Скъпите подаръци разглезват децата от

Скъпите подаръци разглезват децата
СТАТИЯ ОТ АРХИВА

До този факт стигат една не малка част от родителите, но докато го проумеят минава доста време и децата им порастват. Няма да е изненадващо, ако предишните невинни и симпатични малчугани се превърнат в подрастващи готованковци, егоисти или консуматори.

Една от причините за такава метаморфоза може да бъде прекалената задоволеност на децата в съвременното общество на високи технологии и на немалки материални блага. Няма защо да са учудваме, че тинейджърът ни вкъщи иска да е облечен с прескъпи маркови дрехи, да има смарт телефон с всевъзможни екстри, след като още от бебешката му количка сме го обсипвали с всевъзможни скъпи и разнообразни подаръци.

И сега пазарът е залят от море, дори направо от океан от детски играчки и средства за забавления. Отдавна на мода са механизираните играчки, които се смеят, плачат, възпроизвеждат гласа и думи, подскачат, летят и правят още какво ли не. Направо са като полуживи!

Напоследък много родители буквално биват изнудвани от децата си да им купуват електронни играчки. Става дума не само електронни игри, които развиват бързината и сръчността на детето, донякъде и неговата съобразителност, но не и логическото му мислене. Да не говорим, че вече децата от предучилищна възраст получават истински лаптопи, влизат в сайтове за обличане на кукли и цял ден сменят дрехите на някоя виртуална Барби. Смайващо е, че производителите на детски играчки се ориентират светкавично в обстановката и започват да предлагат на пазара детски лаптопи от 30 до 70 лв., че дори и пластмасови бебешки лаптопи!

А колко струват всичките тези удоволствия, които в крайна сметка стоят забравени в някой шкаф, когато детето изгуби интерес към тях? Малчуганите не си задават такива въпроси, защото и през ум не им минава как майка им или баща им изкарват пари за подаръци. И с цената на какво им ги купуват. А тази цена наистина не е малка. Всичко е за сметка на развитата фантазия, на пълноценните емоции, на чувството за спестовност и отговорност, на умението да си разпределят времето и средствата. Списъкът може да бъде продължен още. На някой ще му хрумне ли например да подари на детето си една спестовна касичка във формата на охлюв, кола или калинка, или пък мече? И да му обясни, че след като си събере достатъчно парички, може да си купи сладолед или да заведе братчето си на сладкарница. Трудна работа, по-заможните родители с висок стандарт ще се изсмеят на такова предложение. Все пак, дори и те могат да си поръчат такава детска касичка в онлайн магазина на „Галея” – Варна, и да дадат първите уроци на детето по спестовност, за да може един ден тяхното пораснало момче или момиче да определя правилно приоритетите си, включително и финансовите.

Сподели в:

Най-новите статии

АнтиБактерикал – хигиена и естетика в един продукт!

Санирай с нас и най-новите продукти на фирма ATRIA – AntiBacterical Spray и Antibacterical боя! Представяме на вашето внимание линия продукти от ново поколение, чиито фокус е антибактериалната защита. Продуктите АнтиБактерикал не само убиват бактериите, но и предотвратяват бъдещото им развитие върху повърхностите. Те са най-доброто решение за трайна защита от бактерии, гъбички и плесени, при това в две лесни стъпки! Първа стъпка – Обработване на стените с AntiBacterical Spray (Антибактерикал Спрей) - хигиенизиращ спрей за стени и тавани с антибактериално и антимухълно действие.

Виж още

Грундове и бои за селскостопански машини, тежкотоварни автомобили и автобуси

В края на есента приключва земеделската година, строителството на открито спира, а активният туристически сезон е свършил. Време е да се обърне внимание на ремонта и поддръжката на селскостопанската техника, тежкотоварните автомобили, строителните машини и автобуси. Те трябва да бъдат подготвени за новия сезон и няма по-подходящ момент от късната есен и зимата, когато почти или изобщо не се използват. Един от основните проблеми, с който собствениците се сблъскват е ръждата. В борбата с нея на помощ идва преобразувателят на ръжда на италианската фирма Атри. Kemrust (Кемръст) превръща по

Виж още

Термо декоративни бои и мазилки ДИВА - СПА център от класа! Част 2

Дизайн и технологии се срещат, за да дадат на света на интериорния дизайн решение, което обединява естетика и функция в едно. Линията DIVA True Cementв„ў са продукти от ново поколение, съчетаващи в себе си както класически, така и ултра модерни декоративни бои и мазилки, които в същото време имат сертифицирана термоизолираща функция и са изключително подходящи за влажни помещения – бани, басейни, СПА центрове. Nicolе (Никол)В е декоративна мазилка от ново поколение, съчетаваща в себе си естетиката на класическите декоративни мазилка и функции, които те не притежават, а именно - доказан

Виж още

Термо декоративни бои и мазилки ДИВА - СПА център от класа! Част 1

Дизайн и технологии се срещат, за да дадат на света на интериорния дизайн решение, което обединява естетика и функция в едно. Линията DIVA са продукти от ново поколение, съчетаващи в себе си както класически, така и ултра модерни декоративни бои и мазилки, които в същото време имат висока влагоустойчивост и сертифицирана термоизолираща функция, която осезаемо подобрява комфорта в помещенията. Термо декоративната боя Sofia (Софиа)В е най-авангардния продукт в своя сектор. СъчетавайкиВ  естетика и технология, при пълно зачитане на традициите,В В СофиаВ придава на интериора стил и класа,

Виж още

Саниране и защита на облицовки и настилки от камък

Камъкът е един от най-използваните материали в строителството от векове. Независимо дали говорим за столетна или за най-модернa сграда, дали става въпрос за каменна облицовка на камина или на фасада, той неизменно присъства. Естествените камъни са ефектни и харесвани, но са силно попивни. Попивайки вода и влага те се замърсяват, променят цвета си, по тях се образуват мухъл, лишеи и микроводорасли и постепенно се рушат. За да запазим или възстановим красотата им, те трябва да бъдат подходящо почистени и обработени. С продуктите на италианската фирма Атри дълги години ще се радвате на красотата

Виж още

Открийте ни в Google+