Как долетяха пингвините? от

Как долетяха пингвините?
СТАТИЯ ОТ АРХИВА

Свободното движение на стоки и хора е една от ключовите свободи, които ни дава членството в Европейския съюз. От януари 1993 г. контролът върху движението на стоките в рамките на вътрешния пазар е премахнат и сега Европейският съюз е единна територия без вътрешни граници.

Тази свобода обаче изисква добре организирана логистична дeйност, за да са доволни потребителите, а доставчиците на стоки да не страдат от лош имидж.

Също като в криминалния екшън „Транспортер”, като въпрос на живот и смърт е тръпката в преноса на стоки. Е, може да не Ви коства живота, но със сигурност една издънка ще Ви навлече беда. Доброто качество в придвижването на товарите е условие за успешен бизнес на производителите и търговците, и гаранция срещу финансови загуби и уронен престиж заради забавена доставка или повредена стока. Особено в случаи, когато се превозват животни, цветя или плодове до друг континент - по суша, въздух и вода. От бързината на транспорта зависи дали ще си купим вкусно и свежо киви и авокадо например, понеже по една нещастна случайност те не растат по нашите земи.

Всъщност, знаете ли как пристигат животните за нашия зоопарк? Последните атрактивни птици – пингвинчетата, дойдоха в специални сандъци от Берлин. Животните от Африка пък идват добре обгрижвани, но и упоени. Ако някой някога успее да реализира мечтите за износ на живи агнета за Саудитска Арабия, също ще се нуждае от сигурен транспорт. Пресните подправки и зеленчуци от Азия пък се пренасят до Източна Европа с хладилни контейнери, а тежки кранове е възможно да се транспортират по целия свят. С такива, обаче разполага компанията карго-партнер.

В горещия Дубай си хапват сладолед от България, който пътува до там за няколко часа със самолет. Същото важи и за шоколада, явно много ценен на тези географски ширини.

Понякога тази сложна транспортна дейност е само атракция за хората. Истинско шоу се разигра в Бургас преди време, когато пристигнаха елементи за гигантска сонда за добиване на нефт. При подобни операции от огромно значение е логистиката и гарантиране сигурността на хората, с което не всяка логистична компания може да се справи сама.

Отличната организация и подходящият партньор по пътя и в страната, където се доставя стоката, са много важни, когато в чужбина се изпращат температурно-чувствителни лекарства, електронни части към Далечния Изток или пък резервни части където и да е по света. По време на дългия път е задължително да се разполага с хладилни контейнери и складове.

Важно е фирмата-партньор да ви осигури още и митническо представителство, защото оформянето на документи си е досадна работа. Вярно е, че в рамките на ЕС търговията е по-облекчена, но светът е голям и бюрокрацията за съжаление е вечна.

Не забравяйте и не подценявайте рисковете. Опитът показва, че много често дребни суми вложени в карго застраховки, гарантират спокойствие и сигурност във всяко отношение.

Сподели в:

Най-новите статии

Удобният куфар - необходимост за всяко пътуване

Време е за поредното пътуване. Списъкът с багажа вече е готов, но липсва най-важната подробност – най-важният ни спътник, на когото ще разчитаме. Трябва ни куфар, който хем да побере всичко, което носим, хем да е лесен за пренасяне. Оказва се обаче, че изискванията на които той трябва да отговаря са повече от предвиденото, защото ситуациите, в които ползваме куфар са различни. Когато пътуваме със семейството ни трябва голямВ  куфар, защото винаги се налага да добавим нещо непредвидено в последния момент. Именно тогава се оказва, че няма място и се налага багажът да се разпределя по

Виж още

Светещите маратонки – истински хит за малки и големи!

Няма да сбъркаме, ако кажем, че това лято беше искрящо – в пряк и преносен смисъл! Едно от най-забавните и щури забавления из нощните улици бяха множеството светещи крачета, които се разхождаха насам-натам и караха всеки, който ги види да се усмихне и да се обърне след тях. Светещите маратонки се превърнаха в истински хит този сезон. Защо ли? Ето защо. Светещите маратонки са модерни – те са актуален избор за всички. Носят ги малки и големи, момичета и момчета. Ако в началото се чудехме подозрително какво свети в тъмното, че дори се и движи, то сега вече знаем, че тази мода

Виж още

Дамски аромати с дъх на октомври

Парфюмът е като дрехата – говори за вас повече отколкото си мислите. Дава представа на околните кой стои срещу тях и разкрива индивидуалността ви. Неслучайно някои предпочитат леките и ненатрапчиви аромати, а други обичат да оставят ярка и отличителна следа след себе си. Но парфюмът не говори само за характера. Той може дори да издаде и възрастта на една жена... През различните периоди в живота, в тялото има различно съотношение на хормони, които също влияят на вкуса и привличането от даден аромат. Неслучайно парфюмът, който сте носили с години в даден момент може да се окаже твърде

Виж още

Дамски спортен екип за всяка ситуация и настроение

Прекарваме работната седмица в офиса, стегнати от официални дрехи или дънки. Неслучайно когато свършим работа или наближат почивните дни ни се иска да облечем дамски спортен екип - нещо удобно, с което тялото ни да се чувства свободно при движение, но в същото време да сме модерни и да имаме индивидуален стил. Дамски спортен екип за активно прекарване на свободното време. Независимо дали ще ходим на фитнес, аеробика, тае бо, пилатес или ще тичаме, задължително трябва да сме подходящо облечени. И навън, и в залата ни е необходим спортен екип, избран специално за случая. Този тип облекло ни

Виж още

Ученическата раница – необходимост за всеки ученик!

Учебници, тефтери, тетрадки, несесери, храна, вода... всеки ден вашето дете носи всичко това на гърба си. Неслучайно ученическата раница е първото нещо, което още по средата на годината вече има окаян вид и подлежи на спешна подмяна. Факторите за това не са свързани само с честата употреба и тежестта в нея. Най-сериозно „поражение” върху външния вид на ученическата раница оказва постоянното и подмятане по чинове, по пода, по земята навън, както и непрестанното съприкосновение и търкане с различни якета и цветни дрехи. Не можете да очаквате от детето да мисли за това постоянно. Затова

Виж още

Открийте ни в Google+