Няколко тайни за сиренето от

Няколко тайни за сиренето
СТАТИЯ ОТ АРХИВА

Знаем ли достатъчно за сиренето, за неговото производство и асортимент? Как да се ориентираме в морето от сирена на пазара, някои от които вероятно нямат право да носят това име, а други – също вероятно – са останали незаслужено пренебрегнати? Как да изберем качественото – по цената, по цвета, по структурата му? Много и много въпроси, чиито отговори търсим в разговор с Галин, Главният Технолог на ХРАНА ОТ КЛАСА, отговарящ за качеството на продуктите. Той е компетентният човек от компетентната фирма, на чиито оценки можем да се доверим. Нали “Храна от класа” има високата мисия да произвежда истински продукти!

С други думи, Галин ще ни разкрие няколко тайни за този продукт, характеризиращ се с постоянното си присъствие на българската трапеза. Например каква е разликата между класическо саламурено сирене и бързо зреещото сирене?

Разликата е в начина на производство, който се отразява и в крайната себестойност, съответно – цена – на продукта. Така наречените Бързо Зреещи Продукти се произвеждат от по-малко мляко, което става възможно заради следните технологични хитринки. Пастьоризацията на млякото се извършва при по-висока температура. Ако при саламуреното сирене това става при 70-72 градуса, то при тези продукти говорим за 80-85˚С, при което се унищожава почти цялата патогенна микрофлора. Това позволява последващите процеси на зреене да бъдат скъсени (от 45-60 дни за саламуреното сирене до 2-3 дни за Бързо Зреещите Продукти). Практически сиренето не зрее, а заминава веднага на пазара. Високите температури на пастьоризация водят и до включване на всички налични белтъци – дори и тези от суроватката – в състава на сиренето. Така от по-малко мляко (4-4,5 литра) можем да произведем същото количество сирене, за което, ако спазим БДС, ще са ни нужни 7 литра. Резултатът е за потребителите: протеините и мазнините при Бързо Зреещите Продукти не са разградени и не са така лесно усвои ми.

Следващият ни въпрос е защо понякога сиренето хруска и оставаме с усещането, че има пясък в него? “Не е невъзможно да има – разсмива се Галин, – но в случая не е пясък, а просто калциев лактат – не разтворима сол, която се е получила вследствие на предозиране с калциев двухлорид. В традиционното сирене, това, което е по БДС, също има калциев двухлорид, но в доста по-малки количества за разлика от Бързо Зреещия Продукт. Добавянето на големи количества калций е задължителна при тези продукти, защото при високите температури на пастьоризация естественото съдържание на този микроелемент от млякото се унищожава”.

Накрая Галин ни запознава с още два лоши признака: избелването на сирената и високо водно съдържание. Понякога при предозиране на тези изкуствени вещества сиренето дори придобива леко син оттенък, докато традиционното, истинското сирене има кремав цвят. Всъщност цветът и структурата на сиренето са два признака, по които бихме могли да се ориентираме за неговото качество.

Високото водно съдържание на този вид продукти, около 65%, се постига чрез спестяване на някои стъпки от технологията  при обработката и пресоването на сирената, което води до това да консумираме повече вода вместо сирене.

Разбира се, това са само няколко тайни за сиренето, които е добре да знаем, за да се предпазваме от лошото качество. Надяваме се разговорът ни с Галин от “Храна от класа” да продължи, защото сиренето е основен продукт и е добре да сме добре информирани за него, тъй като той винаги присъства на българската трапеза.

Статия в:

Здраве / Хранене
Сподели в:

Най-новите статии

Малкият бизнес не може да си позволи IT отдел

В В  В  В  В  В  В  В  В  В  В  В  В  В  В  В  В  В В  Случвало ли ви се е да работите върху нещо усърдно и в един момент компютърът ви да зацикли, да се рестартира без предупреждение или най-лошото - да не се тръгне отново? Естествено, такива ситуации стават често се и за да ги избегнем, трябва да се застраховаме. А застраховката в тази ситуация е абонамент за компютърна подръжка. Тя е неизменна част от нормалното функциониране на работните процеси и всеки бизнес има нужда от нея. Големите компании имат на разположение IT отдел, но за малкия и среден бизнес това е доста голям разход и

Виж още

Известният изобретател Чарлз Кетъринг казва: „Интересувам се от бъдещето, защото там ще прекарам остатъка от живота си“

Искате ли да се пенсионирате по-рано? Защо не се уверите, че услугата ни Допълнително доброволно пенсионно осигуряване е отлично решение за Вас? Когато се пенсионираме, нашите доходи рязко падат. Защо? Защото пенсиите, изплащани от Националния осигурителен институт не компенсират в пълна степен получавания доход преди пенсионирането ни. В най-добрият случай заместващият доход е около 40%. Нуждаете се от по-голяма сигурност? Алианц България ви предлага гъвкави схеми за допълнително доброволно пенсионно осигуряване. Доброволният пенсионен фонд (ДПФ) е гъвкава форма за спестяване

Виж още

Немски колбаси – когато искаш да впечатляваш!

На класическата българска трапеза винаги има месо. То е неизменна част от менюто и е предпочитано както от малките, така и от големите. Неслучайно то е и изборът на всеки домакин когато покани гости. Но какво е решението когато приятелите ви вече са опитвали от вашите рецепти и е доста трудно да ги впечатлите с нещо ново и различно? Отговорът се крие в чиния с ароматни и изкушаващи немски колбаси. Вашите гости ще останат изненадани от разнообразието от вурстчета и вкусове, които ще помнят дълго: сицилиански наденички с лек аромат на анасон, кезе кнакер с добавен ементал, къривурст с лек

Виж още

Развитието – начална точка на успеха за всеки бизнес

Както във всяка сфера, така и в производството на алуминиева дограма, е необходимо обновяване и въвеждане на иновации, за да се постигат по-високи нива в качеството на продуктите. В стремежа си да предлага най-доброто на своите клиенти, фирма „Чех-Пласт” се включи в проект, финансиран от Европейския съюз: „ЧЕХ - ПЛАСТ ООД - в стремеж към ръст на производствения капацитетВ». За да бъде подобрен производствения капацитет и да се повиши конкурентоспособността на дружеството беше предвидено въвеждането на ново технологично оборудване. Това се реализира чрез закупуването и въвеждането в

Виж още

Забравете изтощението и лошия сън, и бъдете щастливи!

В  В Не случайно някои от най-лошите шпионски практики включват подлагане на няколкодневно безсъние. След него човек е способен да признае всичко, да каже всичко и въобще да направи всякакви компромиси. Това, разбира се, е краен случай, но за съжаление безсънието мъчи все повече хора в стрес. Безсилието да се въртиш в леглото си до побъркване, да ти се спи, а да не можеш да се отпуснеш, е един от най-неприятните ефекти на стресовия начин на живот на съвременния човек. Някои препоръчват топъл душ, други – кратко и леко хапване по никое време, трети – прочитане на някоя и друга страница

Виж още

Открийте ни в Google+