Да сложим ред в нещата от

Да сложим ред в нещата
СТАТИЯ ОТ АРХИВА

Практични съвети при избор на изпълнител за електрооборудването на сградата

 „В днешно време всеки разбира от всичко и всичко може- в името на постигане на печалби, но друг е въпроса дали го разбира наистина" /Цитат от „20 стъпки напред“ на Хрохе Букай/.

Да тръгнем оттук и да се опитаме да дадем отговор на въпроса, който доста често си задавме, особено ние българите живеещи в България, а именно:

„Защо нищо не е както трябва?“. Защо понякога ни се струва че в нещата и живота ни цари пълна бъркотия? Защо когато започваме да правим нещо ново сме убедени, че трябва да разбираме от всичко, за да го докараме до край? Защо започваме да се ровим сами из лабиринтите от информация, оферти, цени и ни се налага да питаме всеки срещнат под път и над път сблъсквал ли се с подобен проблем и как го е решил? А последният, за да ни докаже, че „не се е минал“ ни уверява, че сам си го е направил и му е излязло почти без пари. И тогава в главата ни започва да звучи една симфония, наречена „какафония“ и се завъртаме в кръга на отчаянието. Може би отговорът на всичко това е народопсихология, но всъщност става въпрос за това, че ние българите не сме научени да се доверяваме на професионални съвети и консултации от специалисти в дадена област по какъвто и да е въпрос. Защо ли? Може би, защото живеем с мисълта, че все някой иска да ни „прецака“, а може би, защото самите ние не сме достатъчно уверени в това, което правим, и да създадем усещането у другия, че трябва да ни се довери.

Ето и пример за подобна ситуация:

В процес сте на ново строителство или основен ремонт. Обектът е готов да бъдат положени вътрешните инсталации. Ако в уговорките ви с основния изпълнител не влиза осъществяването и на този етап, иде ред на общуването ви с фирми и майстори за изграждане на електроинсталацията.

Най-добре ще е да сте били достатъчно предвидливи и проектът за нея да не е бил направен формално, само колкото да мине пред контролиращите органи. Защото в края на строителството, изправени пред:

  • скъсяващи се срокове;

  • недостигащо време;

  • увеличаващи се разходи.

И неминуемо сте много по-склонен на компромиси. Може да се окаже, че току-що завършеният обект е с неподходящо или лошо сметната, нефункционална и зле изпълнена електроинсталация. Каквото и да е предназначението му, ако точно електрооборудването куца, това сериозно ще затруднява нормалното му използване.

 

Представете си производствени или складови инсталации, офис или търговско оборудване, домове с високотехнологични уреди. Независимо дали е предназначена за жилищни, публични или производствени нужди, новата ви сграда ще бъде пълна с техника, която иска ток. На ток ще са системите за вентилация и климатизация, твърде вероятно и отоплителната система и т.н. Необходима ви е перфектно оразмерена изпълнена с качествени материали и отличен монтаж инсталация.

 

Най-добре е да проучите пазара и да изберете изпълнител, който предлага комплексна услуга - от проектирането, през производството на таблата и съоръженията, до цялостното електрооборудване на сградата, изграждане на трансформаторен пост при необходимост, захранването й от най-близкия трафопост.

 

Да поверите задачата на такъв партньор, ще бъде идеалното решение.

  • Ще избегнете рисковете от работата на парче на самозвани майстори.

  • Произходът на материалите и съоръженията ще бъде ясен и гарантиран, което съответно ще гарантира и сигурността при експлоатацията им.

  • Натрупаният опит на изпълнителя ще подскаже къде могат да се появят „тесни места” и ще се набележат предварителни решения.

  • Ще можете да разчитате на него за помощ и поддръжка при нормалната експлоатация на системата.

