Здрави и красиви с минералите от Мъртво море от

Здрави и красиви с минералите от Мъртво море
СТАТИЯ ОТ АРХИВА


 

Сигурно звучи парадоксално, но е факт – на света има природен феномен, който носи изцеление за различни заболявания, но името му се свързва с отвъдното.


Да, точно така. Става дума за Мъртво море. Сигурно няма средно интелигентен човек на света, който да не е чувал за него и уникалните възможности на неговите дарове.
От хилядолетия уникалното езеро привлича посетители, които идват да се потопят в свръхсолените води, в които човек и да иска, не може да потъне.


Мъртво море е разположено в долината на река Йордан, между Западния бряг, Израел и Йордания. На север от езерото се намира град Йерихон, който се счита за едно от най-старите населени места на света. То е разделено на две части – северна, която е и по-дълбока, и южна, по-плитка (6 м), в която се намират и големи стълбове сол, които хората оприличават на айсберги.


През лятото температурите в този район достигат 50 градуса по Целзий и водите на река Йордан и няколко по-малки притока се изпаряват бързо, като оставят утайки от глина, пясък, каменна сол и гипс на дъното на езерото.


Преди хилядолетия Мъртво море е наречено така заради високото съдържание на сол във водите му, от което там не могат да виреят риби или други видими морски организми. Ако в един литър океанска вода се съдържат 35 грама различни соли, то в 1 литър вода от Мъртво море те са 300 грама.


С напредването на науката през годините се оказало, че във водите на соленото езеро освен различните химични елементи, все пак има и живот. През 1959 г. в Мъртво море е бил открит разнообразен свят от растения и микроорганизми.


Богатството на езерните води включва 21 минерала, в това число магнезий, калций, бром и калий. 12 от тези минерали не се срещат в никое друго море или океан. Именно някои от тези съставки на водата имат свойството да дават уникалното усещане за релакс, да подхранват кожата и активират кръвообращението, да успокояват ревматичните болки, както и да неутрализират дискомфорта или разстройствата на метаболизма.

Изключителен е ефектът и при лечение на псориазис – кожното заболяване, станало бич за милиони хора по света. Водата от Мъртво море е ефикасна и за лечение на алергии, екземи, обриви. Лечебната кал на соленото езеро притежава най-високо ефективно терапевтично въздействие в света, което няма аналог на земята. Тя лекува рани, съживява корените на косата и елиминира себорейния дерматит и пърхота. След намазване с кал ефектът е изгладени бръчки и забавяне стареенето на кожата. Според специалистите минералната кал има лечебно въздействие и при мигрени или главоболие. Нанасянето на кал върху ставите и гръбначния стълб има доказано лечебно въздействие при aртрит, възпаление на костите, неврит, ревматизъм, психологически стрес, умора и безсъние.
 

Сподели в:

Най-новите статии

Термо декоративни бои и мазилки ДИВА - СПА център от класа! Част 2

Дизайн и технологии се срещат, за да дадат на света на интериорния дизайн решение, което обединява естетика и функция в едно. Линията DIVA True Cementв„ў са продукти от ново поколение, съчетаващи в себе си както класически, така и ултра модерни декоративни бои и мазилки, които в същото време имат сертифицирана термоизолираща функция и са изключително подходящи за влажни помещения – бани, басейни, СПА центрове. Nicolе (Никол)В е декоративна мазилка от ново поколение, съчетаваща в себе си естетиката на класическите декоративни мазилка и функции, които те не притежават, а именно - доказан

Виж още

Саниране и защита на облицовки и настилки от камък

Камъкът е един от най-използваните материали в строителството от векове. Независимо дали говорим за столетна или за най-модернa сграда, дали става въпрос за каменна облицовка на камина или на фасада, той неизменно присъства. Естествените камъни са ефектни и харесвани, но са силно попивни. Попивайки вода и влага те се замърсяват, променят цвета си, по тях се образуват мухъл, лишеи и микроводорасли и постепенно се рушат. За да запазим или възстановим красотата им, те трябва да бъдат подходящо почистени и обработени. С продуктите на италианската фирма Атри дълги години ще се радвате на красотата

Виж още

Термо декоративни бои и мазилки ДИВА - СПА център от класа! Част 1

Дизайн и технологии се срещат, за да дадат на света на интериорния дизайн решение, което обединява естетика и функция в едно. Линията DIVA са продукти от ново поколение, съчетаващи в себе си както класически, така и ултра модерни декоративни бои и мазилки, които в същото време имат висока влагоустойчивост и сертифицирана термоизолираща функция, която осезаемо подобрява комфорта в помещенията. Термо декоративната боя Sofia (Софиа)В е най-авангардния продукт в своя сектор. СъчетавайкиВ  естетика и технология, при пълно зачитане на традициите,В В СофиаВ придава на интериора стил и класа,

Виж още

Грундове и бои за селскостопански машини, тежкотоварни автомобили и автобуси

В края на есента приключва земеделската година, строителството на открито спира, а активният туристически сезон е свършил. Време е да се обърне внимание на ремонта и поддръжката на селскостопанската техника, тежкотоварните автомобили, строителните машини и автобуси. Те трябва да бъдат подготвени за новия сезон и няма по-подходящ момент от късната есен и зимата, когато почти или изобщо не се използват. Един от основните проблеми, с който собствениците се сблъскват е ръждата. В борбата с нея на помощ идва преобразувателят на ръжда на италианската фирма Атри. Kemrust (Кемръст) превръща по

Виж още

АнтиБактерикал – хигиена и естетика в един продукт!

Санирай с нас и най-новите продукти на фирма ATRIA – AntiBacterical Spray и Antibacterical боя! Представяме на вашето внимание линия продукти от ново поколение, чиито фокус е антибактериалната защита. Продуктите АнтиБактерикал не само убиват бактериите, но и предотвратяват бъдещото им развитие върху повърхностите. Те са най-доброто решение за трайна защита от бактерии, гъбички и плесени, при това в две лесни стъпки! Първа стъпка – Обработване на стените с AntiBacterical Spray (Антибактерикал Спрей) - хигиенизиращ спрей за стени и тавани с антибактериално и антимухълно действие.

Виж още

Открийте ни в Google+