Здрави и красиви с минералите от Мъртво море от

Здрави и красиви с минералите от Мъртво море
СТАТИЯ ОТ АРХИВА


 

Сигурно звучи парадоксално, но е факт – на света има природен феномен, който носи изцеление за различни заболявания, но името му се свързва с отвъдното.


Да, точно така. Става дума за Мъртво море. Сигурно няма средно интелигентен човек на света, който да не е чувал за него и уникалните възможности на неговите дарове.
От хилядолетия уникалното езеро привлича посетители, които идват да се потопят в свръхсолените води, в които човек и да иска, не може да потъне.


Мъртво море е разположено в долината на река Йордан, между Западния бряг, Израел и Йордания. На север от езерото се намира град Йерихон, който се счита за едно от най-старите населени места на света. То е разделено на две части – северна, която е и по-дълбока, и южна, по-плитка (6 м), в която се намират и големи стълбове сол, които хората оприличават на айсберги.


През лятото температурите в този район достигат 50 градуса по Целзий и водите на река Йордан и няколко по-малки притока се изпаряват бързо, като оставят утайки от глина, пясък, каменна сол и гипс на дъното на езерото.


Преди хилядолетия Мъртво море е наречено така заради високото съдържание на сол във водите му, от което там не могат да виреят риби или други видими морски организми. Ако в един литър океанска вода се съдържат 35 грама различни соли, то в 1 литър вода от Мъртво море те са 300 грама.


С напредването на науката през годините се оказало, че във водите на соленото езеро освен различните химични елементи, все пак има и живот. През 1959 г. в Мъртво море е бил открит разнообразен свят от растения и микроорганизми.


Богатството на езерните води включва 21 минерала, в това число магнезий, калций, бром и калий. 12 от тези минерали не се срещат в никое друго море или океан. Именно някои от тези съставки на водата имат свойството да дават уникалното усещане за релакс, да подхранват кожата и активират кръвообращението, да успокояват ревматичните болки, както и да неутрализират дискомфорта или разстройствата на метаболизма.

Изключителен е ефектът и при лечение на псориазис – кожното заболяване, станало бич за милиони хора по света. Водата от Мъртво море е ефикасна и за лечение на алергии, екземи, обриви. Лечебната кал на соленото езеро притежава най-високо ефективно терапевтично въздействие в света, което няма аналог на земята. Тя лекува рани, съживява корените на косата и елиминира себорейния дерматит и пърхота. След намазване с кал ефектът е изгладени бръчки и забавяне стареенето на кожата. Според специалистите минералната кал има лечебно въздействие и при мигрени или главоболие. Нанасянето на кал върху ставите и гръбначния стълб има доказано лечебно въздействие при aртрит, възпаление на костите, неврит, ревматизъм, психологически стрес, умора и безсъние.
 

Сподели в:

Най-новите статии

Дамски спортен екип за всяка ситуация и настроение

Прекарваме работната седмица в офиса, стегнати от официални дрехи или дънки. Неслучайно когато свършим работа или наближат почивните дни ни се иска да облечем дамски спортен екип - нещо удобно, с което тялото ни да се чувства свободно при движение, но в същото време да сме модерни и да имаме индивидуален стил. Дамски спортен екип за активно прекарване на свободното време. Независимо дали ще ходим на фитнес, аеробика, тае бо, пилатес или ще тичаме, задължително трябва да сме подходящо облечени. И навън, и в залата ни е необходим спортен екип, избран специално за случая. Този тип облекло ни

Виж още

Удобният куфар - необходимост за всяко пътуване

Време е за поредното пътуване. Списъкът с багажа вече е готов, но липсва най-важната подробност – най-важният ни спътник, на когото ще разчитаме. Трябва ни куфар, който хем да побере всичко, което носим, хем да е лесен за пренасяне. Оказва се обаче, че изискванията на които той трябва да отговаря са повече от предвиденото, защото ситуациите, в които ползваме куфар са различни. Когато пътуваме със семейството ни трябва голямВ  куфар, защото винаги се налага да добавим нещо непредвидено в последния момент. Именно тогава се оказва, че няма място и се налага багажът да се разпределя по

Виж още

Ученическата раница – необходимост за всеки ученик!

Учебници, тефтери, тетрадки, несесери, храна, вода... всеки ден вашето дете носи всичко това на гърба си. Неслучайно ученическата раница е първото нещо, което още по средата на годината вече има окаян вид и подлежи на спешна подмяна. Факторите за това не са свързани само с честата употреба и тежестта в нея. Най-сериозно „поражение” върху външния вид на ученическата раница оказва постоянното и подмятане по чинове, по пода, по земята навън, както и непрестанното съприкосновение и търкане с различни якета и цветни дрехи. Не можете да очаквате от детето да мисли за това постоянно. Затова

Виж още

Светещите маратонки – истински хит за малки и големи!

Няма да сбъркаме, ако кажем, че това лято беше искрящо – в пряк и преносен смисъл! Едно от най-забавните и щури забавления из нощните улици бяха множеството светещи крачета, които се разхождаха насам-натам и караха всеки, който ги види да се усмихне и да се обърне след тях. Светещите маратонки се превърнаха в истински хит този сезон. Защо ли? Ето защо. Светещите маратонки са модерни – те са актуален избор за всички. Носят ги малки и големи, момичета и момчета. Ако в началото се чудехме подозрително какво свети в тъмното, че дори се и движи, то сега вече знаем, че тази мода

Виж още

Дамски аромати с дъх на октомври

Парфюмът е като дрехата – говори за вас повече отколкото си мислите. Дава представа на околните кой стои срещу тях и разкрива индивидуалността ви. Неслучайно някои предпочитат леките и ненатрапчиви аромати, а други обичат да оставят ярка и отличителна следа след себе си. Но парфюмът не говори само за характера. Той може дори да издаде и възрастта на една жена... През различните периоди в живота, в тялото има различно съотношение на хормони, които също влияят на вкуса и привличането от даден аромат. Неслучайно парфюмът, който сте носили с години в даден момент може да се окаже твърде

Виж още

Открийте ни в Google+