ИНДИЯ И НЕПАЛ - Паметници на ЮНЕСКО от

ИНДИЯ И НЕПАЛ - Паметници на ЮНЕСКО
СТАТИЯ ОТ АРХИВА

ИНДИЯ – не страна, а континент. Наричана в миналото „перлата в короната на Великобритания, днес Индия е най-голямата демокрация в света с население около един милиард и петата най-голяма икономика в света. Индия е страната изобретила нулата и десетичната система, създала първите училища по хирургия. Страна, чието разнообразие е като никъде другаде в света. От изток до запад и от север до юг – всичко непрекъснато се променя и е непредсказуемо, но винаги отразява духа и същността на вечното единство в природата, обичаите, облеклото, езика, кухнята и боговете. Индия е като цветовете на пауновото перо – всеки цвят се откроява и е прекрасен, но никой цвят не може да бъде отделен от останалите. Цветовете се сливат и преливат от един в друг като магия... Индия е като Свещеният паун – мистерия. Тя е класическа и модерна, променяща се и вечна. Тя е концепция, идея, експеримент, пътешествие, откритие и преоткритие! Индия е дом на най-старата жива цивилизация на земята и на четирите религии: Хиндуизъм, Будизъм, Джайнизъм и Сикизъм.

Вечната тайна и прелест на Индия ви очакват 5000 години да се докоснете до тях. Имате прекрасна възможност да си отговорите на въпроситe за живота и смъртта като се слеете с духовните религии на Индия.

Най-напред ще посетим свещения град Варанаси – един от най-старите обитавани градове в света, съвременник на Вавилон и днес бастион на индийската класическа музика. Разположен е на най-свещената река – Ганг, която хиндуисите смятат „за Богиня и Майка“. Ще видим платформите за ритуално къпане, множество храмове и крематориуми от незнайни времена. Ще се разходим с лодка по реката за да наблюдаваме ритуалното къпане, което се извършва при първите лъчи на слънцето (сурия). Молещите се поемат от реката вода с шепи и произнасят мантра – текст от Ведата (свещената хиндуистка книга с най-стария религиозен текст на земята, съставена от Арианите) и след това връщат водата обратно в реката като дар, и така всеки ден вече 3000 години. Смята се, че този ритуал дава опрощение, спасение и избавление на душата от цикъла на прераждане. Той символизира също „шакти“ - силата на женското начало в живота и се изпълнява в чест на „Майката“, от която произлиза всичко в живота и към която всичко се връща след пречистване.

Ще видим и Сърнат – още едно свещено място, където Буда за първи път проповядва преди 25 века...

След кратък полет ще пристигнем в Каджурахо за да разгледаме храмовете с еротичното хинду изкуство, кулминация в развитието на храмовата хиндуистка архитектура в централна Индия от 10–11 век. Те са посветени на Шива – богът Създател–Разрушител и съпругата му Парвати, които се оженили с помощта на хиндуисткия бог на любовта Кама. Построени са от властващата в централна Индия династия Чандела по каноните на хиндуистката храмова архитектура, които се спазват и до днес. Всеки храм символизира висшето създание на вселената, наподобява човешки организъм и в него има няколко взаимосвързани части, в централната от които е разположен олтарът така, че първите слънчеви лъчи да го озарят. Тъй като всеки храм символизира Вселената, той трябва да гледа към една от четирите посоки и да е в съответствие с положението на планетите, звездите и слънцето. Затова много от храмовете тук са с лице към изгряващото слънце...

Продължаваме към Златния триъгълник – Агра, Джайпур, Делхи, които разкриват част от мистерията на Индия.

Агра – столица на могулската империя с внушителна крепост и с несравнимия Тадж Махал, символ на вечната любов. Легендата е тъжна, а както писал бенгалският поет Рабиндранат Тагор, Тадж Махал бил проектиран като „сълза, стичаща се по бузата на времето“.

Джайпур – розовият град с великолепието на Махараджите, с кралско величие, както в миналото, така и днес.

Новият Делхи – елегантната столица с широки булеварди, прекрасни паркове и правителствени сгради, построен там, където е имало седем исторически градове от различни епохи на различни владетели.

По времето на великите Могули 16–17 век трите града са обвързани от политически съюз и културен обмен – архитектурата, изкуството и занаятите създават свой уникален стил, съчетаващ най-доброто от от хиндуистките и могулските традиции. С установяването на Британска Индия трите града започват да се развиват по нов начин и тяхната култура и история взема нов обрат ...

Изберете онази Индия, която е най-близко до душата ви

Боговете си дават среща в Непал

НЕПАЛ – земен рай и музей под открито небе, страна на заснежените Хималаи и Киплинговата джунгла, на пагоди, тигри и рози, дворци и богове.

Непал е дълъг 885 км. и е широк 200 км. В тази малка ширина има субтропически гори на няколко метра над морското ниво и тук се намират 8 от 14-те най-високи върхове на земята. Тези многообразни климатични условия обуславят най-голямото многообразие от флора и фауна, събрани на едно място на земята. До скоро Хималаите бяха „непозната земя“, днес те са земен рай за търсачи на приключения, мечти за художници, поети, писатели, алпинисти, археолози, изследователи и туристи.

