Шест основателни причини да прилагаме комплексни минерални торове - NP и NPК от

Шест основателни причини да прилагаме комплексни минерални торове - NP и NPК
СТАТИЯ ОТ АРХИВА

Всеки земеделски производител или арендатор на земеделска земя, както и специалист-агроном знае кое е условието за усмивка на лицето му, здрав и спокоен сън и производителност, която да съответства, а защо не и да надхвърля очакванията му – това са здравите и високодобивни земеделски култури. Условностите, от които зависят те обаче са твърде много и твърде променливи, за да се разчита само на добро стечение на обстоятелствата или късмет. Залагат се много време, средства и труд и не трябва да се пропиляват на вятъра. Прилагането на комплексни NP и NPК минерални торове, със съдържание на калций и сяра, е най-мощната предпоставка, за да се постигнат максимални резултати при отглеждането на земеделските култури. Така се избягва и отрицателното влияние на неблагоприятните фактори през периода на тяхната вегетация - един нежелателен за земеделието сценарий.

1 причина. NPК минералните торове набавят най-важните хранителни елементи, необходими за нормалния растеж и развитие на земеделските култури. Липсата или недостига на който и да е от основните (N,P,K) хранителни елементи при земеделските култури води до по-слаб растеж, по-бавно узряване и „слаба“ реколта, особено при житните култури. Без калций например, кореновата им система не снабдява растението с вода и разтворените в нея хранителни елементи. Липсата на цинк намалява синтеза на хормона на растежа, както и толерантността към болести и климатични промени. Земеделските стопани могат да избегнат тези евентуални проблеми с една малка, но важна добавка – комплексните NP и NPК минерални торове, които в сравнение с компактираните и блендираните (смесени) минерални торове, имат фина гранулация, здравина на гранулите и уеднаквено съдържание на хранителните елементи във всяка гранула.

2 причина. Комплексните NP и NPК минерални торове осигуряват равномерно разпределение на хранителните вещества за оптимален растеж и развитие на земеделските култури. Те са разработени така, че да се получи балансирано съотношение на всички необходими хранителни елементи – азот, фосфор, калий, сяра и калций (според нуждите на културите). Когато комплексните минерални торове са с такъв хомогенен химически състав, който се разпределя равномерно по повърхността на почвата, растенията успяват да усвоят по-ефикасно предоставената им „храна“ във вид на минерални соли. Ефективността на тези торове се дължи на това, че всяка гранула, при контакт с влажна среда, се разтваря бързо и хранителните вещества са на разположение в достъпна и усвоима форма за културите.

3 причина. NP и NРК минералните торове са приложими при всички земеделски култури и на всички типове почви. Те са особено препоръчителни, без изключение, за всички полски култури, богати на въглехидрати, като царевица и ечемик. Освен това комплексните минерални торове са подходящи за култури с изявена нужда от сяра като рапица, зеле, чесън, лук, грах, зелен фасул, люцерна, детелина, захарно цвекло, картофи, домати и тютюн. Друга част тях са добро решение при овощни, зеленчукови култури и лозя, както и при ливади, пасища и др. Прилагането им е подходящо не само за различните видове земеделски култури, но и за различни типове почви, дори и при „кисели“ почви с цел повишаване стойностите на рН.

4 причина. NP и NPК минералните торове благоприятстват всеки етап от растежа и развитието на земеделските култури. Те набавят фосфор, който стимулира развитието на кореновата система и азот, който гарантира уеднаквен растеж през началната фаза от развитие. В същото време ускоряват процеса на минерализация като осигуряват по-бързо вкореняване и транспортиране на внесените хранителни елементи. Чрез тях се набавят така важните калий (който влияе благоприятно през всички фази от развитието на полските, зеленчуковите и овощни култури) и магнезий (който е една от главните изграждащи единици на хлорофила и активно участва в процеса на фотосинтезата). Доказано е положителното им действие върху процесите на опрашване и оплождане, което гарантира на производителите най-добрата възвращаемост на вложения от тях труд - добри качествени и количествени свойства на добива от културните растения.

5 причина. NP и NPК минералните торове гарантират оптимални и постоянни добиви. Това се дължи на повишената ефективност на изхранване на отглежданите култури. Използването на комплексни минерални торове подпомага физическата стабилност на растенията и увеличава толерантността спрямо редица гъбични заболявания и други „стресови“ фактори. Независимо дали се употребяват през есента (пред или присеитбено, за подобряване свойствата на почвата наред с основната обработка) или през пролетта (преди или със сеитбата), те подпомагат издържливостта на растенията на всеки етап от тяхното развитие.

