Асансьори „Убийци”. от

Асансьори „Убийци”.
СТАТИЯ ОТ АРХИВА

Време е вече някой да постави въпроса директно – каква е истината за опасните и безопасните асансьори? Защо някой от тях са убийци, а с други, години наред хората нямат проблеми?

Истината е само една, при това доста елементарна...

Асансьорите имат защитни системи, но колко от нас знаят каква е тяхната функция? Какви могат да бъдат последствията от изключването на тези системи? Едно от важните неща, които трябва да помним и да се интересуваме е дали тези защити работят. С това се занимават фирмите, които поддържат съоръженията. Няма как някой да ги изключи, без това да бъде отразено и изрично споменато. Всяко действие различно от описаното е недопустимо. Съвсем скоро ще бъдат спирани всички асансьори, които нямат защитни щитове, срокът изтича на 1 март.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, са се заели сериозно с проблема. Предстоят редица промени, чиято цел е да осигури безопасността на ползвателите. Първата и основна задача на специалистите е да няма повече формални проверки от фирмите, грижещи се за поддръжката, за да се гарантира, че наистина е извършена работа по съоръжението.

Другият важен фактор в казуса са потребителите – етажните собственици по редица причини не докладват за нередности, които са забелязали в асансьора. В повечето случай се занимават с доста по-дребнави и незначителни детайли. През това време проблемът се задълбочава още повече. На първо място в съзнанието ни трябва да изниква мисълта, че този асансьор не е държавна собственост. Ползвателите също трябва да полагат грижи за него.

Някой знае ли какво е реалното състояние на асансьорите в страната? Е, както предполагате – тежко е! Почти половината асансьори сигурно ще бъдат спрени, ако минат на щателни проверки. Това са проблеми трупани с години, защото никой от пряко касаещите го не е полагал адекватни грижи. Не винаги фирмите грижещи се за асансьора ви са виновни за инцидентите с него. Както почти всяко нещо, така и тук процесът е двустранен. Граждани – техници. Техници – граждани. Екипната работа трябва да е водеща, за да си гарантираме сигурност утре.

Вътре в кабината задължително трябва да бъдат поставени координати и телефонен номер, за да може прекият потърпевш да се обади. Помислете си, вие имате ли телефонен номер във вашата кабина? Ако не сте сигурни – проверете. Ако няма – поставете!

В дългосрочен план, до 2018 година, е заложена идеята задължително да бъдат поставени разговорни системи, за да улеснят комуникацията в случай на авария. Попитайте за това фирмата, която отговаря за вашия асансьор. Те ще ви дадат най-сигурна информация. Важно е да говорим с тях, важно е да сме информирани, важно е да ги информираме.

В момента се подготвя информационна кампания, която има за цел да разясни пред широката общественост как трябва да изглежда асансьорът ви, какво трябва да има вътре, какво трябва да знаем, за да бъдем полезни на себе си и на екипа от поддръжката.

Замисли се върху гражданския си дълг – бъди полезен!

А като стана дума за допълнителна информация, трябва да ви кажа нещо, което може би не знаете. На прага на поредната криза сме – в България няма място, където кадрите от този бранш да се квалифицират, няма училища, няма курсове. Съвсем скоро няма да има и кой да работи. Специалистите в областта се нуждаят от подкрепата на държавата! Дали не е решение да се даде право на асоциациите в този бранш да провеждат курсове и да издават сертификати на добрите курсисти?

А отговорът, него го оставяме отворен...

Сподели в:

Най-новите статии

Ученическата раница – необходимост за всеки ученик!

Учебници, тефтери, тетрадки, несесери, храна, вода... всеки ден вашето дете носи всичко това на гърба си. Неслучайно ученическата раница е първото нещо, което още по средата на годината вече има окаян вид и подлежи на спешна подмяна. Факторите за това не са свързани само с честата употреба и тежестта в нея. Най-сериозно „поражение” върху външния вид на ученическата раница оказва постоянното и подмятане по чинове, по пода, по земята навън, както и непрестанното съприкосновение и търкане с различни якета и цветни дрехи. Не можете да очаквате от детето да мисли за това постоянно. Затова

Виж още

Дамски аромати с дъх на октомври

Парфюмът е като дрехата – говори за вас повече отколкото си мислите. Дава представа на околните кой стои срещу тях и разкрива индивидуалността ви. Неслучайно някои предпочитат леките и ненатрапчиви аромати, а други обичат да оставят ярка и отличителна следа след себе си. Но парфюмът не говори само за характера. Той може дори да издаде и възрастта на една жена... През различните периоди в живота, в тялото има различно съотношение на хормони, които също влияят на вкуса и привличането от даден аромат. Неслучайно парфюмът, който сте носили с години в даден момент може да се окаже твърде

Виж още

Удобният куфар - необходимост за всяко пътуване

Време е за поредното пътуване. Списъкът с багажа вече е готов, но липсва най-важната подробност – най-важният ни спътник, на когото ще разчитаме. Трябва ни куфар, който хем да побере всичко, което носим, хем да е лесен за пренасяне. Оказва се обаче, че изискванията на които той трябва да отговаря са повече от предвиденото, защото ситуациите, в които ползваме куфар са различни. Когато пътуваме със семейството ни трябва голямВ  куфар, защото винаги се налага да добавим нещо непредвидено в последния момент. Именно тогава се оказва, че няма място и се налага багажът да се разпределя по

Виж още

Дамски спортен екип за всяка ситуация и настроение

Прекарваме работната седмица в офиса, стегнати от официални дрехи или дънки. Неслучайно когато свършим работа или наближат почивните дни ни се иска да облечем дамски спортен екип - нещо удобно, с което тялото ни да се чувства свободно при движение, но в същото време да сме модерни и да имаме индивидуален стил. Дамски спортен екип за активно прекарване на свободното време. Независимо дали ще ходим на фитнес, аеробика, тае бо, пилатес или ще тичаме, задължително трябва да сме подходящо облечени. И навън, и в залата ни е необходим спортен екип, избран специално за случая. Този тип облекло ни

Виж още

Светещите маратонки – истински хит за малки и големи!

Няма да сбъркаме, ако кажем, че това лято беше искрящо – в пряк и преносен смисъл! Едно от най-забавните и щури забавления из нощните улици бяха множеството светещи крачета, които се разхождаха насам-натам и караха всеки, който ги види да се усмихне и да се обърне след тях. Светещите маратонки се превърнаха в истински хит този сезон. Защо ли? Ето защо. Светещите маратонки са модерни – те са актуален избор за всички. Носят ги малки и големи, момичета и момчета. Ако в началото се чудехме подозрително какво свети в тъмното, че дори се и движи, то сега вече знаем, че тази мода

Виж още

Открийте ни в Google+