Катманду, повече от Ласа и Мека, векове наред е бил затворен за Запада и дълго време е оставал само полумечта, полуреалност. Столицата на Непал е разположена на 1400 м. и е на географската ширина на Кайро и Флорида. Често наричана Флоренция на Азия, тя е най-голямата съкровищница на хиндуисткото и будистко изкуство - „тук има толкова храмове, колкото къщи и толкова богове, колкото хора“. Малцина знаят, че пагодата е непалски специалитет. Идеята за няколко наредени един над друг покриви принадлежи на местния архитект Анрико и първите такива сгради той построил тук, но после бил извикан в Китай, за да издигне голяма пагода до императорския дворец. Тя така възхитила китайците, че те веднага възприели новата архитектурна мода. Тук всичко има свой собствен стил, доведен до съвършенство.

Долината на Катманду е историческо, културно и художествено сърце на Непал. Тук има 7 обекта от световното културно наследство на ЮНЕСКО, сред които са будистките храмове Боднат и Сваямбунат, хиндуисткият храм Пашупатинат, площад Дурбар в Катманду, град Бактапур и Патан. Може да се сетим за този град от филма на Бертолучи „Малкият Буда“.

В Нагаркот ще наблюдаваме изгрева над Хималаите и пред нас ще изникнат изумителните картини на Рьорих. От Хималаите извират четирите велики реки на Азия: Брамапутра, Инд, Сатледж и Карнали, които хранят субконтинента не само с чиста вода, но и с чисто съзнание. Тук някъде е загадъчната Шамбала – земята на духовното съвършенство с изумрудени езера и говорещи скали, скрита „между времето и пространството“. Тя е част от неизвестната нам космическа йерархия, в която човешки богове, пророци и лами са учителите, които направляват земния живот. „Виза“ за нея са духовните усилия на човека – чистите помисли и добродетелите. Монасите в Хималаите полагат обет и спазват хигиена на пречистването - и физическо и духовно. Шамбала е реалност само за избраните. Шамбала е духовното измерение вътре в нас и ние имаме избор как да живеем !

Непал ви очаква.

Сподели в:

Най-новите статии

Грундове и бои за селскостопански машини, тежкотоварни автомобили и автобуси

В края на есента приключва земеделската година, строителството на открито спира, а активният туристически сезон е свършил. Време е да се обърне внимание на ремонта и поддръжката на селскостопанската техника, тежкотоварните автомобили, строителните машини и автобуси. Те трябва да бъдат подготвени за новия сезон и няма по-подходящ момент от късната есен и зимата, когато почти или изобщо не се използват. Един от основните проблеми, с който собствениците се сблъскват е ръждата. В борбата с нея на помощ идва преобразувателят на ръжда на италианската фирма Атри. Kemrust (Кемръст) превръща по

Виж още

АнтиБактерикал – хигиена и естетика в един продукт!

Санирай с нас и най-новите продукти на фирма ATRIA – AntiBacterical Spray и Antibacterical боя! Представяме на вашето внимание линия продукти от ново поколение, чиито фокус е антибактериалната защита. Продуктите АнтиБактерикал не само убиват бактериите, но и предотвратяват бъдещото им развитие върху повърхностите. Те са най-доброто решение за трайна защита от бактерии, гъбички и плесени, при това в две лесни стъпки! Първа стъпка – Обработване на стените с AntiBacterical Spray (Антибактерикал Спрей) - хигиенизиращ спрей за стени и тавани с антибактериално и антимухълно действие.

Виж още

Термо декоративни бои и мазилки ДИВА - СПА център от класа! Част 1

Дизайн и технологии се срещат, за да дадат на света на интериорния дизайн решение, което обединява естетика и функция в едно. Линията DIVA са продукти от ново поколение, съчетаващи в себе си както класически, така и ултра модерни декоративни бои и мазилки, които в същото време имат висока влагоустойчивост и сертифицирана термоизолираща функция, която осезаемо подобрява комфорта в помещенията. Термо декоративната боя Sofia (Софиа)В е най-авангардния продукт в своя сектор. СъчетавайкиВ  естетика и технология, при пълно зачитане на традициите,В В СофиаВ придава на интериора стил и класа,

Виж още

Саниране и защита на облицовки и настилки от камък

Камъкът е един от най-използваните материали в строителството от векове. Независимо дали говорим за столетна или за най-модернa сграда, дали става въпрос за каменна облицовка на камина или на фасада, той неизменно присъства. Естествените камъни са ефектни и харесвани, но са силно попивни. Попивайки вода и влага те се замърсяват, променят цвета си, по тях се образуват мухъл, лишеи и микроводорасли и постепенно се рушат. За да запазим или възстановим красотата им, те трябва да бъдат подходящо почистени и обработени. С продуктите на италианската фирма Атри дълги години ще се радвате на красотата

Виж още

Термо декоративни бои и мазилки ДИВА - СПА център от класа! Част 2

Дизайн и технологии се срещат, за да дадат на света на интериорния дизайн решение, което обединява естетика и функция в едно. Линията DIVA True Cementв„ў са продукти от ново поколение, съчетаващи в себе си както класически, така и ултра модерни декоративни бои и мазилки, които в същото време имат сертифицирана термоизолираща функция и са изключително подходящи за влажни помещения – бани, басейни, СПА центрове. Nicolе (Никол)В е декоративна мазилка от ново поколение, съчетаваща в себе си естетиката на класическите декоративни мазилка и функции, които те не притежават, а именно - доказан

Виж още

Открийте ни в Google+