Съвременните технологии решават проблемите с поливането от

Съвременните технологии решават проблемите с поливането
СТАТИЯ ОТ АРХИВА

В поливното земеделие се разграничават три основни начина на поливане: гравитачно, чрез дъждуване и капково напояване. Гравитачното напояване постепенно отстъпва място на другите два метода, особено при интензивно и високодобивно земеделие с професионална организация на процесите, защото въпреки ниската първоначална стойност на инвестицията е съпътствано от множество недостатъци – висок разход на ресурси (вода и труд), неравномерност на напояването, образуване на почвена кора, неравномерност на реколтата и др.

Дъждуването - най-близко до природното напояване

В този смисъл, модерните технологии в земеделското поливане се свързват с усъвършенстване на т.нар. дъждуване, едновременно като вид поливна механизация и като възможно най-естествения метод на поливане.

Фирма НОВИТА ПРИМ е насочила своите усилия в предлагането и реализирането на разнообразни решения за подсигуряване на качествено и икономически ефективно поливане чрез дъждуване.

Тръбно-ролкови поливни машини

Най-използвани и добре познати на българските земеделци са тръбно-ролковите поливни системи, защото осигуряват възможност за контролиране и управление на поливната норма, за сравнително висока еднородност на поливането и автоматизация на поливния процес.

НОВИТА ПРИМ е официален вносител на италианската фирма Ocmis Irrigazione S.p.A. – един от световните лидери в бранша. Продуктовата гама на Ocmis включва 4 типа машини – различни по големина, ниво на оборудване и производителност – механични и хидравлични, със и без компютъризация. В групата на всеки тип машини има различни модели – общо над 200, разпределени в 34 серии. Гамата започва от най-малките с диаметър на тръбата Ø 40 mm и дължина 130 m, до най-големите с диаметър на тръбата Ø 140 mm и Ø 125 mm и дължина 550 m, съответно до 750 m. Произвеждат се и специални машини, куплирани с моторни помпи за директно засмукване от открити канали или малки бустерни помпи, или снабдени с малък дизелов или бензинов двигател, който се използва за навиване на тръбата и хидравлична сервосистема (обикновено използвана при работа с отпадни и замърсени води). Машините позволяват регулируемо осъществяване на поливна норма от 10 до 60 ℓ/m2 и възможност за поливане на площи от 25 до 700 дка в рамките на 7 – 10 дни. Стандартно те са окомплектовани с импулсни или турбинни разпръсквачи за полски – зърнени житни и зърнени бобови, технически и някои зеленчукови култури. По заявка, за някои по-нежни зеленчукови култури, отглеждани при почви с по-нисък коефициент на филтрация, машините се окомплектоват с нисконапорни крилатки.

Централни и линейни поливни системи (PIVOT)

Решението за използване на подобни съоражения осигурява ефективно напояване на големи площи при висока производителност и нисък разход на енергия и труд. Тяхното проектиране и изграждане е винаги строго индивидуализирано, за определен блок с възможност за придвижване в съседни блокове. Централните и линейните поливни системи работят при ниско налягане с голям дебит, гарантирайки равномерното разпределение на водата. Веднъж изградени, те имат лесна поддръжка и обслужване.

Предлаганите от НОВИТА ПРИМ пивот-системи са производство на водещата испанска фирма RKD, която също е един от световните лидери в бранша. Компанията гарантира дълготрайност и утойчивост на ръжда и корозия на своите системи, благодарение на влаганите първични суровини и процеса на гореща галванизация отвътре и отвън на всички структурни елементи и тръби в тях.

Оптималните енергийно ефективни и икономически изгодни пивот-системи са с дължина от 200 до 600 m приблизително. Стандартният просвет за напояваната култура е 3,3 m, но може да достигне зо 4,1 m.

Надземни импулсни и турбинни стационарни разпръсквачи

SIME IDROMECCANICA S.R.L. е водещ европейски производител на разпръсквачи за напояване за земеделски и градински нужди, предлагани на българския пазар от НОВИТА ПРИМ. Широката гама от модели, съчетаващи високо качество на изработката и равномерност на поливането, удовлетворяват дори най-взискателните култури. Разпръсквачите на SIME са често използвани за оборудване на поливни машини - тръбно-ролкови или пивот на различни прозиводители. Разпръсквачите позволяват работа на пълен кръг или ограничаване на сектора, в зависимост от конкретните нужди.

