Подземните води спасяват от сушата от

Подземните води спасяват от сушата

Вярно е, че ако сушата е много силна (изгледите това да ни се случи тази година са големи!) и кладенците могат да пресъхнат. Все пак резервният подземен водоизточник е добро решение като алтернатива на централния водопровод. Ако живеете в къща с двор, разбира се, или пък разполагате и с извънградско жилище.

Да си направиш кладенец не е съвсем лесно, но не е и недостъпно. Най-важното все пак е да имаш място, което да сондираш и късмет да се появи вода не много на дълбоко, за да не ти излезе прекалено скъпо съоръжението. Но скъпо или не – закъде сме без водата? Няма компромиси в това отношение.

Цяло кощунство е например да поддържаш зеленината в двора с вода от чешмата, пък и не е много евтино. Кладенецът позволява да си направите по-късно прекрасна поливна система и да се радвате на градината си през три от четирите сезона. Все още има и много места, включително в близост до София, където няма водопровод. Там обитателите на иначе луксозни къщи са принудени да се снабдяват с вода от кладенец чрез помпа.

Трябва да се знае, че кладенецът е обект, който подлежи на узаконяване и не може да се прави безконтролно. В определения по закон срок след изграждането му той трябва да се регистрира. За целта е необходимо да посетите съответната басейнова дирекция за вашия район. Може би не ви е известно, че басейновите дирекции в България са само 4 – в Плевен, Варна, Пловдив и Благоевград. София например е към Плевенската басейнова дирекция и след като подадете документите си в столичния офис, те се изпращат за разглеждане в Северна България. Оттам трябва да ги върнат с разрешение или отказ до месец. В интерес на истината администрацията спазва този срок и не се бави излишно. Удобството е, че ви изпращат отговора направо по пощата и не се налага да ходите отново при чиновниците.

За да си попълните документите обаче, ви трябва малко помощ. Първо някой трябва да определи точните координати на кладенеца, а също да попълни със съответстващ текст какво ще е предназначението му – поливане, битови, питейни нужди и т.н. Това последното изисква още малко ходене по мъките. В регионалната дирекция по околната среда и водите трябва да занесете проба от вече направения си кладенец. Обемът е точно 200 мл и не може да я носите по-късно от 4 часа след наливането.

Но всъщност май много се разбързахме...Нали първо трябва да намерите някой, който да ви направи кладенеца! Ето едно добро решение – фирма „Геохидродинамика“, която се занимава с всички видове хидрогеоложки и геоложки задачи, а проектирането на изработки за експлоатационно разкриване на подземни води е една от спецификите на дейността й.

Сподели в:

Най-новите статии

Рецепта за добър старт на новата година

Стъпка номер 1: съберете компания добри приятели Те са най-важната част, за да може посрещането на новата година да бъде наистина незабравимо. Да, всеки ще попита не е ли рано още, защо сте се разбързали толкова, но отговорът е един – ако искате да сте заедно, да не търсите заведение в последния момент и да не разпитвате наслуки, трябва да заложите на място, което е изпитано и проверено. Само така ще спестите на цялата компания излишни колебания и дори разногласия, които често се случват при организация в последния момент. Стъпка номер 2: направете си резервация в BAR & GRILL

Виж още

Големите дамски класики сред парфюмите

Трябва да купите подарък? Спрели сте се на парфюм, но не знаете кой аромат би се харесал... В такива моменти може да се доверите на класиката. Неслучайно някои парфюми имат непреходен успех и остават любими на поколения жени. Те имат в себе си тази нотка изискана женственост, която ги прави толкова неустоими. J`ADORE на Christian Dior – този аромат е създаден през 1999 година от Calice Becker e Francois Demachy. Името на парфюма идва от една от любимите реплики на Кристиян Диор, която изразява най-чистата страст и емоция - “обожавам те”. Ароматът е нежна комбинация от цветя и плодови

Виж още

Съблазън, събрана в четири класически аромата!

Всяко едно от петте ни сетива е в пряка връзка с инстинктите ни, но може би обонянието е това, което най-първично и непосредствено въздейства на определени части от мозъка, които са пряко свързани с привличането към противоположния пол. Както можем да бъдем отблъснати, така може да бъдем и неустоимо зашеметени от аромат, който кара желанията ни да бушуват неосъзнато и на подсъзнателно ниво.В  Естествено, индивидуалните вкусове и особености не могат да бъдат пренебрегнати, но въпреки това е доказано, че четири аромата, които се ползват в парфюмерията, имат сравнително еднакво въздействие

Виж още

Модерна болница, в която най-важно е Вашето здраве!

Искаме да имаме модерен дом, модерни сгради, но когато става въпрос за най-ценното – здравето ни – тогава понятието мода е изпълнено с друго съдържание. Какво значи да си модерен, когато става въпрос за болница? Съвременна апаратура. Съвременната медицина се състои от високи технологии и грижа за пациента. В същото време техниката става все по-прецизна и безопасна, а възможностите да се изследва подробно и бързо човешкото тяло се увеличават непрекъснато. Нивото и качеството на медицинската апаратура е една от най-видимите и важни визитни картички на всяко здравно заведение.

Виж още

Развитието – начална точка на успеха за всеки бизнес

Както във всяка сфера, така и в производството на алуминиева дограма, е необходимо обновяване и въвеждане на иновации, за да се постигат по-високи нива в качеството на продуктите. В стремежа си да предлага най-доброто на своите клиенти, фирма „Чех-Пласт” се включи в проект, финансиран от Европейския съюз: „ЧЕХ - ПЛАСТ ООД - в стремеж към ръст на производствения капацитетВ». За да бъде подобрен производствения капацитет и да се повиши конкурентоспособността на дружеството беше предвидено въвеждането на ново технологично оборудване. Това се реализира чрез закупуването и въвеждането в

Виж още

Открийте ни в Google+