6 причина. NP и NPК комплексните минерални торове отговарят на всички изисквания при торенето на културите в условията на съвременното земеделие. Най-добрите резултати от тях се виждат, когато се използва подходяща комбинация от хранителни елементи, съобразена с изискванията на културата към вида тор, запасеността на почвата с достъпни хранителни елементи, както и с планувания добив.

 

Съвременни решения при производството на минерални торове

 

На българския пазар тези висококачествени комплексни NP/NPK минерални торове се разпространяват от “ЕЛЕКСИР Б.Г” ЕООД. Фирмата предлага продуктовата гама на сръбския производител на минерални торове Еликсир Зорка като притежава официалните права за внос и дистрибуция на територията на Република България. Качествените комплексни минерални торове се произвеждат в една от най-новите фабрики на европейския континент. Конкурентната цена, на която се предлагат на българския пазар е и причина за удовлетворението на селскостопанските производители, а ефикасността им – за тяхното спокойствие.

Статия в:

Бизнес / Земеделие
Сподели в:

Най-новите статии

Удобният куфар - необходимост за всяко пътуване

Време е за поредното пътуване. Списъкът с багажа вече е готов, но липсва най-важната подробност – най-важният ни спътник, на когото ще разчитаме. Трябва ни куфар, който хем да побере всичко, което носим, хем да е лесен за пренасяне. Оказва се обаче, че изискванията на които той трябва да отговаря са повече от предвиденото, защото ситуациите, в които ползваме куфар са различни. Когато пътуваме със семейството ни трябва голямВ  куфар, защото винаги се налага да добавим нещо непредвидено в последния момент. Именно тогава се оказва, че няма място и се налага багажът да се разпределя по

Виж още

Светещите маратонки – истински хит за малки и големи!

Няма да сбъркаме, ако кажем, че това лято беше искрящо – в пряк и преносен смисъл! Едно от най-забавните и щури забавления из нощните улици бяха множеството светещи крачета, които се разхождаха насам-натам и караха всеки, който ги види да се усмихне и да се обърне след тях. Светещите маратонки се превърнаха в истински хит този сезон. Защо ли? Ето защо. Светещите маратонки са модерни – те са актуален избор за всички. Носят ги малки и големи, момичета и момчета. Ако в началото се чудехме подозрително какво свети в тъмното, че дори се и движи, то сега вече знаем, че тази мода

Виж още

Дамски спортен екип за всяка ситуация и настроение

Прекарваме работната седмица в офиса, стегнати от официални дрехи или дънки. Неслучайно когато свършим работа или наближат почивните дни ни се иска да облечем дамски спортен екип - нещо удобно, с което тялото ни да се чувства свободно при движение, но в същото време да сме модерни и да имаме индивидуален стил. Дамски спортен екип за активно прекарване на свободното време. Независимо дали ще ходим на фитнес, аеробика, тае бо, пилатес или ще тичаме, задължително трябва да сме подходящо облечени. И навън, и в залата ни е необходим спортен екип, избран специално за случая. Този тип облекло ни

Виж още

Дамски аромати с дъх на октомври

Парфюмът е като дрехата – говори за вас повече отколкото си мислите. Дава представа на околните кой стои срещу тях и разкрива индивидуалността ви. Неслучайно някои предпочитат леките и ненатрапчиви аромати, а други обичат да оставят ярка и отличителна следа след себе си. Но парфюмът не говори само за характера. Той може дори да издаде и възрастта на една жена... През различните периоди в живота, в тялото има различно съотношение на хормони, които също влияят на вкуса и привличането от даден аромат. Неслучайно парфюмът, който сте носили с години в даден момент може да се окаже твърде

Виж още

Кои са парфюмите, подходящи за зимния сезон?

Едно от златните правила в парфюмерията е, че всеки сезон изисква различен аромат. И не, това не е измислица, която се разпространява с цел да се продават нови и нови парфюми. Това е изискване на самата ни кожа. Тя е тази, която е в контакт с парфюмите, които трябва да се разгърнат на нейната основа и да бъдат в синхрон с нейния собствен аромат. През топлите месеци тя реагира по един начин, през зимните – по друг. Неслучайно понякога един и същ парфюм го усещаме различно върху себе си и дори има риск да спрем да го ползваме, ако ароматът му ни се вижда вече различен или не ни действа както

Виж още

Открийте ни в Google+