Защо да се инвестираме в старите хотели? от

Защо да се инвестираме в старите хотели?
СТАТИЯ ОТ АРХИВА

В много градове и до днес пустеят сградите на хотели, които навремето са били доходоносни, но сега не могат да издържат на натиска на конкуренцията. Причината никой да не инвестира в тях е, че обновяването им коства много пари и няма гаранция за възвращаемост на разходите. В същото време съществуват печеливши алтернативи с високохуманна същност и възможности за финансиране от различни международни фондове.

Преобразяване

Много стари хотели нямат необходимия луксозен изглед и удобства, за да привличат нови гости, но техните сгради, както и тези на стари изоставени ведомствени общежития, санаториуми и профилакториуми, са изключително подходящи за откриване на частен старчески дом или хоспис. Именно такива заведения за специализирана грижа са обект на търсене в много общини. Така в своята Стратегия за развитие на социалните услуги, Столична община залага именно на „повишаването на качеството на живот на хората от третата възраст“.

Домове за възрастни хора

Недостигът на домове за възрастни хора е един от най-големите проблеми на социалната сфера у нас. За прием в държавно заведение се чака приблизително година - две. За да може възрастните родители да живеят в домашен уют, обградени с внимание и грижи, децата им търсят частните домове, където цената е около 700 – 800 лв. на месец. Тези домове в България обаче са едва около петнайсет – предимно в преустроени семейни хотели в София, Банкя, Каварна и Новозагорско.

Хосписите

Необходимостта от изграждане на хосписи е не по-малка и също е обвързана с намирането на подходящи сгради за нуждите на такъв вид заведение. Хосписът е нов тип лечебно заведение, създадено да функционира като домашен стационар за следболнични грижи. Основната му дейност е насочена към пациенти, които са с тежки инвалидизиращи и терминални заболявания, нуждаещи се от постоянно обслужване и активно наблюдение от специализирани медицински кадри в домашна обстановка.

Хосписите са крайно недостатъчно, а нуждата от тях е голяма, защото те са единствена възможност за достоен живот и продължително лечение по време на тежко заболяване. Само в София всеки месец 400 онкологично болни търсят място, където да могат да се полагат необходимите грижи за тях, както и много хора с болестта на Алцхаймер, психиатрични заболявания, тежки ортопедични операции, инсулти и други. Семействата им полагат неимоверни усилия да подобрят качеството на живот в последните им дни.

Инвестиция без риск

Когато се прави инвестиция, е важно тя да не е рискова и да има достатъчно сигурност и информация за нейната възвращаемост. В социалната сфера съществуват възможности за финансиране от оперативните програми на ЕС и различни международни фондове.

Изграждането на нови сгради е скъпо, а в същото време стари хотели не носят приходи, а стари общежития и санаториуми стоят неизползваеми. Всеки инвеститор може да оцени, че с незначително преустройство и промяна на функцията им, тези сгради ще гарантират целогодишна заетост и постоянни приходи, за разлика от продажбата на единични нощувки или съмнителната печалба при евентуална продажба на целите сгради.

Инвестиционните проекти

Преустройството на даден стар хотел, общежитие или санаториум следва стандартните изисквания на строителното законодателство и се реализира с рутинно строително и инсталационно изпълнение, сочи опитът на Български консултантски център. Функционалните изисквания към домовете за възрастни хора и хосписите са също ясно формулирани в Закона за лечебните заведения и съответните нормативни документи.

За преустройството на една стара сграда в старчески дом или хоспис са необходими комплект инвестиционни проекти. За тях може да се разчита на Български консултантски център, който има близо 20 годишен опит в здравното проектиране и оказва комплексна помощ на своите възложители. Професионалният екип на БКЦ е предпоставка за осигуряване на възможно най-добри индивидуални условия в рамките на специфичните функции на всяко заведение. В проектите си БКЦ не залага на стандартни решения, а подхожда индивидуално, както изисква всяка дейност, в която става въпрос за човешки съдби.

Сподели в:

Най-новите статии

Дамски спортен екип за всяка ситуация и настроение

Прекарваме работната седмица в офиса, стегнати от официални дрехи или дънки. Неслучайно когато свършим работа или наближат почивните дни ни се иска да облечем дамски спортен екип - нещо удобно, с което тялото ни да се чувства свободно при движение, но в същото време да сме модерни и да имаме индивидуален стил. Дамски спортен екип за активно прекарване на свободното време. Независимо дали ще ходим на фитнес, аеробика, тае бо, пилатес или ще тичаме, задължително трябва да сме подходящо облечени. И навън, и в залата ни е необходим спортен екип, избран специално за случая. Този тип облекло ни

Виж още

Удобният куфар - необходимост за всяко пътуване

Време е за поредното пътуване. Списъкът с багажа вече е готов, но липсва най-важната подробност – най-важният ни спътник, на когото ще разчитаме. Трябва ни куфар, който хем да побере всичко, което носим, хем да е лесен за пренасяне. Оказва се обаче, че изискванията на които той трябва да отговаря са повече от предвиденото, защото ситуациите, в които ползваме куфар са различни. Когато пътуваме със семейството ни трябва голямВ  куфар, защото винаги се налага да добавим нещо непредвидено в последния момент. Именно тогава се оказва, че няма място и се налага багажът да се разпределя по

Виж още

Дамски аромати с дъх на октомври

Парфюмът е като дрехата – говори за вас повече отколкото си мислите. Дава представа на околните кой стои срещу тях и разкрива индивидуалността ви. Неслучайно някои предпочитат леките и ненатрапчиви аромати, а други обичат да оставят ярка и отличителна следа след себе си. Но парфюмът не говори само за характера. Той може дори да издаде и възрастта на една жена... През различните периоди в живота, в тялото има различно съотношение на хормони, които също влияят на вкуса и привличането от даден аромат. Неслучайно парфюмът, който сте носили с години в даден момент може да се окаже твърде

Виж още

Кои са парфюмите, подходящи за зимния сезон?

Едно от златните правила в парфюмерията е, че всеки сезон изисква различен аромат. И не, това не е измислица, която се разпространява с цел да се продават нови и нови парфюми. Това е изискване на самата ни кожа. Тя е тази, която е в контакт с парфюмите, които трябва да се разгърнат на нейната основа и да бъдат в синхрон с нейния собствен аромат. През топлите месеци тя реагира по един начин, през зимните – по друг. Неслучайно понякога един и същ парфюм го усещаме различно върху себе си и дори има риск да спрем да го ползваме, ако ароматът му ни се вижда вече различен или не ни действа както

Виж още

Светещите маратонки – истински хит за малки и големи!

Няма да сбъркаме, ако кажем, че това лято беше искрящо – в пряк и преносен смисъл! Едно от най-забавните и щури забавления из нощните улици бяха множеството светещи крачета, които се разхождаха насам-натам и караха всеки, който ги види да се усмихне и да се обърне след тях. Светещите маратонки се превърнаха в истински хит този сезон. Защо ли? Ето защо. Светещите маратонки са модерни – те са актуален избор за всички. Носят ги малки и големи, момичета и момчета. Ако в началото се чудехме подозрително какво свети в тъмното, че дори се и движи, то сега вече знаем, че тази мода

Виж още

Открийте ни в Google+