Ако сме пострадали при ПТП, има кой да ни помогне от

Ако сме пострадали при ПТП, има кой да ни помогне
СТАТИЯ ОТ АРХИВА

Учим децата си на неща, които биха им помогнали да реагират правилно в основните кризисни ситуации. А самите ние имаме ли достатъчно информация какво да правим при едно евентуално произшествие, което може да ни се случи на пътя? Това са неща, които всеки от нас трябва да знае, да е чувал поне, защото всички сме участници в пътното движение, независимо дали сме пешеходци, водачи на превозно средство, велосипед или просто пътници.

Когато не си знаем правата. Достатъчно неприятно е, ако наш близък или ние сме пострадали при ПТП, за да добавяме към неприятната случка и факта, че имаме законни права, за които е възможно изобщо да не подозираме. Благородната задача да ни помогне в такава ситуация е поела Българска асоциация за пострадали при катастрофи. На национален номер 0700 17 112, нейните специалисти са тези, които могат да ни дадат безплатна консултация относно реда за упражняване на законните ни права или съвет за необходимите действия при настъпване на катастрофа и за предявяване на претенция за изплащане на обезщетение.

Когато сме пострадали при ПТП. Ако се случи инцидент е хубаво да сме информирани за три неща: кога можем да се определим като пострадали при ПТП, каква е процедурата след това, както и какви права имаме на този етап?

Определяме се като пострадали при ПТП когато имаме увреждания вследствие на настъпила злополука, причинени са травми, инвалидност или смърт или сме пострадали вследствие смъртта на наши близки и нямаме вина за причиненото ПТП.

Процедурата при наличие на средна или тежка телесна повреда (или смърт) е образуване на досъдебно производство, което се води от разследващ полицай, под надзора на прокурор и има за цел да изясни какво, как и защо се е случило. На този етап се изготвят протоколи, експертизи и се разпитват свидетели.

Правата, които имаме, ако ние сме пострадали при ПТП или наш близък е загинал и сме негови наследници са: право на адвокат, право да получим защита за своята сигурност, да бъдем информирани за хода на наказателното производство, ако сме поискали това, да участваме в производството, съгласно установеното в закона.

Когато сме загубили близък при ПТП. Това е моментът, когато имаме най-силна нужда от подкрепа и можем да се обърнем към Българска асоциация за пострадали при катастрофи. Те могат да ни бъдат полезни както с професионални психолози, така и с групите за взаимопомощ, благодарение на които можем да върнем емоционалното си равновесие.

Когато имаме нужда от съдействие пред застрахователи. Никой не може да върне времето назад преди даден инцидент, но има кой да ни помогне след това, ако търсим от застрахователите справедливо обезщетение за претърпените вреди, пропуснатите ползи, рехабилитация и извършените разходи за лечение. Специалистите от БАЗК ни осигуряват така нужната компетентна защита, в случай на отказ от застрахователя да изплати полагащото се обезщетение. Такова ни се полага от страна на застрахователна компания; Гаранционен фонд или Национално бюро на българските автомобилни застрахователи, като винаги можем да се информираме в кой случай към кого да се обърнем.

Специалисти в помощ на хората. Дейността на БАЗК е изцяло ориентирана в наша помощ. Винаги можем да се обърнем към техните специалисти: съдебни лекари, психолози, автоексперти, журналисти, адвокати и застрахователни брокери. Българска асоциация на пострадали при катастрофи работи сериозно и професионално и е член на Европейската харта за безопасно движение.

Знаем ли...? Има още хиляди въпроси, чиито отговори не знаем и не трябва да чакаме да влезем в списъка на „пострадали при ПТП“, за да научим отговора.

Знаем ли какво се случва, ако някой причини ПТП и избяга? А какво да направим, ако от КАТ откажат да посетят местопроизшествието, а протокола за ПТП ни е необходим за обезщетение по застраховка "Автокаско" и „Гражданска отговорност“? Ами ако сме пострадали при ПТП като пешеходец?

Важното е, че има компетентни лица, които да ни помогнат и да ни запознаят с правата, които имаме. Незнанието е поправимо.

Сподели в:

Най-новите статии

Дамски аромати с дъх на октомври

Парфюмът е като дрехата – говори за вас повече отколкото си мислите. Дава представа на околните кой стои срещу тях и разкрива индивидуалността ви. Неслучайно някои предпочитат леките и ненатрапчиви аромати, а други обичат да оставят ярка и отличителна следа след себе си. Но парфюмът не говори само за характера. Той може дори да издаде и възрастта на една жена... През различните периоди в живота, в тялото има различно съотношение на хормони, които също влияят на вкуса и привличането от даден аромат. Неслучайно парфюмът, който сте носили с години в даден момент може да се окаже твърде

Виж още

Светещите маратонки – истински хит за малки и големи!

Няма да сбъркаме, ако кажем, че това лято беше искрящо – в пряк и преносен смисъл! Едно от най-забавните и щури забавления из нощните улици бяха множеството светещи крачета, които се разхождаха насам-натам и караха всеки, който ги види да се усмихне и да се обърне след тях. Светещите маратонки се превърнаха в истински хит този сезон. Защо ли? Ето защо. Светещите маратонки са модерни – те са актуален избор за всички. Носят ги малки и големи, момичета и момчета. Ако в началото се чудехме подозрително какво свети в тъмното, че дори се и движи, то сега вече знаем, че тази мода

Виж още

Ученическата раница – необходимост за всеки ученик!

Учебници, тефтери, тетрадки, несесери, храна, вода... всеки ден вашето дете носи всичко това на гърба си. Неслучайно ученическата раница е първото нещо, което още по средата на годината вече има окаян вид и подлежи на спешна подмяна. Факторите за това не са свързани само с честата употреба и тежестта в нея. Най-сериозно „поражение” върху външния вид на ученическата раница оказва постоянното и подмятане по чинове, по пода, по земята навън, както и непрестанното съприкосновение и търкане с различни якета и цветни дрехи. Не можете да очаквате от детето да мисли за това постоянно. Затова

Виж още

Удобният куфар - необходимост за всяко пътуване

Време е за поредното пътуване. Списъкът с багажа вече е готов, но липсва най-важната подробност – най-важният ни спътник, на когото ще разчитаме. Трябва ни куфар, който хем да побере всичко, което носим, хем да е лесен за пренасяне. Оказва се обаче, че изискванията на които той трябва да отговаря са повече от предвиденото, защото ситуациите, в които ползваме куфар са различни. Когато пътуваме със семейството ни трябва голямВ  куфар, защото винаги се налага да добавим нещо непредвидено в последния момент. Именно тогава се оказва, че няма място и се налага багажът да се разпределя по

Виж още

Дамски спортен екип за всяка ситуация и настроение

Прекарваме работната седмица в офиса, стегнати от официални дрехи или дънки. Неслучайно когато свършим работа или наближат почивните дни ни се иска да облечем дамски спортен екип - нещо удобно, с което тялото ни да се чувства свободно при движение, но в същото време да сме модерни и да имаме индивидуален стил. Дамски спортен екип за активно прекарване на свободното време. Независимо дали ще ходим на фитнес, аеробика, тае бо, пилатес или ще тичаме, задължително трябва да сме подходящо облечени. И навън, и в залата ни е необходим спортен екип, избран специално за случая. Този тип облекло ни

Виж още

Открийте ни в Google+