Електрически и тракторни помпи и дизелови помпени агрегати

НОВИТА ПРИМ предлага и широка гама от помпи и помпени агрегаги, предназначени да захранват както мобилни, така и стационарни поливни системи. Навесните тракторни помпи на италианските фирми OCMIS и CAPRARI много често са най-икономичното решение като начална инвестиция. Тракторните помпи могат да работят с чиста и слабо замърсена вода, но има и модели, специално проектирани за работа с отпадни води. Повечето модели са високо напорни и са подходящи за дъждовални инсталации, а многообразието от модели позволява да се отговори на специфичните нужди за всеки обект. Включените в продуктовата гама дизелови помпени агрегати за селскостопански и индустриални нужди са производство на италианската фирма Scova Engineering. Оборудвани са с двигатели от 7 до 238 HP на различни производители като Iveco, John Deere, VM Motori и Lombardini, и помпи на водещите европейски производители Caprari и Rovatti. Те осигуряват налягане в диапазона от 2 до 19 bar и дебит от 6 до 300 m3/h.

Гамата от електрически помпи и електрически помпени станции на Caprari наброява десетки модели с различни параметри и предназначение: вертикални и хоризонтални помпи за сух монтаж, сондажни и дренажни потопяеми помпи, бустерни помпени модули, миксери за пречиствателни станции. Основното им предназначение е черпенето на вода от дълбоки сондажи, кладенци и открити водоеми и подаването й към водопроводи за битови, промишлени и селскостопански нужди.   

Статия в:

Бизнес / Земеделие
Сподели в:

Най-новите статии

Дамски аромати с дъх на октомври

Парфюмът е като дрехата – говори за вас повече отколкото си мислите. Дава представа на околните кой стои срещу тях и разкрива индивидуалността ви. Неслучайно някои предпочитат леките и ненатрапчиви аромати, а други обичат да оставят ярка и отличителна следа след себе си. Но парфюмът не говори само за характера. Той може дори да издаде и възрастта на една жена... През различните периоди в живота, в тялото има различно съотношение на хормони, които също влияят на вкуса и привличането от даден аромат. Неслучайно парфюмът, който сте носили с години в даден момент може да се окаже твърде

Виж още

Ученическата раница – необходимост за всеки ученик!

Учебници, тефтери, тетрадки, несесери, храна, вода... всеки ден вашето дете носи всичко това на гърба си. Неслучайно ученическата раница е първото нещо, което още по средата на годината вече има окаян вид и подлежи на спешна подмяна. Факторите за това не са свързани само с честата употреба и тежестта в нея. Най-сериозно „поражение” върху външния вид на ученическата раница оказва постоянното и подмятане по чинове, по пода, по земята навън, както и непрестанното съприкосновение и търкане с различни якета и цветни дрехи. Не можете да очаквате от детето да мисли за това постоянно. Затова

Виж още

Дамски спортен екип за всяка ситуация и настроение

Прекарваме работната седмица в офиса, стегнати от официални дрехи или дънки. Неслучайно когато свършим работа или наближат почивните дни ни се иска да облечем дамски спортен екип - нещо удобно, с което тялото ни да се чувства свободно при движение, но в същото време да сме модерни и да имаме индивидуален стил. Дамски спортен екип за активно прекарване на свободното време. Независимо дали ще ходим на фитнес, аеробика, тае бо, пилатес или ще тичаме, задължително трябва да сме подходящо облечени. И навън, и в залата ни е необходим спортен екип, избран специално за случая. Този тип облекло ни

Виж още

Удобният куфар - необходимост за всяко пътуване

Време е за поредното пътуване. Списъкът с багажа вече е готов, но липсва най-важната подробност – най-важният ни спътник, на когото ще разчитаме. Трябва ни куфар, който хем да побере всичко, което носим, хем да е лесен за пренасяне. Оказва се обаче, че изискванията на които той трябва да отговаря са повече от предвиденото, защото ситуациите, в които ползваме куфар са различни. Когато пътуваме със семейството ни трябва голямВ  куфар, защото винаги се налага да добавим нещо непредвидено в последния момент. Именно тогава се оказва, че няма място и се налага багажът да се разпределя по

Виж още

Светещите маратонки – истински хит за малки и големи!

Няма да сбъркаме, ако кажем, че това лято беше искрящо – в пряк и преносен смисъл! Едно от най-забавните и щури забавления из нощните улици бяха множеството светещи крачета, които се разхождаха насам-натам и караха всеки, който ги види да се усмихне и да се обърне след тях. Светещите маратонки се превърнаха в истински хит този сезон. Защо ли? Ето защо. Светещите маратонки са модерни – те са актуален избор за всички. Носят ги малки и големи, момичета и момчета. Ако в началото се чудехме подозрително какво свети в тъмното, че дори се и движи, то сега вече знаем, че тази мода

Виж още

Открийте ни в Google+