Коректност към закона - отговорност към служителите от

Коректност към закона - отговорност към служителите
СТАТИЯ ОТ АРХИВА

Има ли нещо общо между една община, училище, социален дом, читалище, детска градина, болница, търговски център, нощен клуб, хотел, офис, магазин, производствено предприятие, жилищна или административна сграда? На пъв поглед – не. Всяко учреждение е приспособено за нуждите на специфична дейност. Това, което ги свързва е отговорността, която касае обитаващите сградата хора и свързаната с нея коректност спрямо закона.

Измерване на факторите на работната среда

Всяко учреждение или предприятие трябва да внимава за физичните фактори на работната среда. В това число влизат нивото на осветление, микроклимат (МК), шум, електрически съоръжения, вентилационни инсталации, климатични инсталации, химични агенти и прах. Те трябва да бъдат следени и измерени във връзка с безопасността на работното място, която се следи от съответните органи, което поражда необходимостта от протоколи и сертификати, които да докажат тези резултати.

Акредитиран орган за контрол

За издаване на съответните протоколи и сертификати, трябва да се обърнем към акредитиран орган за контрол, който не само да ни ги осигури, но и да подходи отговорно към тази дейност, използвайки модерна апаратура, технически компетентен персонал, запознат със съвременните методи за контрол на физичните фактори на работната среда. Именно такъв откриваме в лицето на фирма "ЕФЕКТ КОНТРОЛ".

Физичните фактори на работната среда са различни и всеки един от тях трябва да бъде измерван поотделно.

Един от тях е измерването на осветлението. Доброто ниво на осветеност намалява риска от злополуки при работния процес; намалява риска от грешки и увеличава производителността и качеството на работа. Измерването му е важно за да се предотврати зрителна умора, напрежение в очите и увреждането им. Нивото на осветеност е неразделна част от оценката на риска по работните места. Протоколите имат валидност 1 год. и се контролират от Инспекцията по труда.

Друг важен фактор е микроклиматът, който включва: относителна влажност, температура и скорост на движение на въздуха. Контролът на параметрите на микроклимата са изключително важни за фирмите от всички отрасли на производството и обслужващата сфера и тяхното спазване се следи зорко от Инспекцията по труда.

Третият физичен фактор, който подлежи на измерване е шумът (ниво на шум- дневно, вечерно и нощно, дневно ниво на експозиция на шум и върхово ниво на звуково налягане). Той заема едно от първите места сред неблагоприятно действащи физични фактори на работната среда.

На контрол от акредитираните органи подлежат:

  • електрическите уредби (измерване на съпротивление на защитни и мълниезащитни заземителни уредби, изолация, измерване на импеданс на контура “фаза-защитен проводник” и на прекъсвачи за защитно изключване). Най-често срещаната причина за злополуки е от удар от електрически ток, затова трябва да се обърне специално внимание и на контрола на електрическите уредби и съоръжения. Той е нужен при въвеждане в експлоатация на нови жилищни и производствени сгради и е неразделна част от оценката на риска на работните места.

  • вентилационните и климатичните инсталации (измерване на нагнетателни и смукателни вентилационни инсталации). Вентилационните и климатични инсталации поддържат параметрите на въздушната среда в помещенията в границите на хигиенните и технологичните изисквания. Техния контрол е неразделна част от оценката на риска по работните места и също се контролира от Инспекцията по труда.

  • химични агенти и прах. Контролът на химичните агенти и прах също е много важен, тъй като попаднали в човешкия организъм те могат да предизвикат химични реакции, застрашаващи здравето и живота на работещите.

Всеки коректен и отговорен собственик на нова жилищна или производствена сграда има нужда от сертифициране и може да бъде спокоен, ако е избрал акредитирания орган за контрол на физичните фактори на работната среда “ЕФЕКТ КОНТРОЛ”. Същото важи и за всички, при които предстои подновяване на измерването. С тяхна помощ те могат да получат съответните протоколи и сертификати за: оценка на съответствието необходими на служби трудова медицина за изготвяне оценка на риска; оценка на съответствието валидни за Изпълнителна Агенция Главна Инспекция по труда; оценка на съответствието валидни за въвеждане в експлоатация на строежите; наладка на вентилация.

