Научете повече за моторните масла! от

Научете повече за моторните масла!
СТАТИЯ ОТ АРХИВА

В света на търговските марки не е лесно да се намери моторно масло, което да осигури дълъг живот на двигателя на Вашия автомобил, мотор или лодка. На българския пазар има много марки в различни ценови категории, които обаче, се различават по своето качество. Изборът на най-доброто моторно масло е тема, която често се дискутира между шофьорите. За да бъдете по-подготвени в следващия разговор с приятел, ще е добре да прочетете тази статия, чиято цел е да Ви помогне да направите правилното решение за моторно масло.

Компаниите, произвеждащи смазочни продукти, обикновено предоставят данни за техните масла, които най-често са посочени като "аналитични данни“. Те ни показват физическите и химическите стойности и свойства на моторното масло. Сред тях са спецификациите на производителя, класа на маслото, неговия вискозитет, вискозитетния индекс, температурата на течливост и пламната температура.

Спецификации и одобрения на производителя

Независимо каква е марката на Вашият автомобил, то производителя му има своите изкисвания, с които все повече и повече хора се съобразяват и се научават да тълкуват. Разбира се, моторните масла не са универсални и тъй като техническите характеристики на двигателите се различават. Изключително важно е маслото, което избирате да отговаря на последните спецификации от производителя на двигателя на Вашия автомобил. На качествените моторни масла е посочено кои са конкретните производители, които препоръчват използването му за техните автомобили. Примери за подобен тип спецификации са: MB Approval 229.51; BMW Longlife-04; VW 501.01/505.00; FIAT 9.55535-D2/G2; PSA Peugeot/Citroën B712294; MAN M 3575 и т.н.

Клас на масло

Класът на маслото се определя по две квалификационни системи, обозначаващи нивото на качество на маслото. От една страна тази e на Американски петролен институт API , а от друга – на Европейска организация на производителите на автомобили ACEА. По първата система първата буква показва дали маслото е за бензинови(S) или за дизелови двигатели(С). Втората буква означава нивото на класа. Колкото по-назад в азбуката е втората буква, на толкова по-високи изисквания отговаря маслото.

Европейската класификационна система използва различни букви за означение на двигателите - бензинови са с А, дизелови двигатели с В. След буквата има число - колкото по-голямо е то, толкова по-съвременни изисквания покрива маслото. 

Вискозитет

Вискозитетът на маслото е най-важното му свойство. Той представя вътрешното съпротивление на течността и се определя от големината на междумолекулните сили на  привличане. Пример, който ясно може да ни покаже какво е вискозитет е този с водата и растителното олио. Водата е "рядка", тъй като има малък вискозитет, докато растителното олио е "гъсто", защото има голям вискозитет. Вискозитетът на моторните масла се измерва с градуси по целзий. Важно е да се отбележи, че масло с твърде висок вискозитет не може да се изпомпва на подходящи части при ниски температури, а масло с нисък вискозитет може да е причина за загуба на мощност на двигателя при високи температури.

Вискозитетният индекс

Вискозитетният индекс (VI) е средството за изразяване на промените на вискозитета спрямо температурата. Той се класифицира според това доколко вискозитетът се увеличава при студ и намалява при горещина. Важното е да се знае, че колкото по-малко се променя маслото с температурата, толкова по-добре то може да работи и при ниски, и при високи температури. 

Пламна температура

Пламна температура се нарича най-ниската температура на маслото, при която неговите пари се запалват мигновено при приближаване на пламък.Температурата на горене е минималната температура при която се запалва самото масло. Практическо значение за двигателите има пламната температура, която при масла за бензинови двигатели е 180-200 градуса целзий, а за дизеловите е 195-210 градуса целзий.

 

Ако се нуждаете от повече информация за избора на моторно масло може да я намерите тук.

А в заключение ще добавим, че швейцарските стандарти за производство на моторни масла гарантират високо качество, изключителни продукти и достъпни цени. А Вие вече знаете достатъчно, за да направите правилния избор за Вас и мотора на Вашия автомобил.

Сподели в:

Най-новите статии

Саниране и защита на облицовки и настилки от камък

Камъкът е един от най-използваните материали в строителството от векове. Независимо дали говорим за столетна или за най-модернa сграда, дали става въпрос за каменна облицовка на камина или на фасада, той неизменно присъства. Естествените камъни са ефектни и харесвани, но са силно попивни. Попивайки вода и влага те се замърсяват, променят цвета си, по тях се образуват мухъл, лишеи и микроводорасли и постепенно се рушат. За да запазим или възстановим красотата им, те трябва да бъдат подходящо почистени и обработени. С продуктите на италианската фирма Атри дълги години ще се радвате на красотата

Виж още

Грундове и бои за селскостопански машини, тежкотоварни автомобили и автобуси

В края на есента приключва земеделската година, строителството на открито спира, а активният туристически сезон е свършил. Време е да се обърне внимание на ремонта и поддръжката на селскостопанската техника, тежкотоварните автомобили, строителните машини и автобуси. Те трябва да бъдат подготвени за новия сезон и няма по-подходящ момент от късната есен и зимата, когато почти или изобщо не се използват. Един от основните проблеми, с който собствениците се сблъскват е ръждата. В борбата с нея на помощ идва преобразувателят на ръжда на италианската фирма Атри. Kemrust (Кемръст) превръща по

Виж още

АнтиБактерикал – хигиена и естетика в един продукт!

Санирай с нас и най-новите продукти на фирма ATRIA – AntiBacterical Spray и Antibacterical боя! Представяме на вашето внимание линия продукти от ново поколение, чиито фокус е антибактериалната защита. Продуктите АнтиБактерикал не само убиват бактериите, но и предотвратяват бъдещото им развитие върху повърхностите. Те са най-доброто решение за трайна защита от бактерии, гъбички и плесени, при това в две лесни стъпки! Първа стъпка – Обработване на стените с AntiBacterical Spray (Антибактерикал Спрей) - хигиенизиращ спрей за стени и тавани с антибактериално и антимухълно действие.

Виж още

Термо декоративни бои и мазилки ДИВА - СПА център от класа! Част 2

Дизайн и технологии се срещат, за да дадат на света на интериорния дизайн решение, което обединява естетика и функция в едно. Линията DIVA True Cementв„ў са продукти от ново поколение, съчетаващи в себе си както класически, така и ултра модерни декоративни бои и мазилки, които в същото време имат сертифицирана термоизолираща функция и са изключително подходящи за влажни помещения – бани, басейни, СПА центрове. Nicolе (Никол)В е декоративна мазилка от ново поколение, съчетаваща в себе си естетиката на класическите декоративни мазилка и функции, които те не притежават, а именно - доказан

Виж още

Термо декоративни бои и мазилки ДИВА - СПА център от класа! Част 1

Дизайн и технологии се срещат, за да дадат на света на интериорния дизайн решение, което обединява естетика и функция в едно. Линията DIVA са продукти от ново поколение, съчетаващи в себе си както класически, така и ултра модерни декоративни бои и мазилки, които в същото време имат висока влагоустойчивост и сертифицирана термоизолираща функция, която осезаемо подобрява комфорта в помещенията. Термо декоративната боя Sofia (Софиа)В е най-авангардния продукт в своя сектор. СъчетавайкиВ  естетика и технология, при пълно зачитане на традициите,В В СофиаВ придава на интериора стил и класа,

Виж още

Открийте ни в Google+