Как се работи с мини багер? от

Как се работи с мини багер?
СТАТИЯ ОТ АРХИВА

Мини багерите до преди няколко десетилетия се мислеха от повечето хора за играчки за разлика от тежката земекопна техника. Тогава индустриалната цивилизация залагаше на огромните машини и след появата на дребните мини багерчета се гледаше на тях с насмешка. Днес обаче те са царете на земекопната работа в градски условия.

Можем да ги намерим в редица специализирани сайтове, като http://www.zandm.net/ , защото постепенно ​​са спечелили уважението на строителните предприемачи за комунални услуги със своята лекота на работа, малки размери, ниска цена, мобилност и прецизност. На много места се предлагат под наем, за да свършите лесно някой малък проект през уикенда, без загуба на излишно време.

При избора на такава машина вие трябва да предприемете следните стъпки.

 1. Изберете подходяща машина за вашия проект . Мини багерите могат да бъдат в най-различни размери, от супер компактни, тежащи по-малко от 4 т, до не съвсем толкова мини. За проекти за озеленяване например са подходящи между 3 и 3.5 тонни машини.

 2. Сравнете цената под наем срещу цената на труда. Преди да инвестирате вижте колко ще ви струва багера като цена на труд плюс цената за доставката му.

 3. Преди да закупите багер за себе си задължително трябва да усетите машината и да разгледате подробно ръководството за експлоатация. Вижте предупредителните надписи и стикери по продавания екземпляр. Там е и информацията за поддръжка, спецификации и други данни.

 4. Ако го взимате под наем, попитайте ще ви доставят ли багера или ще трябва да го вземете от фирмата? В такъв случай може би ще ви трябва камион с ремарке? Едно от предимствата на мини багерите е, че може да бъдат качвани на ремарке или дори на стандартен пикап при условие, че брутното тегло на машината и ремаркето не надвишава капацитета на камиона.

 5. Преди да започнете практическата работа огледайте машината, дали има някакви разхлабени или повредени части, които ще направят операциите опасни? Гледайте и за течове на масло.

 6. Преведете машината в работно положение на някоя равна и твърда площадка. Мини багерите са стабилни, с много добър баланс и доста широк отпечатък за техния размер, но те все пак може да се обърнат, така че първо пробвайте на подходящо място.

 7. След като седнете в седалката на оператора се огледайте и се запознайте с контролните уреди, габарити, системата за задържане на оператора. Трябва да видите ключа за запалване на конзолата от дясната страна.

 8. Хванете джойстика и го раздвижете леко, за да го усетите. Той контролира въртеливите движения. Когато го освободите, ръчката винаги се връща към неутрална позиция, спирайки всяко движение.

 9. Погледнете надолу между краката си и ще видите два дълги стоманени лоста с дръжки, прикрепени на върха . Всеки контролира въртенето на съответната страна, от която се намира. Долу до лостовете вляво ще видите малък педал за високи скорости на управление, които да използвате, когато машината се движи от едно място на друго. Използвайте го само върху гладки повърхности. От дясната страна има педал, покрит с подвижна стоманена плоча, той върти горната част на стрелата наляво или надясно.

 10. Ако погледнете от дясната страна, ще видите още два лоста. Единият увеличава газта на двигателя, а другия повдига или сваля по време на изкопни работи.

 11. Лесно е нали? Сега, след като стартирате двигателя, започнете да маневрирате. Уверете се, че владеете всички възможни движения, преди да започнете същинската работа. Разходете машината около мястото за да свикнете с манипулациите и скоростта на мини багера. Постепенно включвайте в процеса на работа всички лостове в работен режим. Продължавайте така, докато се почувствате уверени и чак след това може да се захванете за същинската работа.  

Сподели в:

Най-новите статии

Ученическата раница – необходимост за всеки ученик!

Учебници, тефтери, тетрадки, несесери, храна, вода... всеки ден вашето дете носи всичко това на гърба си. Неслучайно ученическата раница е първото нещо, което още по средата на годината вече има окаян вид и подлежи на спешна подмяна. Факторите за това не са свързани само с честата употреба и тежестта в нея. Най-сериозно „поражение” върху външния вид на ученическата раница оказва постоянното и подмятане по чинове, по пода, по земята навън, както и непрестанното съприкосновение и търкане с различни якета и цветни дрехи. Не можете да очаквате от детето да мисли за това постоянно. Затова

Виж още

Дамски аромати с дъх на октомври

Парфюмът е като дрехата – говори за вас повече отколкото си мислите. Дава представа на околните кой стои срещу тях и разкрива индивидуалността ви. Неслучайно някои предпочитат леките и ненатрапчиви аромати, а други обичат да оставят ярка и отличителна следа след себе си. Но парфюмът не говори само за характера. Той може дори да издаде и възрастта на една жена... През различните периоди в живота, в тялото има различно съотношение на хормони, които също влияят на вкуса и привличането от даден аромат. Неслучайно парфюмът, който сте носили с години в даден момент може да се окаже твърде

Виж още

Светещите маратонки – истински хит за малки и големи!

Няма да сбъркаме, ако кажем, че това лято беше искрящо – в пряк и преносен смисъл! Едно от най-забавните и щури забавления из нощните улици бяха множеството светещи крачета, които се разхождаха насам-натам и караха всеки, който ги види да се усмихне и да се обърне след тях. Светещите маратонки се превърнаха в истински хит този сезон. Защо ли? Ето защо. Светещите маратонки са модерни – те са актуален избор за всички. Носят ги малки и големи, момичета и момчета. Ако в началото се чудехме подозрително какво свети в тъмното, че дори се и движи, то сега вече знаем, че тази мода

Виж още

Удобният куфар - необходимост за всяко пътуване

Време е за поредното пътуване. Списъкът с багажа вече е готов, но липсва най-важната подробност – най-важният ни спътник, на когото ще разчитаме. Трябва ни куфар, който хем да побере всичко, което носим, хем да е лесен за пренасяне. Оказва се обаче, че изискванията на които той трябва да отговаря са повече от предвиденото, защото ситуациите, в които ползваме куфар са различни. Когато пътуваме със семейството ни трябва голямВ  куфар, защото винаги се налага да добавим нещо непредвидено в последния момент. Именно тогава се оказва, че няма място и се налага багажът да се разпределя по

Виж още

Дамски спортен екип за всяка ситуация и настроение

Прекарваме работната седмица в офиса, стегнати от официални дрехи или дънки. Неслучайно когато свършим работа или наближат почивните дни ни се иска да облечем дамски спортен екип - нещо удобно, с което тялото ни да се чувства свободно при движение, но в същото време да сме модерни и да имаме индивидуален стил. Дамски спортен екип за активно прекарване на свободното време. Независимо дали ще ходим на фитнес, аеробика, тае бо, пилатес или ще тичаме, задължително трябва да сме подходящо облечени. И навън, и в залата ни е необходим спортен екип, избран специално за случая. Този тип облекло ни

Виж още

Открийте ни в Google+