Опазването на екологичното равновесие е наша отговорност от

Опазването на екологичното равновесие е наша отговорност
СТАТИЯ ОТ АРХИВА

 В началото на новото столетие човечеството осъзна необходимостта от това разумно да използва всеки консуматив с естествен произход, за да съумее да съхрани баланса с природната екосистема, която е важна част от неговия живот.

Много от негативните изменения във функционирането на природните системи се явяват резултат от екологичното невежество на потребителите в процеса на правене на бизнес.

Преход към еко-решение

Екип от китайски учени изобретиха ново поколение принтер, при който консумативът не е традиционно познатото ни мастило, а чиста вода. Това еко-решение е инспирирано от идеята за грижа и опазване на околната среда. Същевременно потенциалният потребител получава един добър продукт, който по никакъв начин не нарушава хармоничната връзката между човека и природа. Мащабното навлизане в употреба на иновативния метод за печатане ще редуцира разходите с около 17 пъти в сравнение с мастиленоструйния вариант. Но има нещо друго, което е по-важно – намалява се вредното въздействие върху околната среда – въпрос, който винаги се нарежда сред основните приоритети и на производителите.

В процеса на работа върху изобретяването на хартията, учените изследват десетки органични бои, които са в състояние да променят своя цвят, в зависимост от условията на които са подложени. Най-перспективните химици от Китай са използвали особен клас органични вещества, известни като спиропирани, които могат да бъдат разтворени във вода. Всички представители на този клас съединения се характеризират с една интересна особеност – при облъчване със светлина или разтворени в течност, потъмняват мигновено и престават да бъдат прозрачни.

Авторите на проекта предполагат, че ако хартията е способна да задържи достатъчно количество влага, то този ефект може да се възпроизведе и във вътрешността на листа. Догадките на учените се потвърждават и така на бял свят идва тест-партидата от „магична хартия“, на която може да се пише с вода както с ръка, така и с помощта на стандартен принтер, снабден с водна касета. За да се използва листа повторно, текста може да бъде изтрит. Достатъчно е просто за няколко секунди хартията да се постави в близост до отоплителен уред. След като листа се затопли, той отново е годен за употреба.

И докато това се случи и в България...

 Ясно е, че днес, повече от всякога, се нуждаем от печатна техника. А междувременно, докато изчакваме навлизането на новите еко-технологии, можем да се опитаме да намалим потреблението на хартия в дома и офиса по няколко начина, а именно:

  • Първо – като ограничим ненужното принтиране или копиране на документи;

  • Второ – като ползваме висококачествени продукти, които не се нуждаят от скъпа инвестиция;

  • Трето – да ползваме услугите на оторизирани сервизи;

  • Четвърто – празните касети могат да се върнат обратно на доставчика, за да се презаредят за следващо ползване.

  • Пето – приоритетен избор на офис-консумативи, пригодени за многократна употреба; канцеларски материали, които съдържат опция за възможно рециклиране на продукта или притежават познатата еко-маркировка на ЕС.

Не са много нещата, които трябва да направим с грижа за природата и за нас самите. Всичко е въпрос на малко време, лична организация, отговорност и не на последно място – на желание. Желание да променим своето отношение към природата, за да не се обърне един ден тя срещу нас.


 

Сподели в:

Най-новите статии

Удобният куфар - необходимост за всяко пътуване

Време е за поредното пътуване. Списъкът с багажа вече е готов, но липсва най-важната подробност – най-важният ни спътник, на когото ще разчитаме. Трябва ни куфар, който хем да побере всичко, което носим, хем да е лесен за пренасяне. Оказва се обаче, че изискванията на които той трябва да отговаря са повече от предвиденото, защото ситуациите, в които ползваме куфар са различни. Когато пътуваме със семейството ни трябва голямВ  куфар, защото винаги се налага да добавим нещо непредвидено в последния момент. Именно тогава се оказва, че няма място и се налага багажът да се разпределя по

Виж още

Светещите маратонки – истински хит за малки и големи!

Няма да сбъркаме, ако кажем, че това лято беше искрящо – в пряк и преносен смисъл! Едно от най-забавните и щури забавления из нощните улици бяха множеството светещи крачета, които се разхождаха насам-натам и караха всеки, който ги види да се усмихне и да се обърне след тях. Светещите маратонки се превърнаха в истински хит този сезон. Защо ли? Ето защо. Светещите маратонки са модерни – те са актуален избор за всички. Носят ги малки и големи, момичета и момчета. Ако в началото се чудехме подозрително какво свети в тъмното, че дори се и движи, то сега вече знаем, че тази мода

Виж още

Дамски аромати с дъх на октомври

Парфюмът е като дрехата – говори за вас повече отколкото си мислите. Дава представа на околните кой стои срещу тях и разкрива индивидуалността ви. Неслучайно някои предпочитат леките и ненатрапчиви аромати, а други обичат да оставят ярка и отличителна следа след себе си. Но парфюмът не говори само за характера. Той може дори да издаде и възрастта на една жена... През различните периоди в живота, в тялото има различно съотношение на хормони, които също влияят на вкуса и привличането от даден аромат. Неслучайно парфюмът, който сте носили с години в даден момент може да се окаже твърде

Виж още

Ученическата раница – необходимост за всеки ученик!

Учебници, тефтери, тетрадки, несесери, храна, вода... всеки ден вашето дете носи всичко това на гърба си. Неслучайно ученическата раница е първото нещо, което още по средата на годината вече има окаян вид и подлежи на спешна подмяна. Факторите за това не са свързани само с честата употреба и тежестта в нея. Най-сериозно „поражение” върху външния вид на ученическата раница оказва постоянното и подмятане по чинове, по пода, по земята навън, както и непрестанното съприкосновение и търкане с различни якета и цветни дрехи. Не можете да очаквате от детето да мисли за това постоянно. Затова

Виж още

Дамски спортен екип за всяка ситуация и настроение

Прекарваме работната седмица в офиса, стегнати от официални дрехи или дънки. Неслучайно когато свършим работа или наближат почивните дни ни се иска да облечем дамски спортен екип - нещо удобно, с което тялото ни да се чувства свободно при движение, но в същото време да сме модерни и да имаме индивидуален стил. Дамски спортен екип за активно прекарване на свободното време. Независимо дали ще ходим на фитнес, аеробика, тае бо, пилатес или ще тичаме, задължително трябва да сме подходящо облечени. И навън, и в залата ни е необходим спортен екип, избран специално за случая. Този тип облекло ни

Виж още

Открийте ни в Google+