Практично решение при проблеми със съня от

Практично решение при проблеми със съня
СТАТИЯ ОТ АРХИВА

  Защо сънят е важен

 Липсата на качествен сън  причинява не само раздразнение и  умора, но и здравословни  проблеми. Обикновено безсънието  се причинява от стрес, а  непълноценната почивка натоварва  с допълнителен стрес. Резултатите  от ново изследване сочат, че  проблемите със съня водят до  увеличен риск от сърдечни заболявания и инсулт. Около една пета от населението на света страда от безсъние, а то е сигнал, че нещо не е наред с тялото.

Специалисти по съня съветват

Ако се въртите в леглото, може би ви е много горещо. Тялото има свой естествен температурен ритъм. През деня температурата му се повишава, а през нощта намалява. Затова всеки фактор, който затруднява охлаждането му през нощта, води до разстройване на съня – това може да е парното отопление, повишената температура на тялото по време на менопауза или цикъл при жените. Специалистите съветват температурата под завивките да е 29⁰, а температурата в спалнята - 16⁰, тъй като хората постоянно изразходват калории, а от това се генерира топлина и леглото се затопля достатъчно. За вашето удобство и комфорт по време на сън можете да се доверите на матраците с марка „Симеонов”доказано 20-годишно присъствие на българския пазар.

Събуждате се уморени, защото сте нарушили навиците си или сте допуснали преспиване. Редовното лягане в един и същи час е важен фактор за добрия сън. Необходимо е да се въздържате от пиене на кафе, пушене на цигари или консумация на тежки храни два часа преди лягане. Можете да отделите един час за разтоварване с музика или четене на книга. Избягвайте стресиращите разговори и караниците преди сън.

Ходенето и говоренето по време на сън (парасомния) е сред аномалиите, които могат да се появят под влиянието на алкохол, лекарства (антидепресанти, медикаментозни взаимодействия), генетична предразположеност или затормозено мислене.

Чувствате умора през деня, макар че сте се наспали добре? Умората може да е резултат от излишни килограми (апнея), хронично заболяване или чувство за тревожност. В този, както и предходния случай, е необходима консултация с лекар.

Често се събуждате през нощта поради чувство за несигурност или просто заради напредване на възрастта, при което се наблюдават промени в нервната система и хормоните. Препоръчително е да избягвате напитките непосредствено преди сън, включително и водата, за да не препълвате пикочния си мехур.

Прекалено рано се събуждате - това може да се дължи на депресия или на промяна в непосредствената обстановка. В този случай се препоръчва консултация с лекар.

И накрая, за да спите добре ...

Направете спалнята си и леглото си визуално приканващи. Подредете дрехите си, премахнете безпорядъка и оправяйте леглото си всяка сутрин - неподредената спалня ви разсейва, като ви напомня за всички нерешени ежедневни проблеми.

Статия в:

Дом / Обзавеждане
Сподели в:

Най-новите статии

Удобният куфар - необходимост за всяко пътуване

Време е за поредното пътуване. Списъкът с багажа вече е готов, но липсва най-важната подробност – най-важният ни спътник, на когото ще разчитаме. Трябва ни куфар, който хем да побере всичко, което носим, хем да е лесен за пренасяне. Оказва се обаче, че изискванията на които той трябва да отговаря са повече от предвиденото, защото ситуациите, в които ползваме куфар са различни. Когато пътуваме със семейството ни трябва голямВ  куфар, защото винаги се налага да добавим нещо непредвидено в последния момент. Именно тогава се оказва, че няма място и се налага багажът да се разпределя по

Виж още

Дамски спортен екип за всяка ситуация и настроение

Прекарваме работната седмица в офиса, стегнати от официални дрехи или дънки. Неслучайно когато свършим работа или наближат почивните дни ни се иска да облечем дамски спортен екип - нещо удобно, с което тялото ни да се чувства свободно при движение, но в същото време да сме модерни и да имаме индивидуален стил. Дамски спортен екип за активно прекарване на свободното време. Независимо дали ще ходим на фитнес, аеробика, тае бо, пилатес или ще тичаме, задължително трябва да сме подходящо облечени. И навън, и в залата ни е необходим спортен екип, избран специално за случая. Този тип облекло ни

Виж още

Светещите маратонки – истински хит за малки и големи!

Няма да сбъркаме, ако кажем, че това лято беше искрящо – в пряк и преносен смисъл! Едно от най-забавните и щури забавления из нощните улици бяха множеството светещи крачета, които се разхождаха насам-натам и караха всеки, който ги види да се усмихне и да се обърне след тях. Светещите маратонки се превърнаха в истински хит този сезон. Защо ли? Ето защо. Светещите маратонки са модерни – те са актуален избор за всички. Носят ги малки и големи, момичета и момчета. Ако в началото се чудехме подозрително какво свети в тъмното, че дори се и движи, то сега вече знаем, че тази мода

Виж още

Ученическата раница – необходимост за всеки ученик!

Учебници, тефтери, тетрадки, несесери, храна, вода... всеки ден вашето дете носи всичко това на гърба си. Неслучайно ученическата раница е първото нещо, което още по средата на годината вече има окаян вид и подлежи на спешна подмяна. Факторите за това не са свързани само с честата употреба и тежестта в нея. Най-сериозно „поражение” върху външния вид на ученическата раница оказва постоянното и подмятане по чинове, по пода, по земята навън, както и непрестанното съприкосновение и търкане с различни якета и цветни дрехи. Не можете да очаквате от детето да мисли за това постоянно. Затова

Виж още

Дамски аромати с дъх на октомври

Парфюмът е като дрехата – говори за вас повече отколкото си мислите. Дава представа на околните кой стои срещу тях и разкрива индивидуалността ви. Неслучайно някои предпочитат леките и ненатрапчиви аромати, а други обичат да оставят ярка и отличителна следа след себе си. Но парфюмът не говори само за характера. Той може дори да издаде и възрастта на една жена... През различните периоди в живота, в тялото има различно съотношение на хормони, които също влияят на вкуса и привличането от даден аромат. Неслучайно парфюмът, който сте носили с години в даден момент може да се окаже твърде

Виж още

Открийте ни в Google+