Може ли престоят в болница да е приятен? от

Може ли престоят в болница да е приятен?

Положителният отговор звучи невероятно, но е възможен. Макар че средностатистическият българин трудно може да повярва на това твърдение, тъй като в главата му обикновено са заседнали неприятни спомени от болнично лечение, случило му се поне веднъж в живота, от игнориращото отношение на лекарите и болничния персонал, от неприятната миризма на хипохлорид, от хлебарките в стаите, от липсата на внимание към лежащо болните поради дефицит на персонал, от сбъркана диагноза…Списъкът може да бъде утроен. За по-чувствителните хора, престоят в болница е истински кошмар.

За миг обаче си представете, че попадате в паралелна реалност и се озовавате пред една чиста, спретната и едновременно с това ненатрапчива сграда. Влизате вътре и не може да повярвате, че това е болница. На регистратурата ви посрещат усмихнати момичета, които не бързат и търпеливо ви разпитват какъв е здравословният ви проблем. След това ви насочват към съответния специалист или екип, обясняват ви всички условия за престоя в болницата, цените и начинът на медицинско обслужване. При тази първа среща човек недвусмислено добива впечатлението, че това място е по-различно от другите болници, че тук Хипократовата клетва е закон и че пациентите получават най-доброто – т.е. оздравяват. В крайна  сметка това е лелеяната цел и на болните, и на лекарите.

От първостепенно значение е пациентът да повярва на лекуващия си лекар или екип. На това разчитат и в  многопрофилна болница „Вита” в София. Медицинският персонал там е наясно, че оздравителният процес е двустранен - в него участва както лекарят, така и пациентът, и то много активно.

Все още си мислим, че сънуваме и че не е възможно да се правят лапараскопски  (т.е безкръвни) операции на жлъчка, на апандисит, на хернии. Съвременните тенденции в тази посока наистина препоръчват по-малък травматичен следоперационен ефект, а това се постига чрез именно чрез лапароскопията. Хемороидите пък се лекуват с ултразвук. Тук не става дума за филипински лечители, а за добре развита технологична апаратура и персонал, който борави майсторски с нея. „Вита“ предлага и комплексно лечение на простатните заболявания – лазерна операция при аденом на простатата и безкръвна операция при карцином на простатата.

Ако имате проблем със ставата на глезена, коляното, тазобедрената или пък раменната става, може да ви вмъкнат (при пълна или местна упойка) нещо като малка камерка, която да огледа сухожилията и връзките, и да се предприеме най-подходящото лечение. Това се казва артроскопия. Звучи като в научнофантастичен филм, но е реалност.

Бременните жени получават адекватна консултация, могат да се включат в лекционен цикъл и да ги обучат как да се грижат за себе си и за бебето, което е на път да се появи.

В болницата регулярно се организират информационни и промоционални кампании, целящи да информират широката публика за същността на определен тип заболявания и опасностите, които крият те, както и да предоставят възможност на пациентите за диагностика и лечение на тези заболявания чрез изготвяне на специални промоционални пакети.

Вероятно вече се досещате, че не става дума за паралелна реалност, а за първа частна многопрофилна болница „Вита” в София.

Статия в:

Здраве / Медицина
Сподели в:

Най-новите статии

Кои са парфюмите, подходящи за зимния сезон?

Едно от златните правила в парфюмерията е, че всеки сезон изисква различен аромат. И не, това не е измислица, която се разпространява с цел да се продават нови и нови парфюми. Това е изискване на самата ни кожа. Тя е тази, която е в контакт с парфюмите, които трябва да се разгърнат на нейната основа и да бъдат в синхрон с нейния собствен аромат. През топлите месеци тя реагира по един начин, през зимните – по друг. Неслучайно понякога един и същ парфюм го усещаме различно върху себе си и дори има риск да спрем да го ползваме, ако ароматът му ни се вижда вече различен или не ни действа както

Виж още

Големите дамски класики сред парфюмите

Трябва да купите подарък? Спрели сте се на парфюм, но не знаете кой аромат би се харесал... В такива моменти може да се доверите на класиката. Неслучайно някои парфюми имат непреходен успех и остават любими на поколения жени. Те имат в себе си тази нотка изискана женственост, която ги прави толкова неустоими. J`ADORE на Christian Dior – този аромат е създаден през 1999 година от Calice Becker e Francois Demachy. Името на парфюма идва от една от любимите реплики на Кристиян Диор, която изразява най-чистата страст и емоция - “обожавам те”. Ароматът е нежна комбинация от цветя и плодови

Виж още

Усещания, извън сферата на обичайното!

Едно име винаги издава душата... дори и когато става въпрос за парфюм. Защото „ALIEN” на Thierry Mugler дава сериозна заявка да ви пренесе извън пределите на земните познати аромати. Опаковката му е в причудлива форма, но истинската изненада се крие вътре. Изненада за сетивата! Ако се чудите на какво се дължи неговата заслужена популярност от 2005 година насам, то отговорът неизменно ще бъде – в съставките. Но кои са те? Амбра. Този кехлибарен аромат въздейства на женските хормони по специфичен и неописуем начин. Той е един от най-скъпите парфюмерийни компоненти заради

Виж още

Съблазън, събрана в четири класически аромата!

Всяко едно от петте ни сетива е в пряка връзка с инстинктите ни, но може би обонянието е това, което най-първично и непосредствено въздейства на определени части от мозъка, които са пряко свързани с привличането към противоположния пол. Както можем да бъдем отблъснати, така може да бъдем и неустоимо зашеметени от аромат, който кара желанията ни да бушуват неосъзнато и на подсъзнателно ниво.В  Естествено, индивидуалните вкусове и особености не могат да бъдат пренебрегнати, но въпреки това е доказано, че четири аромата, които се ползват в парфюмерията, имат сравнително еднакво въздействие

Виж още

Lanvin ARPEGE – аромат, пълен с майчина любов

Какъв е най-подходящият подарък, който една майка може да направи на своята дъщеря? Отговорът е – подарък с послание, а какво по-хубаво послание от майчината любов. Именно тя е причината да се роди един от най-известните дамски аромати – Lanvin Arpege. Коя е Ланвин? Жан Ланвин е родена през 1867 година в Париж в многодетно семейство с 11 деца. Когато е на 16 години започва да работи при модистка, а след две години успява да отвори сама свое ателие. Вдъхновена от шиенето, тя създава прекрасни детски и дамски дрехи. Тя е една от първите, които започват да създават нова линия за всеки

Виж още

Открийте ни в Google+