Може ли престоят в болница да е приятен? от

Може ли престоят в болница да е приятен?

Положителният отговор звучи невероятно, но е възможен. Макар че средностатистическият българин трудно може да повярва на това твърдение, тъй като в главата му обикновено са заседнали неприятни спомени от болнично лечение, случило му се поне веднъж в живота, от игнориращото отношение на лекарите и болничния персонал, от неприятната миризма на хипохлорид, от хлебарките в стаите, от липсата на внимание към лежащо болните поради дефицит на персонал, от сбъркана диагноза…Списъкът може да бъде утроен. За по-чувствителните хора, престоят в болница е истински кошмар.

За миг обаче си представете, че попадате в паралелна реалност и се озовавате пред една чиста, спретната и едновременно с това ненатрапчива сграда. Влизате вътре и не може да повярвате, че това е болница. На регистратурата ви посрещат усмихнати момичета, които не бързат и търпеливо ви разпитват какъв е здравословният ви проблем. След това ви насочват към съответния специалист или екип, обясняват ви всички условия за престоя в болницата, цените и начинът на медицинско обслужване. При тази първа среща човек недвусмислено добива впечатлението, че това място е по-различно от другите болници, че тук Хипократовата клетва е закон и че пациентите получават най-доброто – т.е. оздравяват. В крайна  сметка това е лелеяната цел и на болните, и на лекарите.

От първостепенно значение е пациентът да повярва на лекуващия си лекар или екип. На това разчитат и в  многопрофилна болница „Вита” в София. Медицинският персонал там е наясно, че оздравителният процес е двустранен - в него участва както лекарят, така и пациентът, и то много активно.

Все още си мислим, че сънуваме и че не е възможно да се правят лапараскопски  (т.е безкръвни) операции на жлъчка, на апандисит, на хернии. Съвременните тенденции в тази посока наистина препоръчват по-малък травматичен следоперационен ефект, а това се постига чрез именно чрез лапароскопията. Хемороидите пък се лекуват с ултразвук. Тук не става дума за филипински лечители, а за добре развита технологична апаратура и персонал, който борави майсторски с нея. „Вита“ предлага и комплексно лечение на простатните заболявания – лазерна операция при аденом на простатата и безкръвна операция при карцином на простатата.

Ако имате проблем със ставата на глезена, коляното, тазобедрената или пък раменната става, може да ви вмъкнат (при пълна или местна упойка) нещо като малка камерка, която да огледа сухожилията и връзките, и да се предприеме най-подходящото лечение. Това се казва артроскопия. Звучи като в научнофантастичен филм, но е реалност.

Бременните жени получават адекватна консултация, могат да се включат в лекционен цикъл и да ги обучат как да се грижат за себе си и за бебето, което е на път да се появи.

В болницата регулярно се организират информационни и промоционални кампании, целящи да информират широката публика за същността на определен тип заболявания и опасностите, които крият те, както и да предоставят възможност на пациентите за диагностика и лечение на тези заболявания чрез изготвяне на специални промоционални пакети.

Вероятно вече се досещате, че не става дума за паралелна реалност, а за първа частна многопрофилна болница „Вита” в София.

Статия в:

Здраве / Медицина
Сподели в:

Най-новите статии

Дамски аромати с дъх на октомври

Парфюмът е като дрехата – говори за вас повече отколкото си мислите. Дава представа на околните кой стои срещу тях и разкрива индивидуалността ви. Неслучайно някои предпочитат леките и ненатрапчиви аромати, а други обичат да оставят ярка и отличителна следа след себе си. Но парфюмът не говори само за характера. Той може дори да издаде и възрастта на една жена... През различните периоди в живота, в тялото има различно съотношение на хормони, които също влияят на вкуса и привличането от даден аромат. Неслучайно парфюмът, който сте носили с години в даден момент може да се окаже твърде

Виж още

Удобният куфар - необходимост за всяко пътуване

Време е за поредното пътуване. Списъкът с багажа вече е готов, но липсва най-важната подробност – най-важният ни спътник, на когото ще разчитаме. Трябва ни куфар, който хем да побере всичко, което носим, хем да е лесен за пренасяне. Оказва се обаче, че изискванията на които той трябва да отговаря са повече от предвиденото, защото ситуациите, в които ползваме куфар са различни. Когато пътуваме със семейството ни трябва голямВ  куфар, защото винаги се налага да добавим нещо непредвидено в последния момент. Именно тогава се оказва, че няма място и се налага багажът да се разпределя по

Виж още

Светещите маратонки – истински хит за малки и големи!

Няма да сбъркаме, ако кажем, че това лято беше искрящо – в пряк и преносен смисъл! Едно от най-забавните и щури забавления из нощните улици бяха множеството светещи крачета, които се разхождаха насам-натам и караха всеки, който ги види да се усмихне и да се обърне след тях. Светещите маратонки се превърнаха в истински хит този сезон. Защо ли? Ето защо. Светещите маратонки са модерни – те са актуален избор за всички. Носят ги малки и големи, момичета и момчета. Ако в началото се чудехме подозрително какво свети в тъмното, че дори се и движи, то сега вече знаем, че тази мода

Виж още

Кои са парфюмите, подходящи за зимния сезон?

Едно от златните правила в парфюмерията е, че всеки сезон изисква различен аромат. И не, това не е измислица, която се разпространява с цел да се продават нови и нови парфюми. Това е изискване на самата ни кожа. Тя е тази, която е в контакт с парфюмите, които трябва да се разгърнат на нейната основа и да бъдат в синхрон с нейния собствен аромат. През топлите месеци тя реагира по един начин, през зимните – по друг. Неслучайно понякога един и същ парфюм го усещаме различно върху себе си и дори има риск да спрем да го ползваме, ако ароматът му ни се вижда вече различен или не ни действа както

Виж още

Дамски спортен екип за всяка ситуация и настроение

Прекарваме работната седмица в офиса, стегнати от официални дрехи или дънки. Неслучайно когато свършим работа или наближат почивните дни ни се иска да облечем дамски спортен екип - нещо удобно, с което тялото ни да се чувства свободно при движение, но в същото време да сме модерни и да имаме индивидуален стил. Дамски спортен екип за активно прекарване на свободното време. Независимо дали ще ходим на фитнес, аеробика, тае бо, пилатес или ще тичаме, задължително трябва да сме подходящо облечени. И навън, и в залата ни е необходим спортен екип, избран специално за случая. Този тип облекло ни

Виж още

Открийте ни в Google+