Асансьори „Убийци”. от

Асансьори „Убийци”.
СТАТИЯ ОТ АРХИВА

Време е вече някой да постави въпроса директно – каква е истината за опасните и безопасните асансьори? Защо някой от тях са убийци, а с други, години наред хората нямат проблеми?

Истината е само една, при това доста елементарна...

Асансьорите имат защитни системи, но колко от нас знаят каква е тяхната функция? Какви могат да бъдат последствията от изключването на тези системи? Едно от важните неща, които трябва да помним и да се интересуваме е дали тези защити работят. С това се занимават фирмите, които поддържат съоръженията. Няма как някой да ги изключи, без това да бъде отразено и изрично споменато. Всяко действие различно от описаното е недопустимо. Съвсем скоро ще бъдат спирани всички асансьори, които нямат защитни щитове, срокът изтича на 1 март.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, са се заели сериозно с проблема. Предстоят редица промени, чиято цел е да осигури безопасността на ползвателите. Първата и основна задача на специалистите е да няма повече формални проверки от фирмите, грижещи се за поддръжката, за да се гарантира, че наистина е извършена работа по съоръжението.

Другият важен фактор в казуса са потребителите – етажните собственици по редица причини не докладват за нередности, които са забелязали в асансьора. В повечето случай се занимават с доста по-дребнави и незначителни детайли. През това време проблемът се задълбочава още повече. На първо място в съзнанието ни трябва да изниква мисълта, че този асансьор не е държавна собственост. Ползвателите също трябва да полагат грижи за него.

Някой знае ли какво е реалното състояние на асансьорите в страната? Е, както предполагате – тежко е! Почти половината асансьори сигурно ще бъдат спрени, ако минат на щателни проверки. Това са проблеми трупани с години, защото никой от пряко касаещите го не е полагал адекватни грижи. Не винаги фирмите грижещи се за асансьора ви са виновни за инцидентите с него. Както почти всяко нещо, така и тук процесът е двустранен. Граждани – техници. Техници – граждани. Екипната работа трябва да е водеща, за да си гарантираме сигурност утре.

Вътре в кабината задължително трябва да бъдат поставени координати и телефонен номер, за да може прекият потърпевш да се обади. Помислете си, вие имате ли телефонен номер във вашата кабина? Ако не сте сигурни – проверете. Ако няма – поставете!

В дългосрочен план, до 2018 година, е заложена идеята задължително да бъдат поставени разговорни системи, за да улеснят комуникацията в случай на авария. Попитайте за това фирмата, която отговаря за вашия асансьор. Те ще ви дадат най-сигурна информация. Важно е да говорим с тях, важно е да сме информирани, важно е да ги информираме.

В момента се подготвя информационна кампания, която има за цел да разясни пред широката общественост как трябва да изглежда асансьорът ви, какво трябва да има вътре, какво трябва да знаем, за да бъдем полезни на себе си и на екипа от поддръжката.

Замисли се върху гражданския си дълг – бъди полезен!

А като стана дума за допълнителна информация, трябва да ви кажа нещо, което може би не знаете. На прага на поредната криза сме – в България няма място, където кадрите от този бранш да се квалифицират, няма училища, няма курсове. Съвсем скоро няма да има и кой да работи. Специалистите в областта се нуждаят от подкрепата на държавата! Дали не е решение да се даде право на асоциациите в този бранш да провеждат курсове и да издават сертификати на добрите курсисти?

А отговорът, него го оставяме отворен...

Сподели в:

Най-новите статии

Усещания, извън сферата на обичайното!

Едно име винаги издава душата... дори и когато става въпрос за парфюм. Защото „ALIEN” на Thierry Mugler дава сериозна заявка да ви пренесе извън пределите на земните познати аромати. Опаковката му е в причудлива форма, но истинската изненада се крие вътре. Изненада за сетивата! Ако се чудите на какво се дължи неговата заслужена популярност от 2005 година насам, то отговорът неизменно ще бъде – в съставките. Но кои са те? Амбра. Този кехлибарен аромат въздейства на женските хормони по специфичен и неописуем начин. Той е един от най-скъпите парфюмерийни компоненти заради

Виж още

Кои са парфюмите, подходящи за зимния сезон?

Едно от златните правила в парфюмерията е, че всеки сезон изисква различен аромат. И не, това не е измислица, която се разпространява с цел да се продават нови и нови парфюми. Това е изискване на самата ни кожа. Тя е тази, която е в контакт с парфюмите, които трябва да се разгърнат на нейната основа и да бъдат в синхрон с нейния собствен аромат. През топлите месеци тя реагира по един начин, през зимните – по друг. Неслучайно понякога един и същ парфюм го усещаме различно върху себе си и дори има риск да спрем да го ползваме, ако ароматът му ни се вижда вече различен или не ни действа както

Виж още

Lanvin ARPEGE – аромат, пълен с майчина любов

Какъв е най-подходящият подарък, който една майка може да направи на своята дъщеря? Отговорът е – подарък с послание, а какво по-хубаво послание от майчината любов. Именно тя е причината да се роди един от най-известните дамски аромати – Lanvin Arpege. Коя е Ланвин? Жан Ланвин е родена през 1867 година в Париж в многодетно семейство с 11 деца. Когато е на 16 години започва да работи при модистка, а след две години успява да отвори сама свое ателие. Вдъхновена от шиенето, тя създава прекрасни детски и дамски дрехи. Тя е една от първите, които започват да създават нова линия за всеки

Виж още

Съблазън, събрана в четири класически аромата!

Всяко едно от петте ни сетива е в пряка връзка с инстинктите ни, но може би обонянието е това, което най-първично и непосредствено въздейства на определени части от мозъка, които са пряко свързани с привличането към противоположния пол. Както можем да бъдем отблъснати, така може да бъдем и неустоимо зашеметени от аромат, който кара желанията ни да бушуват неосъзнато и на подсъзнателно ниво.В  Естествено, индивидуалните вкусове и особености не могат да бъдат пренебрегнати, но въпреки това е доказано, че четири аромата, които се ползват в парфюмерията, имат сравнително еднакво въздействие

Виж още

Големите дамски класики сред парфюмите

Трябва да купите подарък? Спрели сте се на парфюм, но не знаете кой аромат би се харесал... В такива моменти може да се доверите на класиката. Неслучайно някои парфюми имат непреходен успех и остават любими на поколения жени. Те имат в себе си тази нотка изискана женственост, която ги прави толкова неустоими. J`ADORE на Christian Dior – този аромат е създаден през 1999 година от Calice Becker e Francois Demachy. Името на парфюма идва от една от любимите реплики на Кристиян Диор, която изразява най-чистата страст и емоция - “обожавам те”. Ароматът е нежна комбинация от цветя и плодови

Виж още

Открийте ни в Google+