 

Ще добиете представа, какво трябва да може фирмата, която ви е нужна на www.elfines.com. На този адрес ще се запознаете с екип водещ в бранша, със собствена производствена база и защитен патент, с разработка на съоръжения, приети по-късно за норма в своя клас. Фирма ”Електрофинес„ ООД е на пазара повече от 20 години. Работила е за много от най-големите компании у нас, но приема и поръчки за електрооборудване на жилищни сгради. Със специалистите й се работи лесно и приятно. Можете да им се доверите и да сте сигурни, че електроинсталацията на сградата Ви – системата, която в същност я прави жива – ще бъде реализирана максимално добре!

Е, крайно време е да сложим в ред нещата. Нека бъдем европейци не само по документ. Нека започнем да уважаваме мнението на другия и да оценим това, което той може и знае по достойнство. 

Автор на карикатурата:
Митко Ангелов

И още за нас...

Сподели в:

Най-новите статии

Дамски аромати с дъх на октомври

Парфюмът е като дрехата – говори за вас повече отколкото си мислите. Дава представа на околните кой стои срещу тях и разкрива индивидуалността ви. Неслучайно някои предпочитат леките и ненатрапчиви аромати, а други обичат да оставят ярка и отличителна следа след себе си. Но парфюмът не говори само за характера. Той може дори да издаде и възрастта на една жена... През различните периоди в живота, в тялото има различно съотношение на хормони, които също влияят на вкуса и привличането от даден аромат. Неслучайно парфюмът, който сте носили с години в даден момент може да се окаже твърде

Виж още

Удобният куфар - необходимост за всяко пътуване

Време е за поредното пътуване. Списъкът с багажа вече е готов, но липсва най-важната подробност – най-важният ни спътник, на когото ще разчитаме. Трябва ни куфар, който хем да побере всичко, което носим, хем да е лесен за пренасяне. Оказва се обаче, че изискванията на които той трябва да отговаря са повече от предвиденото, защото ситуациите, в които ползваме куфар са различни. Когато пътуваме със семейството ни трябва голямВ  куфар, защото винаги се налага да добавим нещо непредвидено в последния момент. Именно тогава се оказва, че няма място и се налага багажът да се разпределя по

Виж още

Светещите маратонки – истински хит за малки и големи!

Няма да сбъркаме, ако кажем, че това лято беше искрящо – в пряк и преносен смисъл! Едно от най-забавните и щури забавления из нощните улици бяха множеството светещи крачета, които се разхождаха насам-натам и караха всеки, който ги види да се усмихне и да се обърне след тях. Светещите маратонки се превърнаха в истински хит този сезон. Защо ли? Ето защо. Светещите маратонки са модерни – те са актуален избор за всички. Носят ги малки и големи, момичета и момчета. Ако в началото се чудехме подозрително какво свети в тъмното, че дори се и движи, то сега вече знаем, че тази мода

Виж още

Ученическата раница – необходимост за всеки ученик!

Учебници, тефтери, тетрадки, несесери, храна, вода... всеки ден вашето дете носи всичко това на гърба си. Неслучайно ученическата раница е първото нещо, което още по средата на годината вече има окаян вид и подлежи на спешна подмяна. Факторите за това не са свързани само с честата употреба и тежестта в нея. Най-сериозно „поражение” върху външния вид на ученическата раница оказва постоянното и подмятане по чинове, по пода, по земята навън, както и непрестанното съприкосновение и търкане с различни якета и цветни дрехи. Не можете да очаквате от детето да мисли за това постоянно. Затова

Виж още

Дамски спортен екип за всяка ситуация и настроение

Прекарваме работната седмица в офиса, стегнати от официални дрехи или дънки. Неслучайно когато свършим работа или наближат почивните дни ни се иска да облечем дамски спортен екип - нещо удобно, с което тялото ни да се чувства свободно при движение, но в същото време да сме модерни и да имаме индивидуален стил. Дамски спортен екип за активно прекарване на свободното време. Независимо дали ще ходим на фитнес, аеробика, тае бо, пилатес или ще тичаме, задължително трябва да сме подходящо облечени. И навън, и в залата ни е необходим спортен екип, избран специално за случая. Този тип облекло ни

Виж още

Открийте ни в Google+