Завършваш училище и ще кандидатстваш в чужбина? от

Завършваш училище и ще кандидатстваш в чужбина?
СТАТИЯ ОТ АРХИВА

Всяка година по едно и също време, към края на май – началото на юни, една обща мания обзема завършващите средно образование. По-успешната, по-способната и по-амбициозната част от тях чака с нетърпение получаването на дипломите си за средно образование, за да подаде документи за обучение в чужбина.

Навалицата почти няма как да се избегне, въпреки че много хора в яда си и изнервянето около крайните срокове за подаване на документи, обвиняват в забавяне администрацията. Всъщност неудобството идва от това, че българските дипломи за средно образование се издават от училищата в края на учебната година и това почти съвпада с някои крайни срокове за подаването им в чужбина.

Тъй или иначе добре е да се ориентирате към агенция за превод и легализация навреме, за да не си гризете ноктите след това. Тези агенции поемат цялостната обработка на документите и превода, и ви спестяват много нерви и притеснения.

Това, което трябва да знаете предварително е, че е необходимо да направите нотариално заверени копия на оригиналите, които после да заверите в Министерството на образованието и науката с Апостил. Така заверена дипломата се превежда и се внася в КО на МВнР, където преводът се заверява.

Разбира се има и обратен случай, при който се налага превод и легализация на дипломи. Той е, когато има българи, завършили в чужбина, които искат да легализират дипломите си в България. Казват, че напоследък имало все повече такива и дано да е така! Тук обаче процедурата е доста по-сложна, отколкото в горния случай. В голяма част от случаите, когато документът е издаден извън България, на него трябва да има поставен Апостил в страната, от която идва. След това предстои процедура по приравняване на документа към българската образователна система, за което има специална комисия в Министерството на образованието и науката, която се събира на определен период от време. Чак след като мине тази процедура документът се превежда и се внася във външно министерство. Тук много често се случват и разочарования, защото образователните системи между различните държави са доста различни и понякога се налага на притежателите на дипломи, получени в чужбина, да държат приравнителни изпити в България, въпреки че по документи имат завършена определена степен на образование. Добрата новина е, че поне в рамките на Европейския съюз държавите са длъжни взаимно да признават дипломите си.

А що се отнася до превода, Агенция за преводи arte.doc може да гарантира, че дипломата ви ще бъде преведена на най-високо ниво. Професионалният превод на дипломи се извършва от лингвисти с голям опит, като повечето от тях имат ясна представа за образователните системи в различните държави. 

Сподели в:

Най-новите статии

Модерна болница, в която най-важно е Вашето здраве!

Искаме да имаме модерен дом, модерни сгради, но когато става въпрос за най-ценното – здравето ни – тогава понятието мода е изпълнено с друго съдържание. Какво значи да си модерен, когато става въпрос за болница? Съвременна апаратура. Съвременната медицина се състои от високи технологии и грижа за пациента. В същото време техниката става все по-прецизна и безопасна, а възможностите да се изследва подробно и бързо човешкото тяло се увеличават непрекъснато. Нивото и качеството на медицинската апаратура е една от най-видимите и важни визитни картички на всяко здравно заведение.

Виж още

Рецепта за добър старт на новата година

Стъпка номер 1: съберете компания добри приятели Те са най-важната част, за да може посрещането на новата година да бъде наистина незабравимо. Да, всеки ще попита не е ли рано още, защо сте се разбързали толкова, но отговорът е един – ако искате да сте заедно, да не търсите заведение в последния момент и да не разпитвате наслуки, трябва да заложите на място, което е изпитано и проверено. Само така ще спестите на цялата компания излишни колебания и дори разногласия, които често се случват при организация в последния момент. Стъпка номер 2: направете си резервация в BAR & GRILL

Виж още

Развитието – начална точка на успеха за всеки бизнес

Както във всяка сфера, така и в производството на алуминиева дограма, е необходимо обновяване и въвеждане на иновации, за да се постигат по-високи нива в качеството на продуктите. В стремежа си да предлага най-доброто на своите клиенти, фирма „Чех-Пласт” се включи в проект, финансиран от Европейския съюз: „ЧЕХ - ПЛАСТ ООД - в стремеж към ръст на производствения капацитетВ». За да бъде подобрен производствения капацитет и да се повиши конкурентоспособността на дружеството беше предвидено въвеждането на ново технологично оборудване. Това се реализира чрез закупуването и въвеждането в

Виж още

Големите дамски класики сред парфюмите

Трябва да купите подарък? Спрели сте се на парфюм, но не знаете кой аромат би се харесал... В такива моменти може да се доверите на класиката. Неслучайно някои парфюми имат непреходен успех и остават любими на поколения жени. Те имат в себе си тази нотка изискана женственост, която ги прави толкова неустоими. J`ADORE на Christian Dior – този аромат е създаден през 1999 година от Calice Becker e Francois Demachy. Името на парфюма идва от една от любимите реплики на Кристиян Диор, която изразява най-чистата страст и емоция - “обожавам те”. Ароматът е нежна комбинация от цветя и плодови

Виж още

Съблазън, събрана в четири класически аромата!

Всяко едно от петте ни сетива е в пряка връзка с инстинктите ни, но може би обонянието е това, което най-първично и непосредствено въздейства на определени части от мозъка, които са пряко свързани с привличането към противоположния пол. Както можем да бъдем отблъснати, така може да бъдем и неустоимо зашеметени от аромат, който кара желанията ни да бушуват неосъзнато и на подсъзнателно ниво.В  Естествено, индивидуалните вкусове и особености не могат да бъдат пренебрегнати, но въпреки това е доказано, че четири аромата, които се ползват в парфюмерията, имат сравнително еднакво въздействие

Виж още

Открийте ни в Google+