякога етажите достигат до 5-6.. В зависимост от помещението, в него се монтират хиляди клетки. В една обзаведена с клетки сграда се отглеждат до 15-20 хиляди кокошки носачки.

Сградите за промишлено отглеждане на носачки нямат прозорци. Осветлението е изкуствено и се контролира продължителността на деня. Така наречените норми „за хуманно отглеждане на кокошки-носачки“ изискват на всяка птица да се пада жизнено пространство от 750 квадратни сантиметра. Но все пак тя живее в клетка.

 

Подово отглеждане

При този начин на отглеждане средно осем кокошки живеят на площ 1 кв. м. в огромни халета. Основната разлика с клетъчното отглежданите е движението в хамбара. Ако в халето има и няколко реда гнезда и платформи, този брой може да достигне до 18 птици на кв. метър. В подобно хале могат да се съберат до 6000 кокошки-носачки. Това означава, че птиците не могат да създават йерархии и ред на хранене, което води до поведенчески отклонения, като скубане на перушината и канибализъм. Много от кокошките, отглеждани по този начин, умират в резултат на стрес.

Подовите кокошки се хранят със специални храни,  които за съжаление могат да бъдат и ГМО.

 

Свободно отглеждане

Свободните кокошки се отглеждат на площ от минимум 4 кв. м на птица през деня. Условията в халетата са както при подовото отглеждане – налице са гнезда, прътове за стоене и „чесалки“, в които кокошките да се чистят. Съответно – основните нужди на птиците са много по-добре покрити, отколкото при клетъчното отглеждане.

 

От начина на живот идват и основните предимства в крайния продукт – яйцето. Свободните кокошки живеят сред природата, имат достъп до чист въздух светлина и много по-разнообразна храна. Те могат да се хранят с трева, буболечки, червеи и др. Чрез разнообразното хранене кокошките си набавят чрез храната витамини, минерали, протеини, което се отразява и на състава на яйцето. Сред основните предимства на яйцата от свободни кокошки е съдържанието на холестерол: с 1/3 по-малко от другите яйца и с 1/4 по-малко наситени мазнини. Техните жълтъци са по-жълти, тъй като съдържат до 7 пъти повече бета каротин в тях. Имат и 2/3 повече витамин А, и до три пъти повече витамин Е. Друга много важна полза е, че яйцата от свободни кокошки съдържат повече витамин Д, което пък от своя страна се обуславя от факта, че птиците прекарват свободни неограничено време сред природата. Слънчевата светлина стимулира синтеза на меланин в кожата, респективно и съдържанието на витамин Д в яйцето е повече.

Систематизирайки цялата тази информация, не е случайно, че ние в “Храна от класа” предлагаме на нашите клиенти яйца само от свободни кокошки. Още за нашите доводи в тази посока може да научите от следните материали: “Яйца от свободни кокошки”: http://hranaotklasa.bg/blog/?p=801 и “Още за яйцата от свободни кокошки”: http://hranaotklasa.bg/blog/?p=884 .

Статия в:

Здраве / Хранене
Сподели в:

Най-новите статии

Светещите маратонки – истински хит за малки и големи!

Няма да сбъркаме, ако кажем, че това лято беше искрящо – в пряк и преносен смисъл! Едно от най-забавните и щури забавления из нощните улици бяха множеството светещи крачета, които се разхождаха насам-натам и караха всеки, който ги види да се усмихне и да се обърне след тях. Светещите маратонки се превърнаха в истински хит този сезон. Защо ли? Ето защо. Светещите маратонки са модерни – те са актуален избор за всички. Носят ги малки и големи, момичета и момчета. Ако в началото се чудехме подозрително какво свети в тъмното, че дори се и движи, то сега вече знаем, че тази мода

Виж още

Дамски спортен екип за всяка ситуация и настроение

Прекарваме работната седмица в офиса, стегнати от официални дрехи или дънки. Неслучайно когато свършим работа или наближат почивните дни ни се иска да облечем дамски спортен екип - нещо удобно, с което тялото ни да се чувства свободно при движение, но в същото време да сме модерни и да имаме индивидуален стил. Дамски спортен екип за активно прекарване на свободното време. Независимо дали ще ходим на фитнес, аеробика, тае бо, пилатес или ще тичаме, задължително трябва да сме подходящо облечени. И навън, и в залата ни е необходим спортен екип, избран специално за случая. Този тип облекло ни

Виж още

Удобният куфар - необходимост за всяко пътуване

Време е за поредното пътуване. Списъкът с багажа вече е готов, но липсва най-важната подробност – най-важният ни спътник, на когото ще разчитаме. Трябва ни куфар, който хем да побере всичко, което носим, хем да е лесен за пренасяне. Оказва се обаче, че изискванията на които той трябва да отговаря са повече от предвиденото, защото ситуациите, в които ползваме куфар са различни. Когато пътуваме със семейството ни трябва голямВ  куфар, защото винаги се налага да добавим нещо непредвидено в последния момент. Именно тогава се оказва, че няма място и се налага багажът да се разпределя по

Виж още

Дамски аромати с дъх на октомври

Парфюмът е като дрехата – говори за вас повече отколкото си мислите. Дава представа на околните кой стои срещу тях и разкрива индивидуалността ви. Неслучайно някои предпочитат леките и ненатрапчиви аромати, а други обичат да оставят ярка и отличителна следа след себе си. Но парфюмът не говори само за характера. Той може дори да издаде и възрастта на една жена... През различните периоди в живота, в тялото има различно съотношение на хормони, които също влияят на вкуса и привличането от даден аромат. Неслучайно парфюмът, който сте носили с години в даден момент може да се окаже твърде

Виж още

Ученическата раница – необходимост за всеки ученик!

Учебници, тефтери, тетрадки, несесери, храна, вода... всеки ден вашето дете носи всичко това на гърба си. Неслучайно ученическата раница е първото нещо, което още по средата на годината вече има окаян вид и подлежи на спешна подмяна. Факторите за това не са свързани само с честата употреба и тежестта в нея. Най-сериозно „поражение” върху външния вид на ученическата раница оказва постоянното и подмятане по чинове, по пода, по земята навън, както и непрестанното съприкосновение и търкане с различни якета и цветни дрехи. Не можете да очаквате от детето да мисли за това постоянно. Затова

Виж още

Открийте ни в Google+