Научете повече за моторните масла! от

Научете повече за моторните масла!
СТАТИЯ ОТ АРХИВА

В света на търговските марки не е лесно да се намери моторно масло, което да осигури дълъг живот на двигателя на Вашия автомобил, мотор или лодка. На българския пазар има много марки в различни ценови категории, които обаче, се различават по своето качество. Изборът на най-доброто моторно масло е тема, която често се дискутира между шофьорите. За да бъдете по-подготвени в следващия разговор с приятел, ще е добре да прочетете тази статия, чиято цел е да Ви помогне да направите правилното решение за моторно масло.

Компаниите, произвеждащи смазочни продукти, обикновено предоставят данни за техните масла, които най-често са посочени като "аналитични данни“. Те ни показват физическите и химическите стойности и свойства на моторното масло. Сред тях са спецификациите на производителя, класа на маслото, неговия вискозитет, вискозитетния индекс, температурата на течливост и пламната температура.

Спецификации и одобрения на производителя

Независимо каква е марката на Вашият автомобил, то производителя му има своите изкисвания, с които все повече и повече хора се съобразяват и се научават да тълкуват. Разбира се, моторните масла не са универсални и тъй като техническите характеристики на двигателите се различават. Изключително важно е маслото, което избирате да отговаря на последните спецификации от производителя на двигателя на Вашия автомобил. На качествените моторни масла е посочено кои са конкретните производители, които препоръчват използването му за техните автомобили. Примери за подобен тип спецификации са: MB Approval 229.51; BMW Longlife-04; VW 501.01/505.00; FIAT 9.55535-D2/G2; PSA Peugeot/Citroën B712294; MAN M 3575 и т.н.

Клас на масло

Класът на маслото се определя по две квалификационни системи, обозначаващи нивото на качество на маслото. От една страна тази e на Американски петролен институт API , а от друга – на Европейска организация на производителите на автомобили ACEА. По първата система първата буква показва дали маслото е за бензинови(S) или за дизелови двигатели(С). Втората буква означава нивото на класа. Колкото по-назад в азбуката е втората буква, на толкова по-високи изисквания отговаря маслото.

Европейската класификационна система използва различни букви за означение на двигателите - бензинови са с А, дизелови двигатели с В. След буквата има число - колкото по-голямо е то, толкова по-съвременни изисквания покрива маслото. 

Вискозитет

Вискозитетът на маслото е най-важното му свойство. Той представя вътрешното съпротивление на течността и се определя от големината на междумолекулните сили на  привличане. Пример, който ясно може да ни покаже какво е вискозитет е този с водата и растителното олио. Водата е "рядка", тъй като има малък вискозитет, докато растителното олио е "гъсто", защото има голям вискозитет. Вискозитетът на моторните масла се измерва с градуси по целзий. Важно е да се отбележи, че масло с твърде висок вискозитет не може да се изпомпва на подходящи части при ниски температури, а масло с нисък вискозитет може да е причина за загуба на мощност на двигателя при високи температури.

Вискозитетният индекс

Вискозитетният индекс (VI) е средството за изразяване на промените на вискозитета спрямо температурата. Той се класифицира според това доколко вискозитетът се увеличава при студ и намалява при горещина. Важното е да се знае, че колкото по-малко се променя маслото с температурата, толкова по-добре то може да работи и при ниски, и при високи температури. 

Пламна температура

Пламна температура се нарича най-ниската температура на маслото, при която неговите пари се запалват мигновено при приближаване на пламък.Температурата на горене е минималната температура при която се запалва самото масло. Практическо значение за двигателите има пламната температура, която при масла за бензинови двигатели е 180-200 градуса целзий, а за дизеловите е 195-210 градуса целзий.

 

Ако се нуждаете от повече информация за избора на моторно масло може да я намерите тук.

А в заключение ще добавим, че швейцарските стандарти за производство на моторни масла гарантират високо качество, изключителни продукти и достъпни цени. А Вие вече знаете достатъчно, за да направите правилния избор за Вас и мотора на Вашия автомобил.

Сподели в:

Най-новите статии

Дамски аромати с дъх на октомври

Парфюмът е като дрехата – говори за вас повече отколкото си мислите. Дава представа на околните кой стои срещу тях и разкрива индивидуалността ви. Неслучайно някои предпочитат леките и ненатрапчиви аромати, а други обичат да оставят ярка и отличителна следа след себе си. Но парфюмът не говори само за характера. Той може дори да издаде и възрастта на една жена... През различните периоди в живота, в тялото има различно съотношение на хормони, които също влияят на вкуса и привличането от даден аромат. Неслучайно парфюмът, който сте носили с години в даден момент може да се окаже твърде

Виж още

Дамски спортен екип за всяка ситуация и настроение

Прекарваме работната седмица в офиса, стегнати от официални дрехи или дънки. Неслучайно когато свършим работа или наближат почивните дни ни се иска да облечем дамски спортен екип - нещо удобно, с което тялото ни да се чувства свободно при движение, но в същото време да сме модерни и да имаме индивидуален стил. Дамски спортен екип за активно прекарване на свободното време. Независимо дали ще ходим на фитнес, аеробика, тае бо, пилатес или ще тичаме, задължително трябва да сме подходящо облечени. И навън, и в залата ни е необходим спортен екип, избран специално за случая. Този тип облекло ни

Виж още

Ученическата раница – необходимост за всеки ученик!

Учебници, тефтери, тетрадки, несесери, храна, вода... всеки ден вашето дете носи всичко това на гърба си. Неслучайно ученическата раница е първото нещо, което още по средата на годината вече има окаян вид и подлежи на спешна подмяна. Факторите за това не са свързани само с честата употреба и тежестта в нея. Най-сериозно „поражение” върху външния вид на ученическата раница оказва постоянното и подмятане по чинове, по пода, по земята навън, както и непрестанното съприкосновение и търкане с различни якета и цветни дрехи. Не можете да очаквате от детето да мисли за това постоянно. Затова

Виж още

Удобният куфар - необходимост за всяко пътуване

Време е за поредното пътуване. Списъкът с багажа вече е готов, но липсва най-важната подробност – най-важният ни спътник, на когото ще разчитаме. Трябва ни куфар, който хем да побере всичко, което носим, хем да е лесен за пренасяне. Оказва се обаче, че изискванията на които той трябва да отговаря са повече от предвиденото, защото ситуациите, в които ползваме куфар са различни. Когато пътуваме със семейството ни трябва голямВ  куфар, защото винаги се налага да добавим нещо непредвидено в последния момент. Именно тогава се оказва, че няма място и се налага багажът да се разпределя по

Виж още

Светещите маратонки – истински хит за малки и големи!

Няма да сбъркаме, ако кажем, че това лято беше искрящо – в пряк и преносен смисъл! Едно от най-забавните и щури забавления из нощните улици бяха множеството светещи крачета, които се разхождаха насам-натам и караха всеки, който ги види да се усмихне и да се обърне след тях. Светещите маратонки се превърнаха в истински хит този сезон. Защо ли? Ето защо. Светещите маратонки са модерни – те са актуален избор за всички. Носят ги малки и големи, момичета и момчета. Ако в началото се чудехме подозрително какво свети в тъмното, че дори се и движи, то сега вече знаем, че тази мода

Виж още

Открийте ни в Google+