Надежден партньор във всички тези ситуации можем да открием в лицето на “ЕФЕКТ КОНТРОЛ”, чийто екип упражнява своята дейност вече повече от 10 години и е доказано име в тази сфера. Тази сигурност можем да си осигурим като се свържем с тях на телефон: 02 839 49 09 / 02 839 20 65 / 0888 396 995 - Ангел Ангелов, на имейл: efektkontrol@abv.bg или на адрес: София, кв. Орландовци, ул. Съзнание 20 , партер.
 

Сподели в:

Най-новите статии

Удобният куфар - необходимост за всяко пътуване

Време е за поредното пътуване. Списъкът с багажа вече е готов, но липсва най-важната подробност – най-важният ни спътник, на когото ще разчитаме. Трябва ни куфар, който хем да побере всичко, което носим, хем да е лесен за пренасяне. Оказва се обаче, че изискванията на които той трябва да отговаря са повече от предвиденото, защото ситуациите, в които ползваме куфар са различни. Когато пътуваме със семейството ни трябва голямВ  куфар, защото винаги се налага да добавим нещо непредвидено в последния момент. Именно тогава се оказва, че няма място и се налага багажът да се разпределя по

Виж още

Дамски аромати с дъх на октомври

Парфюмът е като дрехата – говори за вас повече отколкото си мислите. Дава представа на околните кой стои срещу тях и разкрива индивидуалността ви. Неслучайно някои предпочитат леките и ненатрапчиви аромати, а други обичат да оставят ярка и отличителна следа след себе си. Но парфюмът не говори само за характера. Той може дори да издаде и възрастта на една жена... През различните периоди в живота, в тялото има различно съотношение на хормони, които също влияят на вкуса и привличането от даден аромат. Неслучайно парфюмът, който сте носили с години в даден момент може да се окаже твърде

Виж още

Ученическата раница – необходимост за всеки ученик!

Учебници, тефтери, тетрадки, несесери, храна, вода... всеки ден вашето дете носи всичко това на гърба си. Неслучайно ученическата раница е първото нещо, което още по средата на годината вече има окаян вид и подлежи на спешна подмяна. Факторите за това не са свързани само с честата употреба и тежестта в нея. Най-сериозно „поражение” върху външния вид на ученическата раница оказва постоянното и подмятане по чинове, по пода, по земята навън, както и непрестанното съприкосновение и търкане с различни якета и цветни дрехи. Не можете да очаквате от детето да мисли за това постоянно. Затова

Виж още

Светещите маратонки – истински хит за малки и големи!

Няма да сбъркаме, ако кажем, че това лято беше искрящо – в пряк и преносен смисъл! Едно от най-забавните и щури забавления из нощните улици бяха множеството светещи крачета, които се разхождаха насам-натам и караха всеки, който ги види да се усмихне и да се обърне след тях. Светещите маратонки се превърнаха в истински хит този сезон. Защо ли? Ето защо. Светещите маратонки са модерни – те са актуален избор за всички. Носят ги малки и големи, момичета и момчета. Ако в началото се чудехме подозрително какво свети в тъмното, че дори се и движи, то сега вече знаем, че тази мода

Виж още

Дамски спортен екип за всяка ситуация и настроение

Прекарваме работната седмица в офиса, стегнати от официални дрехи или дънки. Неслучайно когато свършим работа или наближат почивните дни ни се иска да облечем дамски спортен екип - нещо удобно, с което тялото ни да се чувства свободно при движение, но в същото време да сме модерни и да имаме индивидуален стил. Дамски спортен екип за активно прекарване на свободното време. Независимо дали ще ходим на фитнес, аеробика, тае бо, пилатес или ще тичаме, задължително трябва да сме подходящо облечени. И навън, и в залата ни е необходим спортен екип, избран специално за случая. Този тип облекло ни

Виж още

Открийте ни в Google+